Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 21. novembris
Andis, Zeltīte

Jo dārzeņi ir jāēd!

Kurš gan to nezina, ka dārzeņi ir veselīgi un tie ir jāēd! Ja vēl kopā ar pavasara zaļumiem, pavisam labi. Šoreiz gatavosim viegli kraukšķīgus dārzeņu salātus un ļoti kraukšķīgas, pildītas tortiljas. Pavasaris ir garšīgs!

 

Viegli kraukšķīgie dārzeņu salāti

Brīnišķīgs, krāsains un garšīgs maisījums no dažādiem dārzeņiem, kas paņem ar patīkami tvirto struktūru. Ja būtu jāraksturo, kā garšo pavasaris, es teiktu, ka svaigi un kraukšķīgi!

 

Pagatavošanas laiks: pusstunda

Sarežģītības pakāpe: mazliet ņemšanās, kas ir tā vērta

Daudzums: 4 porcijas

 

Sastāvdaļas:

  • 200 g jauno kartupeļu (var arī mazmiltainus pērnos)
  • 200 g cukurzirņu plāno pākšu (tā dēvētie sniega zirņi)
  • 200 g zaļo sparģeļu
  • 200 g mazu, pirksta resnuma burkāniņu
  • 1 vidēji liels kolrābis
  • 200 g saldētu zaļo zirnīšu
  • 1 ēd. k. sāls blanšēšanai

 

Mērcītei:

  • 3 ēd. k. labas olīveļļas
  • ½ tējk. Dižonas sinepju
  • 2 tējk. svaigi spiestas citrona sulas
  • sāls, cukurs un pipari pēc garšas

Pagatavošana:

1. Sagatavo dārzeņus blanšēšanai – burkānus noberž ar asu suku un sagriež paresnās ripiņās, kolrābi nomizo, sagriež ap 1 cm biezās šķēlēs, bet tās – stienīšos. Sparģeļiem nogriež koksnainos galus un pašus sagriež apmēram trīs daļās. Cukurzirņu pākstīm nogriež tikai cietos galiņus, pašas atstāj veselas.

2. Palielā katlā uzvāra ūdeni (tam jābūt daudz, vismaz 2 litriem), pieber sāli un vispirms liek vārīties kartupelīšus ar visu mizu uz 15 minūtēm. Tad kartupeļus ar putu karoti izceļ un uz brīdi ieliek aukstā ūdenī. Nolej un atstāj kartupeļus atdzist.

3. Tajā pašā verdošajā ūdenī, kurā vārījās kartupeļi, pa kārtai pa vienam blanšē visus sagatavotos dārzeņus: cukurzirņu pākstis – 2 minūtes, sparģeļus – 1 minūti, burkānus un kolrābjus – 5 minūtes, zaļos zirnīšus – 3 minūtes. Kolīdz vieni noblanšēti, tos ar putu karoti izceļ un uz brīdi ieliek aukstā ūdenī, tad izņem.

4. Visus noblanšētos dārzeņus liek salātu bļodā. Pievieno šķēlēs sagrieztus vārītos kartupeļus. No visām sastāvdaļām samaisa salātu mērci, pārlej dārzeņiem un ar salātu karotēm viegli apmaisa, lai mērcīte visu apņem. Pasniedz ar zaļumiem pēc izvēles.

Noblanšētos dārzeņus var pasniegt kā salātus, bet var arī pagatavot sautējumā – izkausē sviestu, pieber mazliet miltu, maisot uzkarsē, tad pielej pienu un maisot sakuļ mērcīti. Tajā liek dārzeņus, apmaisa, pasilda un pasniedz.


Dārzeņi ar vistu kraukšķīgā tortiljā un zaļā mērcīte

Pagatavošanas laiks: pusstunda

Sarežģītības pakāpe: nav grūti

Daudzums: 2 porcijas

 

Sastāvdaļas:

  • 1 neliela vistas fileja
  • 1 ēd. k. sojas mērces
  • 1 ēd. k. terijaki mērces
  • sauja smalki grieztu sarkano kāpostu
  • 1 neliels burkāns, plānās strēmelītēs griezts
  • sauja sakapātu ledussalātu
  • 2 tortiljas

 

Mērcītei:

  • 100 ml paniņu
  • 50 g skābā krējuma
  • 2 saujas svaigu spinātu lapiņu
  • 5 zaļo lociņu stiebri
  • ķiplokdaiviņa (ja vēlas)
  • sāls un pipari pēc garšas

Šāda zaļā mērcīte labi garšo arī kā aizdars salātiem, piemēram, gurķu un tomātu salātiem.

 

Pagatavošana:

1. Vistas fileju sagriež mazos gabaliņos, sakarsētā eļļā pannā apcep, pievieno sojas mērci un terijaki mērci, vēl mazliet maisot apcep. Noliek maliņā.

2. Pagatavo zaļo mērcīti – blendējamā traukā ber spinātus, rupji sagrieztus lociņus (ja vēlas, arī ķiplokdaiviņu), ielej paniņas un skābo krējumu. Sablendē viendabīgi un pēc garšas pievieno sāli un piparus.

3. Uz tortiljām liek sakapāto kāpostu, salātu un burkānu maisījumu. Pārlaista ar zaļo mērcīti, liek virsū saceptos vistas gabaliņus un aizloka tortiljas ciet – rullītī vai nastiņā, kā vēlas. Pannā sakarsētā eļļā pildītās tortiljas apcep zeltaini brūnas.

4. Pasniedz, pārgrieztas uz pusēm. Līdzās novieto trauciņu ar zaļo mērcīti, lai ēdot var papildināt garšas baudījumu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata