Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Šonedēļ SestDienā: Kai mozi bārni

"Kas uotruoks – zyrgs voi mašine?" Šis eksistenciālais jautājums, domāju, kādu laiku varētu būt nodarbinājis ne tikai katru kārtīgu lauku puiku, bet krietni plašāku publiku. (Paldies Dievam un, domāju, pie viena arī Svētajam Jurim, ka empīriskā ceļā tam ir atrasta atbilde un tā pat ir iemūžināta kinolentē.

) Tāpat jau sen skaidrs, ka ar baznīckungu var sadraudzēties, kopā ābolus zogot, "veirīši vysu prūt" un "tai, pa eistam" katram var būt tikai viens draugs. Arī diļļu labo iedarbību neviens sevi cienošs Latvijas kinoskatītājs nenoliegs, Ēriks uznesīs kalnā, kaut arī "ne naglu var iedzīt, ne mašīnu apturēt", un Gaujarts tikai rakstās kā "Gaujarts", bet jāizrunā pavisam citādi.

Kinorežisora Jāņa Streiča vārds komentārus neprasa. Lepoties, kā kārtīgam latgalietim, viņam ir ar ko. Un ne tikai ar filmām, kuras, modernā valodā runājot, jau sen iemantojušas kulta statusu, ir gan skatītāju, gan kritiķu mīlētas, vēl un vēlreiz tiek citētas un katru reizi no jauna liek smieties, kaut epizodes jau zināmas no galvas. Izrādās, viņa vecvectēvs savulaik bijis modelis Svētā Pāvila tēlam altārgleznā, savukārt viņš pats – nopietni apsvēris domu kļūt par mācītāju. Tagad – savā jubilejas gadā – viņš stāv stalti un cienīgi, sakot, ka galvenais ir nelāpīt pasauli, un par nepiepildītajiem sapņiem nerunā – kādam vienmēr esot jāpaliek.

Ko tur piebilst? "Interesanti, man kā vēsturniecei." Bet uz visiem Panamas papīru skandāliem, nepārdomātajām Polijas jaunajām likumu iniciatīvām un citām nopietnās pieaugušo pasaules problēmām gribas atbildēt pavisam īsi: "Kai mozi bārni!"

Šīs SestDienas, 15. - 21. aprīļa, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Kādam sapnim vienmēr jāpaliek. Galvenais ir nelāpīt pasauli, savā jubilejas gadā saka režisors Jānis Streičs. Intervijā SestDienai viņš arī aicina piekopt futbola taktiku, stāsta par leģendāru filmu dzimšanas aizkulisēm un to, kāpēc pats savulaik nekļuva par mācītāju.

FOKUSĀ. Eiropas vilinājums. Kamēr Eiropas līderi karstās diskusijās mēģina nonākt pie risinājuma, kā tikt galā ar nepieredzēto bēgļu vilni, Eiropas Savienības austrumu robežai, ja vien nav runa par Krievijas militārajiem draudiem, uzmanību pievērš mazāk. SestDiena pēta cilvēku kontrabandas rūpalu uz Baltijas robežas un to, cik viegli un dārgi nelegāli iekļūt Latvijā.

PASAULĒ. Drēbju pakaramo dumpis. Polijā līdzās jau vairākiem pretrunīgi vērtētiem lēmumiem pēdējā laikā valdošie konservatīvie politiķi un ietekmīgā katoļu baznīca atbalsta iniciatīvu par pilnīgu abortu aizliegšanu. Ideja saskārusies ar skaļu pretestību ielās, dievnamos un sociālajos tīklos.

AKTUĀLS VIEDOKLIS. Drusku pazīstot Kroderu. Viesiem vienkārši ir patīkami atbraukt, lai satiktos. Par noslēpumaino un šarmanto Krodera pirmdienu un teātra pasauli pēc tikko aizvadītās balvas ceremonijas pārdomās dalās Valmieras teātra direktore un Krodera fonda valdes locekle Evita Sniedze.

TUVPLĀNĀ. Strads konservos un dzīvajā. Uz skatuves var pat zobs sāpēt, nejutīs, atzīst viens no Valmieras teātra aktieriem Imants Strads jeb krodzinieks Kārlis no seriāla Saplēstā krūze. Intervijā SestDienai viņš stāsta gan par filmēšanos, gan darbu un kaislībām teātrī un dzīvē.

PRIEKŠĀ. Augstāk, tālāk, spēcīgāk jeb Kur kultūrā līdzības ar sportu. Izstādes Olimpiskais ķermenis kuratore Līga Lindenbauma stāsta, kurā brīdī sportista ķermenis un rīcība laukumā var kļūt par mākslas darbu, un atzīst – olimpisko spēļu saukli ļoti labi var attiecināt arī uz mākslu.

AKTUĀLI. Lūzuma punkts ārzonu biogrāfijās? Grandiozā Panamas papīru informācijas noplūde par ārzonām un to klientiem ne tikai sacēlusi skandālu un likusi daudziem pazīstamiem cilvēkiem sarkt, bet arī liecina par radikālām pārmaiņām zemo nodokļu pasaulē.

VIEDOKĻU SADURSME. Vai Latvijā vajadzētu ieviest auto tehnisko apskati tikai reizi divos gados? Par un pret – Latvijas Automoto biedrības prezidents Juris Zvirbulis un CSDD Transportlīdzekļu kontroles un sertifikācijas inspekcijas priekšnieks Jānis Liepiņš.

CEĻOJUMS. Astoņu cilvēku un viena kaķa republika. Hipiju ēra beigusies? Nekā tamlīdzīga – Portugāles studentu pilsētā Koimbrā komūnas brīvais dzīvesveids zeļ un plaukst. Stādamies pretim, viņuprāt, pazemojošām tradīcijām, jaunieši te dzīvo kopienās, ko paši sauc par republikām, nodrošinot sev ne tikai lētu un bohēmas pilnu dzīvesveidu, bet arī izveidojot pašorganizētu sabiedrību.

KROGS UZ PAPLĀTES. Mazā, jaukā konditoreja Kairi. Slāvu mēriņa vietā Kalnciema un Slokas ielas stūrī, ēdot citādu medus kūku un ķirbju biezzupu, Zirnim jādomā gan par to, ko visvairāk grib bērni, gan par satiksmes noteikumiem, gan Gunču un Koļu. Galvenais te tomēr ir kūkas un smalkmaizītes, kas ir pietiekami gardas, lai netālās baletskolas pasniedzēji sāktu uztraukties.

SestDienas VAKARIŅAS. Pavasaris prasa svaigumu. Žurnālists Ansis Bogustovs meklē garšu piedzīvojumus gan Briselē, gan Latvijā un SestDienas lasītājiem iesaka svaigās zaļās nūdeles, kas ir no kabačiem un, kā par brīnumu, garšo arī bērniem, un rupjmaizes saldējumu, kas īpaši patiks ārzemēs esošajiem, jo ir ar Latvijas garšu.

Kā arī REDAKCIJAS SLEJA, VĒSTULES UN KOMENTĀRI, PERISKOPS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SMADZEŅU KU(S)TINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES, SMALKĀS APRINDAS, KULTŪRIZKLAIDES DEVA un KINO.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata