Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Netradicionālā erotika

Laikā, kad kaili sieviešu ķermeņi vairs nav nekas neparasts, Inese Kalniņa pievērsusies vīriešu aktu fotografēšanai, aiz ūsām paraustot sabiedrības stereotipus.

Tradicionālā Līgo nakts erotika ar sieviešu apaļīgajām formām saullēkta miglā vai norasojušiem krūšu galiem — tas pilnīgi noteikti neattiecas uz fotogrāfi Inesi Kalniņu. Izteiktas vīrieša ķermeņa līnijas, apkārtējās vides noskaņa un paslēpta identitāte neuzspēlēti piesegtajās sejās. Laikā, kad kailums ne mākslā, ne komerciālajā pasaulē vairs nav tabu, Inese Kalniņa jau teju 15 gadu rotaļājas ar skaistuma izpratnes rāmjiem sabiedrībā. "Es nekad nefočēju, lai ar čaļiem bīdītu attiecības vai meklētu izklaides iespējas. To var darīt, bet tas nav domāts man," viņa gan arī drošības labad paskaidro.

Savos darbos Kalniņa atrāda dialogu starp fotogrāfu un modeli — sarunas dzimšanu, tapšanu un noslēgumu. Kopdarbu, kā saka pati fotogrāfe. "Vērtība ir personībā, nevis kailumā," viņa piebilst. Aizsācies kā protesta gājiens un savdabīgs eksperiments, nu Ineses Kalniņas fotografētie vīriešu akti bijuši apskatāmi jau sešās personālizstādēs.

Inese fotografējusi arī kailas sievietes. "No vienas puses, nav nekādas atšķirības. No otras — milzīga. Psiholoģiskās attiecības fotografēšanas procesā atšķiras — kā es uztveru modeli un kā viņš uztver mani. Kas nu tur kuram iznāk ārā no zemapziņas dzīlēm..." Vīrieti fotografēt neesot ne vieglāk, ne grūtāk. Ir savādāk. Būtiski Inesei ir parādīt arī spēcīgā dzimuma trauslo skaistumu, pie kā sabiedrība nav pieradusi. Tieši tādēļ Ineses portfolio iespējams sastapt tieši vīriešu aktus. "Man vajag, lai ir jēga, lai cilvēks redz un saprot, ka arī šādi var parunāt par attiecībām, par dabu, par jebko," viņa paskaidro.

Literatūrzinātniecei un Latvijas Universitātes profesorei Janīnai Kursītei izdevies iepazīt Inesi Kalniņu lekciju kursa ietvaros, kurā maģistranti pievērsās fotogrāfijas simbolikas skaidrošanai. "Kalniņa nebaidās parādīt vīrieti neaizsargātu, nepasargātu, līdz ar to arī ar tādām pašām īpašībām, kādas tiek piedēvētas sievietei, — maigu, apmulsušu, neagresīvu," Janīna Kursīte skaidro. Profesore uzskata, ka ar provokatīvismu sabiedrība sevi ir iedzinusi stūrī līdz pašmērķības galējām robežām. "Laiks iet atpakaļ — uz neuzkrītošo, neuzbāzīgo. Konstruētā labsajūtas sabiedrība sevi palēnām ir sagrauzusi lupatās. Laiks gabalus sadiegt kopā un ieraudzīt lietas to veselumā, ko fotogrāfe savos darbos mēģina darīt."

Izlasīt visu rakstu par Inesi Kalniņu, kā arī novērtēt viņas fotografētos vīriešu kailfoto varat 21. jūnija Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata