Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Varbūt vislielākā māksla ir un paliek spēja nepazaudēt brīvību un radīt šo sajūtu arī apkārtējos, vienlaikus ne­kļūstot ērtam.

Būt brīvam, nevis ērtam

Latviskā kosmosa eksistenciālie jautājumi jeb tīri statistikai būtu interesanti zināt, cik daudziem kādreiz izvērsušās diskusijas par to, ko īsti nozīmē zīmīgais Tomuļmātes komentārs "balts piens vien bļodiņā" vai cik mīkstas pankūkas tad īsti Silmaču saimniece cep. Tikko Lieldienas pagāju­šas, jūnijs pat vēl nav pienācis, bet jau sanācis par dažādajām Antonijām runāt. Protams, nav jau tas tikai par teātri vien.

Taisnība, ka Silmaču mājas visumā varbūt vislabāk tas latviešiem simpātis­kais dullums parādās – ar visām krāsns gaisā speršanām, mīlas daudzstūriem, aizliegtajām dzirām, slepenajiem darīju­miem, klusajām laimēm un ilgotajām kaislībām. Tā teikt – neesam nemaz tādi mieramikas, ja tikai gribam. Bet varbūt vienkārši svarīgi, ar ko salīdzina.

Un, ja par to, tad, turpinot Baltijas paralēles, šonedēļ par Dziesmu un deju svētkiem. Redz, kaimiņos gluži labi iztiek bez biļešu drāmām, viss atrisināts ar bezmaksas koncertiem. Varbūt vērts arī Latvijai šo pieredzi aizgūt? Vai varbūt tas var būt labs iemesls apciemot kaimiņval­stis, ja tā arī nesanāca pie kārotajām ieejas kartēm tikt pašmājās. Labā ziņa gan visu triju Baltijas valstu kontekstā – dalībnieku skaits svētkos nesamazinās. Tātad – gribēšana un varēšana ir, svarīgi, lai kopīgā vīzija nepazustu. Un tā – ne vienā vien lietā. Par to arī nebūt ne tik senie stāsti kaut vai par RAF rūpnīcu un "mūsu mikriņiem" atgādina.

Taču varbūt vislielākā māksla ir un paliek spēja nepazaudēt brīvību un radīt šo sajūtu arī apkārtējos, vienlaikus ne­kļūstot ērtam. Būt vienmēr atvērtam, nezinošam un gatavam, kā par savas profesijas dzinējspēku saka aktrise Dita Lūriņa. Varbūt arī tas ir vienīgais ceļš, kas ļauj tās savas lielās lomas ne tikai iegūt, bet arī atzīstami nospēlēt, piedevām režisējot visu pašam, nevis piepildot citu vīzijas un citu izraudzītos ceļus.

Žurnāla SestDiena 6. – 12. aprīļa numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Lūriņa šņorbēniņos.  Bez pretspēka nekas nenotiek, saka aktrise Dita Lūriņa, režisējot pati sevi un uzsverot, ka aktierim galvenais ir vienmēr būt atvērtam, nezinošam un gatavam.

FOKUSĀ BALTIJA. Dziesmotā kaimiņu tradīcija.  Kur mazāk „karu”, kur vairāk vietas, kur lielāks uzsvars uz tērpiem, kur vieglāk tikt pie biļetēm, taču Dziesmu un deju svētkus svin visās Baltijas valstīs. SestDiena salīdzina kopīgo un atšķirīgo šajā nu jau krietni vairāk nekā gadsimtu koptajā tradīcijā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

LIEPIŅA ACS. Cilvēka mūžs mikriņos. 1992. gada aprīlis. RAF mikroautobusu ražotne Jelgavā. Turpinām iepazīstināt ar stāstiem "aiz bildēm". SestDienas lasītājiem ir iespēja iepazīties ar vienu īpašu fotogrāfa Aivara Liepiņa kadru un stāstu, ko tas sevī nes.

TĒMA. Dzīres atkritumu tvertnē. Kas vienam atkritumi, tas citam svētku mielasts. Daļa cilvēku visā pasaulē maltīti iegūst veikalu miskastēs. Dumpster diving jeb tā dēvētā niršana atkritumos mūsdienās nav tikai trūcīgo iztikas veids – to iemīļojuši arī turīgi cilvēki, kas tādējādi ne vien protestē pret apjomīgo pārtikas izniekošanu, bet arī uzskata to par labu veidu, kā ietaupīt, naudu atvēlot, piemēram, ceļošanai.

PORTRETS. Latvija zem palmas. Arī viens cilvēks var pārstāvēt visu valsti. Tieši tā varētu teikt par Renāti Auziņu, kuru kādas nelielas itāļu pilsētiņas iedzīvotāji asociē ar Latviju. Un labi, ka tā, – ņemot vērā sievietes iznesīgumu, šāda reprezentācija mums par skādi nenāk.

TEHNOLOĢIJAS. Televūcijas straumēs. Kopš striktu TV un kinoteātru programmu ar noteiktiem seriālu un filmu izrādīšanas laikiem aizstāj interneta iespējas, arvien biežāk jautājums: "Ko skatīties?" sevī ietver arī to, kā skatīties. Ieskats jaunumos seriālu un straumēšanas lauciņā.

CEĻOJUMS. Ciemos pie Kalnieša. Ne tikai pils no slavenā 007 aģenta dēkām, pavisam īsts Makleodu klans un gandrīz neticami skaisti dabas skati jums atklāsies Skajas salā – braucot uz šo Skotijas pusi, jābūt gatavam arī uz tūristu pūļiem pat nesezonā un lietu, kas nekādi negrib klausīt laika prognozēm.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, SPORTS APRĪLĪ, ATPŪTA ŠOMĒNES, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

hmm
h
Ak, šviešts... Bet vai varētu Dienā uzzināt kaut ko noderīgu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata