Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Līdz dāmai vēl jāizaug

Latvijas politikas uzlecošā zvaigzne Dana Reizniece–Ozola (ZZS) tikai nesen pārkāpusi 30 gadu slieksni, bet jau paveikusi ļoti daudz: kļuvusi par Latvijas čempioni šahā, atzīmējusies Lemberga "stipendiātu" sarakstā, iesaistījusies pirmā Latvijas satelīta izstrādē, divreiz ievēlēta Saeimā un drīzumā laidīs pasaulē ceturto bērnu.

Taču, spriežot pēc jaunās deputātes apgriezieniem, viņa vēl ne tuvu nav karjeras virsotnē.

Reiznieces–Ozolas līdzšinējā karjera zināmā mērā atgādina slaveno citātu no filmas Kaukāza gūstekne:
"studente, komjauniete, sportiste un galu galā vienkārši skaistule". Reizniece–Ozola šonedēļ nosvinēja 31.dzimšanas dienu, tādēļ līdzdalība komjaunatnē viņai gājusi secen, taču visādi citādi viņa jau paveikusi tik daudz, cik vairākumam cilvēku neizdodas paspēt visa mūža garumā. "Man ir diezgan daudz enerģijas," saka deputāte, kas arī Saeimā izcēlusies ar gana aktīvu rosību.

"Vai nu pirmā sieviete uz Marsa, vai nākamā Valsts prezidente!" šādi par iespējamo Reiznieces–Ozolas karjeru izteicies Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra vadītājs Juris Žagars, kurš par ticamāku gan uzskata otro scenāriju. Arī pašai Danai pirmās latviešu kosmonautes karjera nešķiet pārāk ticama. "Pirmā sieviete uz Marsa? Ar vienvirziena biļeti?" pasmejas Dana.

No pārgalvīgām avantūrām viņu varētu atturēt četru bērnu mātes statuss, lai gan Dana neuzskata bērnus par šķērsli savu sapņu īstenošanai. "Vērtību sistēma pēc bērnu nākšanas pasaulē mainās, bet neteiktu, kas tas neizbēgami piezemē sievietes ambīcijas. Man līdz šim izdevies visu apvienot: gan darbu, gan bērnus, gan sirdslietas." Par savām sirdslietām viņa dēvē gan kosmosa pētījumus, gan šahu. "Tam, kas tevi patiesi interesē, laiks vienmēr atrodas." Lai sevi uzturētu formā, Reizniece–Ozola turpina spēlēt šahu divos Vācijas klubos. Spēles ir nedēļas nogalē: piektdienas vakarā aizlido, svētdien atpakaļ. Viņa spēlē aptuveni katru trešo nedēļu. Joprojām pārstāv Latviju starptautiskās sacensībās, piemēram, septembrī palīdzēja Latvijas sieviešu izlasei izcīnīt 18.vietu pasaules šaha olimpiādē (127 valstu konkurencē).

Raugoties uz Reiznieces–Ozolas karjeru un daudzveidīgo hobiju klāstu, rodas iespaids, ka viņai kaut kādā veidā izdevies apmānīt dabas likumu, saskaņā ar kuru diennaktī ir tikai 24 stundas. Deputāte iebilst, ka viņai nav nekādas īpašas panākumu receptes. "Domāju, ka sports man ir ļoti palīdzējis, jo tas liek ievērot disciplīnu. Iemāca pareizi sadalīt spēkus un organizēt savu laiku," stāsta Dana. Viņa sāka spēlēt astoņu gadu vecumā un drīz vien tika saukta par Latvijas šaha uzlecošo zvaigzni. "Regulāri braucu uz sacensībām. Ja skolā biju vienu nedēļu mēnesī, tas jau bija diezgan daudz. Tad vienā nedēļā iemācījos paveikt to, ko citi četrās," atceras Dana. "Pirmais treneris man iemācīja, ka nav tāda vārda "nevaru", ir tikai vārds "negribu". Šāda pieeja man šķita pašsaprotama." 15 gadu vecumā viņa apspēlēja visas pieaugušās sievietes un kļuva par Latvijas čempioni, pēc tam šo titulu ieguva vēl vairākas reizes.

Pēc vidusskolas Reizniece studēja Ventspils Augstskolā, vēlāk strādāja pilsētas pašvaldībā un vadīja Ventspils Augsto tehnoloģiju parku. Politiskie konkurenti uzskata, ka viņas reputāciju aptumšo saistība ar Ventspils galvu Aivaru Lembergu. Reizniece–Ozola gan noraida pārmetumus par ZZS kā Lemberga "kabatas partiju". "Lembergs vienmēr bijis bonuss, kas ZZS devis daudz balsu. Viņš ir viens no retajiem cilvēkiem, kas apvieno gan vadītāja, gan līdera prasmi. Šāds cilvēks noderētu arī visas Latvijas līmenī. Tieši to bieži pārmet Dombrovskim: ka viņš ir labs ciparvedis, bet pietrūkst plašāka redzējuma."

Reizniece–Ozola saka, ka Ventspils domē nekad neesot saskārusies ar korupciju. Viņa atzīstas, ka savulaik bijusi Lemberga "stipendiātu" sarakstā, tiesa gan, pilnīgi likumīgā. "Kad studēju Ventspils Augstskolā, Lembergs bija nodibinājis savu stipendiju. Saņēmu arī Ventspils naftas stipendiju par izciliem sasniegumiem mācībās."

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība) raksturo Reiznieci–Ozolu kā "tipisku opozīcijas deputāti". "Viņai ir talants parādīt: šobrīd viss ir tik slikti, ka sliktāk vairs nevar būt." ZZS lolo cerības pēc nākamajām vēlēšanām atgriezties pie varas, un šādā gadījumā Reiznieces–Ozolas karjera varētu sasniegt jaunas virsotnes. "Danai viss vēl ir priekšā," secina ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Viņš prognozē, ka nākotnē Reizniece–Ozola būs droša pretendente uz kādu no ministru amatiem. Viņa ir gatava arī šādam karjeras pavērsienam. "Slikts ir tas karavīrs, kurš nevēlas kļūt par ģenerāli! Bet arī par lielmeistaru nekļūst vienā dienā."

Vairāk par deputāti Reiznieci–Ozolu un viņas ambīcijām lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata