Grieķu salātu versija – tuvu klasikai
Kādi ir īstie grieķu salāti? Izpētīju vairākus avotus, un skaidrs ir, ka tajos noteikti jābūt aitas fetas sieram, labai olīveļļai, šķipsnai kaltēta oregano, zaļajai paprikai, tomātiem, gurķiem un melnajām olīvām. Lūk, mana versija!
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes
Sarežģītības pakāpe: vienkāršāk nemēdz būt
Daudzums: 2 porcijas
Sastāvdaļas:
- 100–150 g aitas siera Feta
- 1 paliels tomāts
- ½ zaļās paprikas
- ½ sarkanās paprikas
- 1 neliels garais gurķis
- 1 neliels sarkanais sīpols
- 10 melno olīvu (manuprāt, vislabāk piestāv Kalamatas olīvas ar kauliņiem)
- kvalitatīva olīveļļa
- šķipsna kaltēta oregano
Šajos salātos visnotaļ iederas arī sarkanvīna etiķis – to var pasniegt atsevišķi, lai katrs ēdējs var pārpilināt savai porcijai, ja vēlas.
Pagatavošana:
1. Zinu, ka sieru grieķu salātu porcijā mēdz pasniegt, pārliktu dārzeņiem vienā gabalā, bet izvēlējos to tomēr rupji sadrupināt. Sieru pārkaisa ar oregano un viegli pārlaista ar olīveļļu.
2. Papriku sagriež strēmelēs, tomātu un nomizotu gurķi lielākos gabalos. Dārzeņus kārto starp siera gabaliem.
3. Salātiem pievieno arī plāni grieztus sīpola pusgredzenus, melnās olīvas un pēc vēlēšanās vēl mazliet pārslaka ar olīveļļu.
4. Pasniedz ar svaigi apgrauzdētu maizi – maizei ir diezgan ievērojama loma, jo ar to var beigās uzslaucīt traukos palikušās garšīgās siera, olīveļļas un dārzeņu suliņu paliekas.
Rabarberu un zemeņu dzēriens ar piparmētru
Spirdzinoši un veldzējoši karstā laikā. Labs veids, kā patērēt rabarberus, ja netīk cept plātsmaizes un kūkas. Zemenes var arī nepievienot, bet es to šoreiz darīju, lai skaistāka krāsa – ne visi rabarberi sablendējot ir glītā tonī
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes
Sarežģītības pakāpe: viegli
Daudzums: pāris glāžu
Sastāvdaļas:
- 1 rabarbera kāts
- brūnais cukurs pēc garšas
- saujiņa svaigu piparmētras lapiņu
- blendētas zemenes ar cukuru (man bija saldētas)
Pagatavošana:
1. Rabarbera kātu nomizo un sagriež mazos gabaliņos.
2. Apber ar cukuru un atstāj mazliet, lai pakūst uz skābajiem rabarberiem.
3. Pārber rabarberus blendējamā traukā, pievieno svaigās piparmētras lapiņas, aukstu ūdeni un sablendē viendabīgi.
4. Pēc garšas un patikšanas pievieno blendētās zemenes. Tad šķaida ar ūdeni līdz vēlamajai garšai un pasniedz ar ledu.
Ja vēlas, rabarberu un zemeņu masu izkāš caur smalku sietu un iegūto šķidrumu bez biezumiem izmanto limonādes gatavošanai.