Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Miljons dolāru mazulīte

Par austrāliešiem valda pieņēmums, ka viņi mīl dīku dzīvi, ik katru brīvu brīdi dodas sērfot vai zvilnēt pludmalē. Tomēr šī kontinenta ļaudis zina, kā dzīvot ar atdevi, spēlēt uz lielām likmēm un dzīvot uz riska robežas. Zirgu skriešanās sacīkstes ir tikai viens no veidiem, kā remdēt kāri pēc spriedzes, ― saderot uz zirga spējām vai pārkāpjot miljardu dolāru vērtās industrijas slieksni kādā citā veidā. Tūristam tā savukārt ir iespēja izbaudīt gabaliņu īstās Austrālijas.

Lai izpētītu, kāpēc zirgu sacīkstes tā pievelk austrāliešus, devos uz tām pati. Intervēju arī sacīkšu favorītes ķēves Missy Longstocking īpašnieci Džūdiju Klēru, bukmeikeru dzimtas pārstāvi Polu Bērnsu, kā arī pirmo reizi saderēju uz zirgu.

Zelta krastā, kas atrodas Austrālijas austrumos, janvāra vidū tiek rīkotas vienas no Kvīnslendas štata nozīmīgākajām zirgu skriešanās sacensībām un karnevāls. Tieši vārds "karnevāls" angļu valodā tiek izmantots, lai aprakstītu par Magic Millions (maģisko miljonu ― red.) saukto pasākumu kopumu, kurā nedēļas garumā tiek izsolīti simtiem zirgu, rīkotas skriešanās sacensības, organizētas saviesīgas pieņemšanas un modes skates.

Uz Magic Millions sacensībām kā preses pārstāve tieku, pateicoties Džūdijai un Redžinaldam (turpmāk ― Redžam) Klēriem, maniem Austrālijas paziņām.  Nedēļu pirms sacensībām pie pusdienu galda viņi ieminās, ka ir sanervozējušies, jo viņu ķēve Missy Longstocking jeb latviskoti Mis Garzeķe ir viena no pretendentēm uz divu miljonu dolāru lielo balvu fondu.

Sacīkšu dienas rīts sākas ar pamatīgu svelmi, jo jau nedēļu pār Austrāliju turpina velties karstuma vilnis. Šī diena nav izņēmums. Jau vairākus kvartālus pirms ieejas hipodromā var vērot, kā gaumīgi un bezgaumīgi sapucējušās dāmas dodas uz sacensībām ar īpaši šai dienai iegādātu galvassegu, neērtās augstpapēžu kurpēs un izejamajā kleitā. Puišu un vīru bari, tērpušies kreklos ar kaklasaiti un garajās biksēs, šajā ļaužu plūsmā parasti soļo aiz dāmām ― lai sekotu kundžu diktētajam lēnajam soļošanas ritmam vai no aizmugures nopētītu brīvās un izskatīgās. Dienas gaitā, vērojot sacensības, saposto jaunkundžu cepurītes slīd arvien zemāk uz pakauša, gaita augstpapēžu kurpēs kļūst arvien līganāka, bet puišu balsis pēc alus un vīna malkošanas kļūst par vairākiem decibeliem skaļākas un bravūrīgākas.

Trijos pēcpusdienā, kad pienākusi kārta dienas galvenajam skrējienam, zirgu iesildīšanās laukums zum no žurnālistiem, zirgu īpašniekiem un viņu ģimenes locekļiem, žokejiem, organizatoriem, treneriem, sabiedrības krējuma pārstāvjiem. Mustangi un ķēvītes apiet vairākus riņķus, līdz tiem mugurā sēžas žokeji, kas, augumā mazi kā alvas zaldātiņi, ir saposti pa savai modei ― baltās biksēs, spīdīgos lakādas zābaciņos, krāsainās jakās, ar ķiveri galvā. Saskaņā ar tradīciju žokeji uz zirga lec pēc tam, kad pats zirga īpašnieks padevis viņiem roku. Zirgi un žokeji saņem uzmundrinošus saucienus, tiek nodziedāta himna, skatītāji pulcējas pie barjerām, sacensību pieteicējs mikrofonā paaugstina balsi, atskan skaļš plīkšķis, un 1200 metru Magic Millions 2YO Classic skrējiens ir sācies.

Skatītāju tribīnes izvietotas iepretim 1200 m trases pēdējam posmam. Visu acis, saulē žilbdamas, vēro, kā žokeji, vicinādami pātagas un maksimāli piekļāvušies zirgu mugurām, vada savus rumakus pretim finišam. Tas ir mirklis, un ― atskan aplausi, cilvēki uzgavilē vai saīgst, zirgi pēc finiša taisnes lēnām palēnina gaitu. Missy Longstocking atskrējusi trešā, bet pirmais finiša taisni šķērsojis zirgs, vārdā Real Surreal jeb Reāli Sirreāls.
Man kā iesācējai derībās ir veicies. Daļēji. Dolāri, kurus saderēju uz kastaņbrūnās Garzeķes uzvaru, ir vējā, taču nauda, kas saderēta uz iespēju, ka ķēvīte nonāks vienā no pirmajām trim vietām, nesusi 165 dolāru laimestu. Rezultātā mana bilance ir mīnus 25 dolāri jeb tikpat, cik par ieejas biļeti maksāja lielākā daļa sacensību vērotāju. Pirmajai reizei nav peļami.

Vairāk par latvietes iespaidiem Austrālijas zirgu skriešanās sacīkstēs lasiet Sestdienā!

Top komentāri

raksta autorei
r
"Mustangi un ķēvītes apiet vairākus riņķus" mustangi? MUSTANGI????!!!!!????? kādi mustangi austrālijā???? turklāt mustangs nav zirga dzimums, kā ķēve! tālāk - žokeji vicina pātagas. kādas pātagas. pātagas lieto pajūgu braucēji. jātnieki, žokeji tai skaitā, lieto stekus. tālāk - kastaņbrūnā ķēvīte. latviešu valodā NAV tāda zirga krāsas apzīmējuma. NAV! chestnut netiek tulkots kā kastaņbrūns. jūsu nofotografētā ķēve ir RUDA!!!! pirms rakstiet par tematu, no kura ne sū nejēdzat, vismaz par elementāro terminoloģiju varējāt painteresēties, nevis te galīgas stulbības rakstīt!
Lasīju...
L
Un apstulbu. Mustangi neskrien Austrālijas auļošanas sacensībās. Austrālijā mustangu vispār nav, ja vien nav ievesti no Amerikām... un Mustangs nav sinonīms ērzelim vai kastrātam.
ai
a
ir 2013. un nav izmiruši. ko tālāk - turpināt šo neprātu? tas, ka tā notiek ir jāuzskata par normu? arī cūkas var audzet dažādi. ļoti liela daļa izcilo un loooti labi pelnījuso auļotaju tiek atrasti izsolēs pilnīgi nozēlojamā stāvoklī. nemaz nerunajot par tiem tūkstosiem, kuri skrejienos nav bijuši tik izcili. bet par to jau nav runa. tā notiek. svarīgi ir to zināt un tad katram pašam izdomāt, ir tas pieņemami vai tomēr amorali.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata