Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
..nekur tālu no politikas arī neaiziesi. Pat ozoli no tās nav pasargāti – kā, piemēram, alejas pie Nacionālā teātra gadījumā.

Ozolu balsojums

Gribi negribi šajās nedēļās viss par un ap politiku vien griežas. Nesen ikvakara TV ziņās pieķēru, ka kolēģiem gan pirmais un otrais, gan trešais un vēl nākamais sižets – viss par un ap politiķu darbībām, izvēlēm, paustajiem lozungiem, Saeimas namu un/vai tā apkārtni.

Var jau būt, ka uz kādu tik tiešām iedarbojas nemainīgi balts krekls kadrā, kādam simpatizē skarbi sarauktas uzacis, vēl kāds savu izvēli izdarīs, jo viņam būs paticis kāds sasteigti pieņemts lēmums.

Varbūt esmu specifiska vēlētāja, bet man no tā visa veidojas pretreakcija – tieši tāpēc gribas vairāk par klavesīna skaņām, konservēšanas smalkumiem un gurķošanās iespējām vai par viena cilvēka kino vilinājumu vairāk nekā ceturtdaļgadsimta garumā kaut ko uzzināt. Par mākslu, par ikdienu, par visu to mazi lielo, ar ko sastopamies ik mirkli, kas liek mums smaidīt, kustēties un elpot. Kaut gan, protams, nekur tālu no politikas arī neaiziesi. Pat ozoli no tās nav pasargāti – kā, piemēram, alejas pie Nacionālā teātra gadījumā. Par ko koki balsotu – vides objektu, kas tiem pa vidu iecerēts, vai to, lai viņus liek mierā un ļauj augt bez jebkādiem jauniem stāvošiem vai lidojošiem objektiem apkārt?

Labs jautājums. Kāds būtu tāds ozolu balsojums, grūti teikt. Jo taisnība strīdīgā objekta veidotājam Holgeram Eleram tik tiešām vismaz vienā punktā ir pilnīgi noteikti – tā patiesība vienmēr būs atrodama tajā viducī, kur vieni argumenti satiekas ar citu vēlmēm un pārliecību, kur cits citā ieklausās un atrod kompromisu. Cik tajā daudz būs politikas, cik dzīves diktētas nepieciešamības, cik skaistuma un cik cilvēku mīlestības, tas jau ir nākamais jautājums.

Bet varbūt to visu uz mirkli pavisam aizmirst un pievērsties filatēlijai. Kā izrādās, arī caur to pilnīgi droši var ne tikai valsts vēsturi izstāstīt. Un vēl – kas nebūt nav mazsvarīgi! – tie, kas ar marku kolekcionēšanu aizrāvušies, vienmēr tādi mierīgi šķituši. Varbūt pat mierīgi kā ozoli. Tāpēc gribas vēl arī pajautāt – par ko balsos filatēlisti?

Žurnāla SestDiena 24. – 30. augusta numurā lasiet:

SESTDIENAS SALONS. Brīvmāksliniece Pocelujevkā. Latvijas Lielās mūzikas balvas laureātes klavesīnistes Ievas Salietes divas dzīves un viena mīlestība.

STRĪDĪGS JAUTĀJUMS. Ozoli pret tēraudu. Pretrunīgi vērtētā simtgades projekta Laika priekškars pie Nacionālā teātra autors Holgers Elers par kokiem un mākslu pilsētā, strīdiem ar opozicionāriem un to, kas Rīgā būtu jāmaina un jāsakārto.

VĒLĒŠANAS 2018. Vēlēšanu rokasgrāmata II daļa. No "populisma sovjetiskas nostalģijas mērcītē" līdz patiesi interesantiem priekšlikumiem ar vairāk vai mazāk izstrādātu pamatojumu. 13. Saeimas vēlēšanās pieteiktās partijas savās programmās piedāvā plašu solījumu un rosinājumu spektru.

FOKUSĀ. Arī pastmarkai simtgade. Latvijas filatēlisti izstādē Nacionālajā bibliotēkā rādīs gan mūsu pirmo pastmarku, gan Latvijas pasta vēsturi, gan tematiskās kolekcionēšanas iespējas.

TUVPLĀNĀ. Lūdzu, biļete uz pārsteigumu! Svarīgākais ir skatītājs un viņa kino pieredze – to uzsver kinoteātra Splendid Palace biļešu kontrolieres Baiba Puriņa (64), Zigrīda Skurba (80) un Silvija Gulbe (75).  Ar šīm kundzēm sākas un noslēdzas teju katrs Latvijas vecākā kinoteātra seanss. Sarunā īsi pirms 95. sezonas starta Zigrīda atzīmē, ka otra kinoteātra ar tādu vēsturi nav: "Man nepatīk iet uz citiem kinoteātriem – kāpēc atteikties no skaistuma?"

CEĻOJUMS. Gurķošanās Vācijas Venēcijā. Šķita, ka Latvijā konservēšana ir lielā cieņā. Ar ko salīdzina. Ne tikai 150 dažādu gurķu marinēšanas recepšu, bet pat atsevišķa šmorgurķu šķirne, īpaša Gurķu diena un karaļpāris – Šprēvaldē gurķus un to konservēšanu patiešām uztver nopietni.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata