Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Šonedēļ SestDienā: Par dārzkopību un pilīm

Kas ir vislabākais psihoterapeitiskais pretkrīzes līdzeklis? Skaidrs, ka dārzkopība. Vismaz latvietim. Vismaz Salaspilī, jo mūžam smaidīgais Salaspils Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns tam ir staigājošs pierādījums. Lai cik ilgi ievilktos ziema ārā, viņa oranžērijā pavasaris ir vienmēr, un par tur atrodamajiem brīnumiem pats botāniķis stāsta tā, ka ne tikai pavasari, bet pat tropus spēj pieburt.

Turklāt sava vieta viņa dārzā atrodama gan sievasmātēm, gan kontrabandistiem, kuri, kas to lai zina, varbūt drīz arī latvāņu vīnu sāks dzīt – tīri tā, lai Latgales šmakovkai būtu konkurence. Kamēr pasaulē trako kari un terorisma šausmas, šādas vietas un šādi cilvēki mums vajadzīgi gluži kā gaiss, ko elpot. Lai būtu iedvesma un gaišuma stars kaut kur tepat blakus.

Savukārt galvaspilsētā tikmēr top lielum lieli plāni. Par to, ka Rīga nekad nebūs gatava, jau visi sen vienojušies, bet nu sperti pirmie soļi, lai vismaz līdz apaļajai valsts simtgadei Dziesmu un deju svētkus neaptumšotu biļešu skandāli un vietas trūkums. Gan Mežaparka estrādes, gan Daugavas stadiona projekti vērienīgi. Jāpiebilst gan – arī naudas ziņā, tāpēc vēl manīs, cik gludi viss klāsies un vai šī būs tā brīnumreize, kad termiņi tiks ievēroti un visi plāni piepildīti. Nē, nepārmetiet man neticību – vērienīgās vīzijas tiešām žilbina, tomēr pagaidām vairāk atgādina gaisa pilis. Bet neko nesaku – galu galā, kur tad vēl tās pilis iespējamas, ja ne tur, kur Gaismas pils tik vareni tūkstošu balsīs var skanēt?

Tāpēc – svinēsim Lieldienas ar šokolādes vai īstajām olām un liksim smaidīt gan tuvajiem, gan tiem, kuriem vienkārši ir mūsu spēkos palīdzēt. Bet, ja ārā aukstums tomēr pārāk griež kaulā, vienmēr var ierušināties zem segas ar grāmatu rokā. Jo mums ne tikai dārzkopība patīk – mēs, kā izrādās, esam arī viena no visvairāk lasošajām valstīm pasaulē. Un ko gan tad mums var padarīt tāda drusku ievilkusies ziema?

Šīs SestDienas, 24. - 31. marta, numurā lasiet:

FOKUSĀ. Miljonus vērtās simtgades pārtapšanas. Ne tikai vairāk dalībnieku un skatītāju, bet vieta pat helikoptera laukumam – ilgi apspriestas, nu pamazām iekustējušās lielo būvju pārveides un paplašināšanas ieceres Mežaparkā un Grīziņkalnā. Izmaksas – atkal mērāmas miljonos. SestDiena noskaidro, kādas pārmaiņas īsti sagaida Lielo estrādi un Daugavas stadionu.

SestDienas SALONS. Kamēr tu ar visām četrām esi puķu dobē, tu nedomā par to, cik tev ir štruntīgi, – Salaspils Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns par mūžīgo pavasari, sievasmātes sēdekli un to, kāpēc bērnus nevajag spiest ravēt.

POLITIKA. 70% draudzības. Aiz Saeimas deputātu šoviem vēlētājiem par godu nereti pazūd patiesā darba aina. SestDiena analizē politiķu balsojumus, un, izrādās, par spīti skaļajiem kašķiem iedzīvotāju priekšā, Saeimā partijas lielākoties balso vienādi. Opozīcija gan pauž aizvainojumu par Jēkaba ielā valdošo ģedovščinu.

TUVPLĀNĀ. Uzaicina ārstu uz tango jeb Kas slēpjas aiz dakteru klaunu sarkanā deguna. Klauns drīkst pavērst dzīvi kājām gaisā, drīkst būt muļķis un darīt lietas, kuras citādi pieaudzis cilvēks nekad neatļautos, saka programmā iesaistītie. Viņi atzīst – lai gan šis darbs nebūt nav viegls, tā ir iespēja ienest krāsainību un smieklus tur, kur nopietnība un skumjas ienāk pārāk ātri un sāpīgi.

TĒMA. Patīk lasīt un piefantazēt klāt. Nule veiktajā pētījumā Latvija atzīta par vienu no lasošākajām valstīm pasaulē. Kādi īsti ir mūsu lasīšanas paradumi, kādas grāmatas pērkam, ko lasām, un no kā savā izvēlē ietekmējamies? Savos novērojumos un pārdomās dalās arī ilggadējā grāmatu pārdevēja Baiba Pārstrauta.

INTERESANTI. Šokolādes olu svētki. Ko par cilvēku stāsta olu ēšanas paradumi, cik daudz cukura svētkos apēd bērni un citi neikdienišķi fakti par Lieldienām dažādās pasaules valstīs.

CEĻOJUMS. Kā pavasaris atnāk Francijas rietumos. Sēdēt ar bisi mežmalā, sēņu vietā lasīt savvaļas narcises vai ēst karaļu galetes cerībā uzdurties pupai – tās ir tikai dažas iespējas, kā ziemas aiziešanu un siltā laika iestāšanos var svinēt un sajust franču zemē.

VIEDOKĻU SADURSME. Par un pret pulksteņa griešanu. Vai atbalstāt pāreju uz vasaras un ziemas laiku jeb pulksteņa rādītāju pagriešanu par stundu uz priekšu un atpakaļ? Viedokļu sadursmē Ekonomikas ministrijas pārstāvis Edijs Šaicāns un iniciatīvas pret pulksteņa grozīšanu virzītājs Lauris Misa.

PRIEKŠĀ. Iedvesmojas arī no satelīta kartēm un priekšstatu par gleznotāja dzīvi kā bohēmu dēvē par stereotipu – Talita Vālodze ir viena no jaunajām māksliniecēm, ar kuras darbiem var iepazīties Kalnciema kvartālā notiekošajās Mākslas medībās.

KROGS UZ PAPLĀTES. Apmeklējot Gastrobāru T73, Zirnis mēģina noskaidrot, kāpēc tajā tik liels uzsvars uz brokastīm, aizdomājas par azartspēlēm, un, ķeroties pie brieža burgera, nepieviļas ne maizē, ne gaļā, ne piedevās. Arī beļģu vafele, izrādās, te ir ne tikai garda, bet arī daudz lielāka nekā citviet.

SestDienas VAKARIŅAS. Gatavojoties Lieldienu priekiem, konditori un kafejnīcas Kairi saimnieki Jānis un Maira Kairi iesaka krāsaino un pavasarīgo raibo kazas siera ruleti un pilngraudu pīrādziņus ar šprotēm un paipalu olām, kas var izrādīties īsta «bomba», īpaši piknikā pie dabas.

Kā arī REDAKCIJAS SLEJA, VĒSTULES UN KOMENTĀRI, PERISKOPS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SMADZEŅU KU(S)TINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES, SMALKĀS APRINDAS, KULTŪRIZKLAIDES DEVA un KINO.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata