Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Varbūt tā arī visās citās lietās ir vispareizākā rīcība – apstāties. Izdarīt visu, ko vien var konkrēta­jā brīdī, un tikai tad doties tālāk. Ja nepieciešams – apstāties vēlreiz.

Bez intuīcijas

Mēdz teikt, ka intuīcija ir tāda sieviešu lieta – vi­ņas jūtot labāk. Lūk, tad varu visus nomierināt, sakot, ka nav vis – vismaz, ja runa ir par valdības veidošanu Latvijā, tad sievietēm un vīriešiem tā intuīcija un iekšējās sajūtas neko daudz nedod.

"Kas tālāk notiks – apstiprinās Gobzemu cerībā, ka pēc trim līdz sešiem mēnešiem viņam iedos pielaidi valsts noslēpumam, vai arī uzreiz pēc valdības apstiprināšanas tiks izveidota koalīcija, kas mainīs likumu, kā rezultātā premjeram pēc apstip­rināšanas pielaide pienākas automātiski? Man nav nekādas intuīcijas, kā tas beigsies," šonedēļ sarunā ar SestDienu atzīst politologs Ivars Ījabs. Un ne tikai viņš. Tā piesardzīgi par šo jautājumu izsakās teju visi, negribēdami aplauzties ar prognozēm un acīmredzot juzdami, ka šoreiz ierastā loģika var arī nedarboties. Vai viss ievilksies līdz tam, ka Jaunā gada pusnaktī klausīsimies vēl "vecajā" premjerā?

Un ko saka intuīcija par mediķu problēmu risinājumu? Ko par arvien tukšākajiem Latvijas laukiem? Kāda ir pareizā rīcība un kur meklēt risinājumu? Daudz, daudz jautājumu. Labā ziņa – tie visi ir atbildami, ja vien ir vēlēšanās. Ja vien atbildes vispār tiek meklētas un par problēmām vispār runāts.

Ja cilvēkam nepieciešama reanimācija ceļā uz slimnīcu, mediķi apstādina auto. "Nepieciešamības gadījumā ātrie atkal apstājas, un mēs darām to, kas jādara. Gadās, ka pa ceļam vairākkārt ir jāapstājas, jāveic reanimācija," stāsta mediķis Aleksandrs Jakovļevs.

Varbūt tā arī visās citās lietās ir vispareizākā rīcība – apstāties. Izdarīt visu, ko vien var konkrēta­jā brīdī, un tikai tad doties tālāk. Ja nepieciešams – apstāties vēlreiz. Un vēlreiz. Kamēr esam laimīgi nokļuvuši galā, risinājums atrasts un nekas vairs nav vajadzīgs ātri.

Žurnāla SestDiena  30. novembra – 6. decembra numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Neviens nezina, kā tas beigsies. Politologs Ivars Ījabs par partijām ar pazeminātu sociālās atbildības līmeni, prezidenta radīto turbulenci un jauno nevienlīdzību sabiedrībā.

PASAULĒ. Tualešu revolūcija. Miljardiem pasaules iedzīvotāju joprojām nav pieejamas veselībai drošas labierīcības, bet attīstītajās valstīs izmantotās skalojamās tualetes un kanalizācijas sistēmas nav ilgtspējīgas. Tāpēc procesā ir "viedo" tualešu radīšana.

FOKUSĀ. Izšķirošās minūtes. Laikā, kad Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā izsludināta ārkārtas situācija, Aleksandram Jakovļevam gribas šeit palikt. Ātrajos viņš strādā teju septiņus gadus. Citur tas nebūtu nekāds lielais stāžs, bet šeit viņš ir viens no pieredzējušākajiem.

BEZ SKOLAS. Kad apstājas laiks. No altārgleznas bijušās skolas zālītē līdz mūra plītij virtuvē un vēža izbāznim, kas atceļojis pa jūras ceļiem, – tas ir kā ceļojums laikā. Turpinot pētīt, kas notiek ar vietām, kur slēgtas skolas, SestDiena devās arī uz diviem Sēlijas ciemiem – Dvieti un Elkšņiem.

TUVPLĀNĀ. Nakts tevi klusi ēd. Dziedātājs Adrians Kukuvass pirms piedalīšanās Mikrofona aptaujas piecdesmit gadu jubilejas koncertos atceras – lai nokļūtu aptaujā, dziesmām bija jāizkaro ieraksts, parādot tās komisijai īstā izpildījumā.

MĒNEŠA GALAMĒRĶIS. Edinburga. Ziemassvētkus un gadu miju Edinburgā svin skaļi un spoži. Vismaz paši skoti lepojas, ka Jaungada ballīti pilsētas ielās spēj sarīkot labāk nekā jebkur citur pasaulē. Turklāt pilsētas gotiskā, pasakainā arhitektūra izskatās kā radīta baltām, sniegotām dienām. Pat tad, kad laikapstākļi patiešām nelutina, nacionālajos muzejos ieeja ir bez maksas un tur var aizmirsties stundām.

CEĻOJUMS LAIKĀ UN TELPĀ. Izredzēto sala. Par Ziemeļu Afonu dēvētā Vālama ir Lādogas ezera lielākā sala – gan ģeogrāfiski, gan tādēļ, ka teju tūkstoš gadu vecā svētvieta miera un apskaidrības vietā sakuļ laicīgas kaislības. Šobrīd padomju laikā piesmietais klosteris ir kļuvis par Krievijas reliģiskā spožuma triecienceltni, bet nokļūšana salā apliecina piederību svētceļnieku elitei vai īpašu Dieva labvēlību.

Kā arī ŠONEDĒĻ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SPORTS DECEMBRĪ, ATPŪTA ŠOMĒNES, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Ja nesaprot Dievu... tad nevar saprast cilvēku, kas ir Dieva radīts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata