Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Neuzrakstītais seriāls

23.septembrī 125 gadi aprit vienam no 20.gadsimta pirmās puses ievērojamākajiem latviešu māksliniekiem un noteikti pašam noslēpumainākajam — Ģedertam Eliasam. Tam par iemeslu bija visupirms viņa izteikti noslēgtais raksturs. Eliass nemēdza runāt nedz par notikumiem, kas viņa vārdu apvija leģendām — dalību slavenajā "uzbrukumā slepenpolicijai" 1906.

gada 17.janvārī un Krievijas bankas aplaupīšanā Helsingforsā 13.februārī — nedz par savu privāto dzīvi. Taču viņa "aizliegtā mīla", māsīca Elza Ružģiete saglabāja ne vien abu saraksti, bet visas viņai pieejamās Eliasa vēstules. Gatavojot nule iznākušo apjomīgo grāmatu Ģederts Eliass, mākslas zinātniece Laima Slava ielūkojās nelielā daļā šo vēstuļu un atklāja pārsteidzoši bagātu mākslinieka jūtu dzīvi, ieskaitot līdz šim nezināmus mīlasstāstus. "Ja nu es novēlu latviešu tautai kādu seriālu, tas varētu saukties Eliasi!" tagad saka Laima Slava.

Noslēgtības dēļ Eliasa vārds ir nepelnīti maz cilāts, lai gan viņš ir noteikti pats daudzpusīgākais gleznotājs pirmskara Latvijā. Varbūt arī tāpēc vieni viņu sauc par burlaku un banku laupītāju, otri par socreālistu, savukārt snobi saka: vai tad Eliasam vispār ir kaut kas savs, tur jau Matiss un vēl viss kas... Jaunā grāmata atspēko šos apgalvojumus, rādot, ko Eliass katrā no tolaik aktuālajiem mākslas virzieniem meklējis. Glezniecība Eliasam bija galvenais, un to dabūja just visas viņa sievietes. Ne velti viņa lielā mīla Anna Hamstere rakstīja: "Dzīvē tu nekad tik labs neesi kā vēstulēs."   

Savu pirmo sievu, naktslokāla dziedātāju Hedvigu Vellerti Eliass sastapa tikai 1927.gadā Berlīnes-Parīzes vilcienā. Braukdami abi sāka runāt, un, jo vairāk Hedviga par sevi stāstīja, jo vairāk Eliasss viņā redzēja to liktenīgo sievieti, kuru nesen bija zaudējis. Kopš jaunības Elisasam bija bijušas vairākas lielas aizraušanās, bet tām visām bija bēdīgs gals. Lielākā un traģiskākā bija mīla uz aktiera un režisora Kārļa Hamstera sievu Annu. Hamsters bija no pirmajiem, kas atzinīgi novērtēja Rīgas grupas mākslinieku radošās potences. Arī Anna turējās kopā ar viņiem un īpaši sadraudzējās ar Ģedertu Eliasu. 1923.gadā Kārlis Hamsters devās ārstēt plaušu tuberkulozi uz Vāciju un vasarā, tā arī neatgriezies Latvijā, nomira. Anna iepriekšējā vasarā bija zaudējusi arī meitiņu. Nu Ģederts kļuva par atbalstu tai, kura iemiesoja viņa sievietes ideālu kā garīgi, tā fiziski. Taču ar savu ideālu viņam bija lemts būt kopā tikai gadu. 1924.gada 7.septembrī Anna negaidīti nomira. Tas Eliasam bijis ar visiem līdzšinējiem spēcīgajiem pārdzīvojumiem nesalīdzināms trieciens, no bēdām viņš bija kā sajucis, bērēs pat esot lēcis līdzi zārkam kapā.

Turpmāk Eliass visās sievietēs meklēja Anniņu, un gleznotāja nākamās sievas bija tās, kurās šī līdzība tika saskatīta…

Visu rakstu par Ģedertu Eliasu lasiet Sestdienā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Dauku sevī meklējot

Brīžam šķiet, ka tik tiešām viss mūsdienu pasaulē atduras pret drošību. Latvijā pavisam konkrēti tā tiek izteikta naudas formā, veidojot valsts budžetu, kur drošība nešaubīgi nolikta prioritāšu ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata