Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lielāks grābiens, precīzāks rezultāts

Rekordi un reitingi – divas lietas, ko gribas piesaukt pēdējo nedēļu kontekstā. Citiem vārdiem runā­jot, pašam sevi un apkārtējos mierinot – mēdz teikt, ka pēc vasaras vienmēr nāks ziema un pret jebkuru indi pastāv arī pretinde, jebkurai slimībai agrāk vai vēlāk ir atrodamas zāles.

Kamēr liela daļa – atļaušos šoreiz vispārināt –, nogurusi no karstuma, labprāt zvilnētu kādā koka paēnā ar norasojušu glāzi pilnīgi jebkāda (galvenais auksta!) šķidruma rokās, tikmēr citi politiskajā laukā cīnās uz nebēdu, liek konkurentiem saraukt uzacis, reitingi kāpj un krīt, vēlēšanu deja uzņem apgriezie­nus.

Brīžiem ir sajūta, ka nav tālu no aicinājuma uz "iziešanu ielās", visu noskaidrojot ar dūres slaveno spēku, brīžiem atkal – ka nekādu pārsteigumu nebūs, viļņojas tikai atsevišķi burbuļi, bet lielās straumes tecējumu tas nekā daudz neietekmēs un jaunu gultni nekādi neradīs. Kādas prognozes, vai beigu beigās izrādīsies, ka tik tiešām pat lielais un visus pārņēmu­šais karstums patiesībā nekāda anomālija nav un nebūt rekordus nepārsit?

"Valstij un nācijai labāka būtu lielāka stabilitāte. Liela daļa elektorāta, kam nav stabilu simpātiju, nosaka to, ka vēlēšanu rezultāts var būt dīvains un pārsteidzošs. Ka vēlēšanu rezultātā mēs varam nonākt pie tādas varas un tādām pārmaiņām valstī, kādas nevēlas lielākā daļa," šonedēļ intervijā SestDie­nai saka sociologs Arnis Kaktiņš, atgādinot arī, ka reitingi vēl nav prognozes.

Tomēr. Vai ļausim šīm "fotogrāfijām no pagātnes" kļūt par nākotnes bildēm? Pret pēkšņām vēdersā­pēm, protams, neviens nevar pasargāt. Tāpat kā uzminēt, vai vēlēšanu dienā, izejot no mājas, vidējais Latvijas vēlētājs pēkšņi neizdomās savas politiskās simpātijas atdot vēl vakardienas favorītu pretiniekiem. Taču tas, ko tik tiešām var darīt – un nevis pēdējā brīdī, bet vismaz kādu laiku pirms vēlēšanām –, mēģināt tomēr saprast, kas, vismaz pašaprāt, ir tās īstās zāles pret neizdarību, nepilnībām, to visu, par ko ikdienā mēdzam skaļi vai pie sevis lamāties, pat ja feisbukā par to neierakstām ne vārda. Informācija krājas ne tikai virtuālajā vidē, kaut kur jau tā nogla­bāta arī mūsu uztveres kambaros. Varbūt priekšvēlē­šanu laiks ir īstais brīdis, lai neatbildētos jautājumus vilktu laukā, prasītu un mēģinātu tomēr to nākotnes ainu iezīmēt vismaz aptuveni tādu, kā gribētos. Lai pašiem pēc tam nebūtu kauns ne sevis, ne citu, ne slavenās "Bauskas tantes" priekšā.

Šīs SestDienas, 3. – 9. augusta, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Namam, kurā valda iekšējs naids, nav nākotnes. Sociologs Arnis Kaktiņš par nestabilitāti sabiedrībā, "veco vēžu" fenomenu un pārsteiguma neizbēgamību vēlēšanās.

TĒMA. Ko par tevi zina. No dīvainiem interešu minējumiem līdz personīgajām sarakstēm un zvanu reģistra. Nojauta, ka Facebook par mums ievāc lielu informācijas apjomu, ir daudziem. Bet kur īsti ir robeža tam, ko par mums var noskaidrot virtuālajā pasaulē? SestDiena pēta, kādi mūsu dati, pašiem negribot, nonāk sociālo tīklu rīcībā un vai tam ir risinājums.

LIEPIŅA ACS. 15 minūtes. Visu gadu katru mēnesi SestDienas lasītājiem ir iespēja iepazīties ar vienu īpašu fotogrāfa Aivara Liepiņa kadru un stāstu, ko tas sevī nes. Šoreiz kadrs no Baltijas ceļa, Vidzemes šosejas, 1989. gada 23. augustā.

PASAULĒ. Beļģu atombubulis. Beļģijas novecojušās atomelektrostacijas rada bažas kaimiņvalstīs. Aktīvisti un politiķi pieprasa beļģiem domāt par atteikšanos no kodolenerģijas.

FOKUSĀ. Šis jau nav nekāds karstums. Svelme un tveice, šķiet, ir viss, par ko šajās dienās iespējams domāt un runāt. Un, lai gan laika vērotāji atgādina, ka šajā vasarā vismaz Latvijā nebūt nav gāzti daudzi karstuma rekordi, klimatā vērojamas arī nebijušas parādības. Turklāt tās ir nepatīkamas ziņas, sevišķi pie Baltijas jūras dzīvojošajiem.

KATASTROFA. Lidojums uz nekurieni. Dažu minūšu laikā vienkārši izgaisa. Tā vienā teikumā var aprakstīt traģēdiju, kas pirms vairāk nekā četriem gadiem notika gaisā – lidmašīna ceļā no Malaizijas uz Ķīnu ar 239 cilvēkiem pēkšņi pazuda bez vēsts. Arī ilgā un dārgā izmeklēšana nav devusi izskaidrojumu līdz šim lielākajai mistērijai pasaules civilās aviācijas vēsturē, kurā līdzīgi gadījumi gan bijuši arī iepriekš.

CEĻOJUMS. Ābeļziedu un vīna apreibinātie. Visviens, vai no baltajām augļkoku ziedu kupenām, ceriņu smaržas vai vietējo darinātāju saldi lipīgajiem augļu vīniem, – Koku ziedēšanas festivāls Verderē pie Hāfeles ir īstā vieta, kur ļauties pavasara reibumam.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, SPORTS AUGUSTĀ, ATPŪTA ŠOMĒNES, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.
 


Ja vēlaties žurnāla saturu lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata