Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Vismaz kādu brīdi pilnīgi oficiāli būt neefektīvam, nefunkcionālam un savā ziņā arī nekvalitatīvam ir visai patīkami

Par egoismu un laimi

Nesen aizsēdējos kādā stacijā. Biju vienā Latvijas galā (varētu teikt otrā, bet kas tad būtu pirmais?), biļetes uz tuvāko vilcienu, kam bija nolikts traukties uz galvaspilsētu pēc pāris stundām, jau bija izpirktas, nācās gaidīt vēl nākamo – pēc četrām. Jums šķiet, ka četras stundas ir daudz? Nebūt ne – brīvam cilvēkam brīvā valstī tā ir tikai iespēja vērot, prātot un beidzot aizmirst, ka kaut kas un kaut kur būtu jāpaspēj.

Protams, varētu arī teikt, ka stacijā bija jānīkst. Bet tas nebūtu gluži tiesa, jo nozīmētu, ka neizbaudīju ne sēdēšanu pie pilnīgi tukšiem dzērienu plauktiem pēcsvētku nostalģiju raisošajā stacijas kafē, ne domu līkločus par tipāžu dažādību apkārt. Turklāt – laikā, kad gandrīz viss tiek mērīts efektivitātē, funkcionalitātē un kvalitātē (efektīvs darbinieks, funkcionāla ēka, kvalitatīva dzīve), vismaz kādu brīdi pilnīgi oficiāli būt neefektīvam, nefunkcionālam un savā ziņā arī nekvalitatīvam ir visai patīkami.

Par šo neseno mirkli aizdomājos, lasot šīs SestDienas sarunu ar priesteri Andreju Mediņu. "Esam pārāk aizrāvušies ar sevi, savu mērķu piepildīšanu un komfortu, bet zaudējuši elementāras lietas: uzticēšanos, viesmīlību, mīļumu. Tur var mācīties vienkāršību un draudzību. Pats galvenais – viņi Indijā ir ļoti laimīgi. Mūsu problēma ir falšums, farizejiskums, spēja runāt skaistas frāzes, paliekot realitātei svešam. Mūsu neīstums un egoisms bieži lien ārā," viņš saka un runā arī par it kā tik daudz jau dzirdēto, ka, lai sasniegtu pārmaiņas – vienalga, kādas! –, katram jāsāk ar sevi.

Ir cilvēki, kas tiešām sāk, tomēr to dara caur citiem – kā Edijs Daiga, aicinot palīdzēt otram. It kā gauži vienkārši – ar to, kas līdzcilvēkam tieši tajā brīdī ir visvairāk nepieciešams. Padot roku grūtībās nonākušajam. Varbūt ne tas efektīvākais veids, kā cīnīties ar grūtībām vai nabadzību, teiksiet. Taču ne jau vienmēr makšķere spēs palīdzēt, ko tad, ja zivs ir vairāk vajadzīga? "Mēdz teikt, ka gardākais ēdiens latvietim ir cits latvietis, kuru var apēst bez sāls, bet tā tas nav – cilvēki ir gatavi krist un celties par savējiem," viņš atzīst.

Nez vai par ļoti efektīvu un funkcionālu var nosaukt arī triju dienu dejošanu un festivāla organizēšanu vecā cietoksnī. Diez vai arī tas tiešā veidā palielina kāda dzīves kvalitāti. Bet, ai, cik iedvesmas pilni un skaisti tas var izvērsties! Turklāt apkārtējiem liek noticēt kaut kam līdz tam gandrīz neiespējamam – arī te var būt centrs, arī šajā vietā var notikt skaistums, vajag tikai vispirms pašiem to ieraudzīt. Jo cietoksnis tiek ieņemts ar kultūru un principiem, ar īstumu. Kāds tā var kļūt arī laimīgāks (pat ja nav ne efektīvs, ne funkcionāls, ne kvalitatīvs). Un kas tad vēl vispār būtu svarīgāks?

Šīs SestDienas, 30. jūnija - 6. jūlija, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Gandrīz kā Rundālē. Pēdējās cūkas pats personīgi izdzinis no ēdamzāles, katoļu priesteris Andrejs Mediņš kopā ar atkarībās nonākušo centra iemītniekiem jau ceturtdaļgadsimtu saimnieko Bruknas muižā un gatavojas sestajam labdarības lielkoncertam Uzcel savu baznīcu!

TĒMA. Fotogrāfija, ne kristāla bumba. Šķiet, arvien biežāk pēc dažādiem balsojumiem gan Latvijā, gan visā Rietumu pasaulē to rezultāti izrādās negaidīti un pat pārsteidzoši. Kāpēc tā? SestDiena pēta, vai kādreiz aptaujas bija precīzākas.

AKTUĀLS VIEDOKLIS. Kāpēc cept politiķus? Cepēja ar pieredzi Elīna Kolāte par to, kāpēc vajadzīgs Cepiens, ko tas atklāj politiķos un kāpēc cilvēki, kas nav ne cepti, ne vārīti, Latvijā vienkārši nevienu neinteresē.

PRIEKŠĀ. Trīs dienas dejot cietoksnī. No 7. līdz 9. jūlijam uz salas zvaigznes formā – Daugavgrīvas cietoksnī – norisināsies brīvdabas festivāls Komēta. Tā dvēsele un idejas īstenotājs Dāvis Kaņepe atzīmē, ka gribētu atdzīvināt sajūtu, kas kādreiz bijusi notverama tādos nekomerciālos pasākumos kā Tabūns un Trincstoka, taču vienlaikus Komētas auru būvē uz jaunām, pasaules izziņā un saudzēšanā balstītām idejām.

FOKUSĀ. Rīgas galvenā nomale. Ne leģendu, ne spilgtu mirkļu un cilvēku Bolderājā netrūkst, taču vietējiem radusies sajūta, ka par mikrorajonu ne pašvaldība, ne valsts neinteresējas. Tāpēc pie vides un kultūras dzīves uzlabošanas viņi ķērušies paši.

IN MEMORIAM. Vācijas un Eiropas apvienotājs. Šonedēļ 1. jūlijā Strasbūrā pie Eiropas Parlamenta ēkas notiks Eiropas Goda pilsoņa Helmūta Kola piemiņas ceremonija. Šī vieta nav izvēlēta nejauši – pirms divām nedēļām aizsaulē aizgājušais bijušais Vācijas kanclers Kols ir ne tikai savas dzimtenes atkalapvienotājs, bet arī devis milzu ieguldījumu mūsdienu Eiropas tapšanā

TUVPLĀNĀ. Atbilde palīgā saucienam. Edijs Daiga reiz pats piedzīvojis nabadzības slogu un nu izveidojis biedrību, kas nelaimē nonākušajiem steidz piegādāt pārtiku, drēbes un cita veida palīdzību. Lai to būtu iespējams darīt, talkā nāk simtiem brīvprātīgo gan Latvijā, gan tālu aiz valsts robežām.

PIEREDZE. No peļķes līdz trīsstāvu lēcienam. Nošpikojot ideju no kaimiņiem Igaunijā, Kasparam Lagzdiņam Baldonē izdevies attīstīt veselu kompleksu. Nu jau tas arī pāraudzis savus "idejiskos tēvus" un no atpūtas vietas sev un tuvākajiem draugiem izveidojies par vietu, kur pulcēties gan jauniešiem, gan ģimenēm ar bērniem.

Kā arī ŠONEDĒĻ, CEĻOJUMS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KINO, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDiena IESAKA, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

neticīgais
n
Esam aizrāvušies ar savu kontu piepildīšanu, priesterim ziedojam nulle, komats, nevienu centu :D Varbūt priesteris beidzot sāks strādāt godīgu darbu? Tagad Spridzānei par palīdzēšanu. Pirms sākt palīdzēšanas propagandu, varbūt pajautājiet lasītājiem, kā viņiem klājas, vai pašiem nav vajadzīga palīdzība? To neviens nekad nejautā - tikai nepārtraukti aģitē ''nesavtīgi palīdzēt''. Pret tādu aģitāciju agrāk vai vēlāk iestājas imunitāte - kad pašam visa dzīve sastāv no cīņas ar izdevumiem, tad uz citu kliedzieniem ļoti ātri pārstāj reaģēt. Viņi nav vienīgie, kam vajag. Par indiešu mūkiem, Spridzāne laikam nezina, ka viņi pārtiek no ziedojumu vākšanas - tas ir, profesionālas ubagošanas - un var neuztraukties par darbu, ienākumiem utt. jo viņu vietā strādā citi. Tāpēc ir augstākā nekaunība no viņu puses šos citus vēl pamācīt.
vēstures kurss Spridzānei
v
Arī viduslaikos bija efektīvs čehu vāgenburgs, pret kuru sašķīda vislabāko bruņinieku uzbrukums - ja neticiet, pārlasiet husītu karu aprakstus; kvalitatīvs katedrāles dizains, kuru nevarētu pārspēt neviens mūsdienu arhitekts; ražīga saimniecība, kas ļāva nenosprāgt badā un vēl iekrāt nākamajam gadam. Tikai toreiz šiem vārdiem bija reāla nozīme, bet šodien ļoti bieži - pārāk bieži - šie vārdi ir tukši saukļi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata