Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 26. septembris
Kurts, Knuts, Gundars

Seisuma: Vienmēr vajag cīnīties līdz galam

Valsts prezidenta kundze Dace Seisuma šajās svētku dienās ziedo pati un aicina citus ziedot, lai Bērnu slimnīcas 20. hematoonkoloģijas nodaļas pacienti tiktu pie jaunām telpām.

Rīts, divdesmit pāri astoņiem... Ne īpaši izremontētajā divstāvu mājas gaitenī, kas saglabājies kopš Stradiņa laikiem, atskan sieviešu smalko papēdīšu steidzīgais troksnis, tad dipina pa kāpnēm līdz otrajam stāvam. Endokrinoloģijas nodaļa. Daktere Seisuma, tikko aizvedusi dēlu Kristapu uz skolu, nu ieradusies darbā. Vēl rīta piecminūte ar kolēģiem, un viņa jau dodas pie saviem pacientiem. Vakar dienas rīta puse pagājusi citos pienākumos – bērniem, kuri patlaban ārstējas Bērnu slimnīcas 20. hematoonkoloģijas nodaļā, viņa palīdzēja kaut mazliet uzburt to sajūtu, kad, tuvojoties svētkiem, viņu īstās mājas, kur dzīvo mamma ar tēti, brālis, māsa, ome, smaržo pēc piparkūkām. Nodaļā viņa tika uzrunāta par Valsts prezidenta kundzi, kad kopā ar bērniem apgleznoja piparkūkas. Mazajiem pacientiem viņas augstais statuss neko neizteica, toties, kā pēc tam atstāstīja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa, viņi itin smalki uztver cita cilvēka vienkāršību, sirsnību un atvērtību. Bērni uzreiz sākuši dekorēt piparkūkas.

Dace Seisuma izrotāja divas. Vienu piparkūku atstāja nodaļā, bet otru, uzmanīgi turot rokās, lai neizsmērējas cukurotā glazūra, palūdza aizvest savam dēlam, kuram ir septiņi gadi.

Uz Vienības gatvi, Bērnu slimnīcu, Dace Seisuma pēdējā laikā ierodas visai bieži. Viņa piekritusi kļūt par labdarības akcijas Saulainas dienas mūsu bērniem patronesi, lai savāktu naudu 20. nodaļas renovācijai. Nevis formāli (tā teikt, pirmajai lēdijai labā toņa pēc pienākas atbalstīt šāda rakstura pasākumus...), bet gan tāpēc, ka patiešām vēlas to darīt, jo joprojām ir ārste un perfekti saprot situāciju, kādā atrodas slimnīcas un vispār veselības nozare. "Zinu, ka Saulaino dienu akcijas notiek jau kopš 1998. gada un visi projekti (saulainā bibliotēka, interneta pieslēgums palātās, Vecāku māja...), ko uzsāka laikraksts Diena kopā ar Bērnu slimnīcas fondu, ir realizējušās. Uzticēšanās šī fonda darbībai, cerība, ka mans pašreizējais statuss varētu palīdzēt uzrunāt iespējamos akcijas atbalstītājus, ziedotājus, un mana profesija – ir iemesli, kāpēc kļuvu par Saulaino dienu akcijas patronesi."

Tiesa, šur tur pavīd spriedumi, ka gudrāk naudiņu no sava personiskā maka atdot bērniem – piedodiet – ar perspektīvākām diagnozēm, nevis veltīgi izšķiest onkoloģijai... Dace Seisuma, kā jau ārste, par šo tēmu izsakās tieši: "Šāds jautājuma traktējums patiešām ir cinisks. Pieļauju, ka šie runātāji nav vecāki. Domāju, ka pasaulē nav lielāku sāpju kā tava bērna nāve. Diemžēl šobrīd valstī situācija ir tāda, kāda tā ir, un līdzekļi visam nesanāk. Neesmu pārliecināta, ka zinu īstos mierinājuma vārdus, bet no savas pieredzes zinu, ka katrs pacients un katrs saslimšanas gadījums ir individuāls un tā ārstēšana ir māksla. Tāpēc nekad, NEKAD nevajag zaudēt ticību un cerību un cīnīties līdz galam."

Daktere Seisuma ir sertificēta ārste interniste jeb, kā agrāk teica, terapeite. Vēl viņa pēdējo gadu mācās endokrinoloģijas rezidentūrā. Katrai specialitātei ir savs smalkums, bet, kā atzīst arī mediķi, zināšanu apjoms, kas jāzina endokrinologam, salīdzinot ar citām nozarēm, ir ārkārtīgi liels un sarežģīts. "Ikdienas pienākumi viņai ir absolūti tādi paši kā jebkuram ierindas ārstam nodaļā, un netiek dotas nekādas īpašās atlaides. Tā ir viņas izvēle," par pirmo un vienīgo prezidenta kundzi, kas šajā statusā strādā algotu darbu saka viņas kolēģe Stradiņu slimnīcas Endokrinoloģijas nodaļā Lauma Zariņa.

Vairāk par dakteri Seisumu un Bērnu slimnīcas 20. nodaļu lasiet 21. decembra Sestdienā!

Bet, ja vēlaties ziedot akcijai Saulainas dienas mūsu bērniem, ziedojuma tālrunis 90006681(maksa par zvanu Ls 1). Konta numuri un plašāka informācija www.diena.lv/saulainasdienas un www.bsf.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata