Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Latvju bruņniecības tēvs

Viens no pirmajiem mūsdienu latviešu bruņiniekiem Andris Geidāns savu hobiju — viduslaiku rekonstrukciju — padarījis par dzīvesveidu un savdabīgu uzņēmējdarbības formu. Āraišu ezera krastā top Geidānmuiža, kurā cilvēks var uz brīdi sajusties kā bruņinieks sendienās.

Ambiciozais nosaukums radies par godu Andra atklājumam, ka tieši no turienes Geidānu dzimta nākusi. Reālas muižas gan vēl nav. Pagaidām tur ir tikai dažas teltis, toties jau restaurēta daļa Āraišu mācītājmuižas, kur iekārtots Andra dibinātās apvienības Vēsturiski aktīvs.lv administratīvais centrs, iekopti zirgi. Maija beigās notika pirmais lielais pasākums uz vietas — Āraišu kauja ar skatītājiem Simtupītes krastā.

Bruņinieks uzskata, ka par senatni, Livoniju kā mūsu tautas vēstures posmu vajag runāt, lai mēs vispār saprastu, kas esam. «Doma par to, kā latvieši nonākuši līdz mūsdienām, ir izkropļota, nepieciešams mainīt stulbos stereotipus par latviešu 700 gadu verdzību un tamlīdzīgus. Vēsture nav stāsts par kaut ko svešu un tālu. Cilvēks rotē caur vienu un to pašu principu virkni, uzvedības modeļi ir identiski visos laikos, mainās tikai pribambasi — tehnoloģiski progresējam, bet fiziski regresējam. Attālinoties no dabas, cilvēks sev atņem šausmīgi daudz. Nez kāpēc domājam, ka laika gaitā procesi vai mentalitāte mainās. Bet viss notiek tieši tāpat! Cik viegli mūsu vadoņi jeb ļaudis, kas uzrāpušies augstākā sociālā slānī, padodas citai varai, kura dod iespēju saglabāt viņu statusu! Vai latviešu nācijai tās ir radikāli jaunas rakstura iezīmes? Pirmais korupcijas gadījums ir aprakstīts Indriķa hronikas pirmajās lappusēs. Kad līvi Rīgā sazvērējās pret vācu tirgoņiem, tie pamanījās sadot vadoņiem dāvanas un atpirkties!»

Augusta pirmajā Sestdienā Geidāns kliedē mītus, stāsta arī par kauju izspēlēm un dažkārt tur noķeramo adrenalīnu, bruņojuma un cīņas niansēm, savu radikālāko eksperimentu — pusotra gada dzīvi Godesverderā, viduslaikiem un dabai maksimāli pietuvinātā vidē.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.

Estonia’s ēnā

1994. gada 1. oktobrī, tātad trīs dienas pēc prāmja Estonia katastrofas, SestDienas smalko aprindu hronika publicēja vienu Klāva Elsberga dzejoli.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata