Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pieskāriens skatuves leģendai

Stokholmas muzeju sala, kuru ir iecienījuši tūristi no visas pasaules, tostarp arī Latvijas, jau pāris mēnešu kļuvusi par vēl vienu muzeju kuplāka ― te atvērts leģendārajai grupai ABBA veltīts muzejs ― ABBA The Museum.

Līdzās atrakciju parkam Grona Lund ir tapusi jauna, skandināviski askētiska celtne, kuras augšējie stāvi atvēlēti viesnīcai ar zīmīgu nosaukumu ― Melody (Melodija), pirmais stāvs ― restorānam un suvenīru veikalam, bet pagrabstāvs muzejam, iekārtotam atbilstoši visjaunākajām interaktīvajām tehnoloģijām, kas lieliski papildina unikālos grupas ABBA artefaktus ― tērpus, fotogrāfijas, piemiņas lietas, skaņuplates un godalgas. Līdz muzeja galvenajai ieejai ved pārdesmit metru garš sarkanais paklājs, kura sākumā ikviens garāmgājējs var nofotografēties ar grupas dalībniekiem, turklāt jebkādā kombinācijā, jo visu četru kvarteta dalībnieku sejas ir atveramas un aizstājamas ar savu vai savu draugu sejām.

Tiklīdz rinda ir izstāvēta un biļete nopirkta, var doties iekšā pašā muzejā. Ceļš uz to ved caur metro stacijās ierastajiem caurlaides punktiem, kas atveras, tiklīdz skenerim tiek pietuvināta elektroniskā biļete, kuru, starp citu, var iegādāties arī iepriekš muzeja mājaslapā (www.abbathemuseum.com). Pēc biļešu kontroles jādodas uz liftu vai kāpnēm, kas ved divus stāvus pazemē ― tieši šeit aptuveni 2000 m2 aizņem grupai ABBA un citām Zviedrijas mūzikas leģendām veltītās patstāvīgās izstādes.

Jauc ar zivju konserviem

Pirms ekspozīcijas apmeklēšanas nelielā kinozālē skatītājiem tiek piedāvāts "aperitīvs" ― video kolāža ar spilgtākajiem leģendārā kvarteta dzīves mirkļiem. Tikai pēc šīs filmas noskatīšanās atveras durvis un skatam paveras vēsture, kas dažiem mūsdienu jauniešiem šķiet ne tikai no pagājušā gadsimta, bet no vēl senākiem aizlaikiem ― reti kurš moderno tehnoloģiju virtuozs uzreiz saprastu, ka caurspīdīgā rotējošā ripa ar caurumiņiem, kas piestiprināta koši sarkanajam plastmasas telefonam, ir domāta telefona numura uzgriešanai. Ak jā ― ja jums paveiksies izdzirdēt šī aparāta zvanu, steidziet pacelt klausuli, jo, kā stāsta muzeja veidotāji, šī telefona numuru zina tikai četri cilvēki uz pasaules: Bjorns, Benijs, Agneta un Anne Frīda. Viņi ir solījušies laiku pa laikam piezvanīt... Starp citu, telefons ir celts goda vietā apzināti ― 1973.gadā grupa ABBA iekaroja skatītāju simpātijas ar dziesmu Ring, Ring, kas zviedru Eirovīzijas atlasē Melodifestivalen ierindojās godpilnajā trešajā vietā, gūstot labus panākumus daudzu Eiropas valstu radiostacijās. Grupai, kas bija izveidojusies tikai gadu iepriekš, tas bija labs sasniegums.

Protams, nevienam nav noslēpums, ka grupas nosaukums radies no tā dalībnieku vārdu pirmo burtu savienojuma, kas sākumā izraisīja ne mazums pārpratumu, jo līdzīgs nosaukums jau daudzus gadus zviedriem saistījās ar zivju konservu ražotāju... Taisnības labad gan jāsaka, ka visi četri mūziķi pirmo reizi kopā uz skatuves uzstājās jau 1970.gadā, taču tas bija Benija un Bjorna duets, kurā abas meitenes (kas vēlāk kļuva par abu puišu laulātajām draudzenēm) dziedāja vien bekvokālu.  

Dziesmas Ring, Ring panākumi iedvesmoja mūziķus, un viņu cerības attaisnojās ― 1974.gadā visa Eiropa, pateicoties Eirovīzijas dziesmu konkursam, iepazina enerģiskos un smaidošos zviedru dziedātājus, kuru muzikālajam stāstam par Napoleona neveiksmi pie Vaterlo nevarēja nedziedāt un nedejot līdzi. ABBA mānija bija dzimusi ― tādēļ pavisam loģiski, ka pirmajā muzeja zālē ir godināts grupas triumfs Eirovīzijā ― ekrānā redzams leģendārās uzstāšanās video, bet tam līdzās uz postamenta ― četri manekeni šī priekšnesuma skatuves tērpos.

Visu rakstu par leģendārās grupas ABBA muzeju Stokholmā lasiet 5.jūlija žurnālā Sestdiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata