Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ziepju operas: Turcijas spogulis sērijās

Ziepju operas pēdējos gados ir kļuvušas par vienu no ienesīgākajām Turcijas eksporta precēm. Taču tās ir arī turku sabiedrības noskaņojuma indikators

Osmaņu sultāna galma intrigas, jaunas sievietes cīņa par taisnību un pašaizliedzīgu karavīru gatavība krist par dzimteni ir tikai dažas no sižeta līnijām turku televīzijas seriālos, kas ne vien Turcijā, bet arī visā pasaulē ik dienu pie ekrāniem piesaista miljoniem skatītāju. Ziepju operas un daudzsēriju filmas ir viena no ienesīgākajām Turcijas eksportprecēm un arī efektīvs tā dēvētās maigās varas instruments. Vienlaikus seriāli ir kā spogulis sabiedrības noskaņojumam un politiskajai gaisotnei pašā Turcijā, kur pie varas esošais prezidents Redžeps Tajips Erdogans ir izvērsis cīņu pret ārējiem un iekšējiem ienaidniekiem.

Seriāliem ir liela nozīme Turcijas sabiedrībā. 2015. gadā 94,6% valsts iedzīvotāju apgalvoja, ka viņu iecienītākā brīvā laika nodarbe ir televīzijas skatīšanās. Saskaņā ar Turcijas Augstākās radio un televīzijas padomes datiem valsts iedzīvotāji vidēji piecarpus stundu dienā pavada pie televizora.

Pašlaik vairāk nekā simt valstīs pasaulē demonstrē aptuveni 150 turku seriālu. To kopējā auditorija ir aptuveni 500 miljoni skatītāju. Televīzijas drāmu producēšanā un izplatīšanā Turcija atpaliek tikai no Savienotajām Valstīm, kur šī izklaides industrijas nozare ir ar daudz senākām tradīcijām un krietni treknāku finansiālo segumu. Apzinoties vietējo seriālu milzīgo eksporta potenciālu, Turcijas valdība to veidošanai šajā gadā plānojusi atvēlēt 40 miljonus dolāru (35,5 miljoni eiro), vēsta raidsabiedrība TRT World.

Kopš pērn jūlijā notikušā neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma, kam sekojušas masveidīgas tīrīšanas armijā, policijā, tieslietu un izglītības sistēmā un medijos, Turcijā pieņēmusies spēkā retorika par to, ka valsts atrodas neskaitāmu ienaidnieku ielenkumā. Ienaidnieki ir ne tikai kurdu nemiernieki un teroristiskais grupējums Islāma valsts, ASV dzīvojošais garīdznieks Fetulla Gilens, kuru Erdogans apsūdz apvērsuma plānošanā, un ebreji, bet arī Eiropas Savienība un pat NATO, kuras dalībvalsts ir Turcija. "Turcijai uzbrūk no iekšpuses un ārpuses. Tas nav tāpēc, ka mēs būtu vāja valsts, bet gan tāpēc, ka kļūstam par arvien spēcīgāku un spēcīgāku valsti," Erdogans paziņoja gada sākumā.

Šajā pavasarī pie skatītājiem nonākuši trīs jauni seriāli, kuru mērķis ir vairot turku ticību valstij un tās drošības spēkiem. Viens no tiem – Solījums – vēsta par armijas īpašo uzdevumu vienību, kas cīnās pret teroristu grupējumu Sīrijas ziemeļos. Tā varoņi nereti citē vārsmas no musulmaņu svētajiem rakstiem – Korāna. Seriāla veidotājus konsultējis bijušais armijas specvienības kapteinis Abdulla Agars. "15. jūlija apvērsuma mēģinājuma izraisītais šoks un notikumu attīstība Sīrijas ziemeļos traumēja sabiedrības psihi, tāpēc karavīri un viņu upuris kaujas laukā ir spēlējis nozīmīgu lomu valsts un iedzīvotāju saiknes stiprināšanā un atjaunojis saikni starp armiju un nāciju," Agars stāsta portālam Al-Monitor.

Drošības analītiķis Metins Girdžans ir pārliecināts, ka Solījums un tam sižetiski radniecīgie seriāli uz turku sabiedrību iedarbosies kā nomierinošs balzams. "Apziņa, ka "nezināmie" varoņi pārmāca visus ārvalstu spēkus, kuriem skauž Turcijas panākumi, un viņu pašmāju sekotājus, ļaus miljoniem turku mierīgi aizmigt," raksta Girdžans.

Visu rakstu lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata