Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Štabskapitan Dudočkin

Ulda Stabulnieka (1945 — 2012) dziesmas dzied arī tie, kas nezina to autoru. Bet vislabāk tās dziedāja viņš pats. 8.oktobrī komponistam būtu palikuši 67 gadi.

Ceturtdien, 27.septembrī, kad nāca sēru vēsts par komponista Ulda Stabulnieka aiziešanu mūžībā, Dienas mūzikas apskatniece Inese Lūsiņa pēc darba pa ceļam uz mājām iegriezās diennakts veikaliņā. Tur sēdēja četri jauni puiši. Kad Lūsiņa ar pārdevēju pārmija dažus vārdus par to, ka mūžībā aizgājis Stabulnieks, viens no viņiem apjautājās: bet kas bija Stabulnieks? Lūsiņa mazliet samulsa, bet tad izstāstīja par Stabulnieka un Māras Zālītes dziesmu Tik un tā un pat nodungoja dziesmas sākumu. Puiši atzina: skaidrs, ka cilvēkiem patika, jo izdevusies skaista, lipīga melodija! Tad Lūsiņa stāstīja pa otram lāgam: ko šāda dziesma, kur daudzināts Latvijas vārds, mums nozīmēja toreiz, 1981.gadā, septiņus gadus pirms tautas atmodas sākuma, kad tiešas politiskas izpausmes latviešiem bija liegtas, tāpēc kaislības ap Mikrofona aptauju bija samērojamas ar tām, kādas mūsdienās virmo ap Saeimas vēlēšanām.

Stabulnieks pats savā pēdējā apaļajā jubilejā puspajokam izmetis, ka viņu pazīst tikai pēc šīs dziesmas. Mūsdienu jaunatnei noteikti ir grūti iztēloties, ko tā nozīmēja latviešiem pagājušā gadsimta 80.gadu sākumā, kad pat Latvijas vārda pieminēšana okupācijas režīmam nepatīkamā vai tikai aizdomīgā kontekstā varēja uz ilgu laiku nobremzēt mākslinieka karjeru. Taču tajā laikā populāras bija arī citas Stabulnieka dziesmas, lai gan viņš pats pārlieku dedzīgi neaizrāvās ar savu skaņdarbu, kā tagad saka, mārketingu, acīmredzot uzskatīdams, ka darbiem jārunā pašiem (ar Tik un tā tieši tā arī notika). Viņa situāciju diezgan precīzi raksturo muzikoloģes Ingrīdas Zemzares vērojums: reiz, nākot no lielā tautas mītiņa Daugavas krastmalā 18.novembrī, kur tautas  kopkoris dziedāja līdzi Tik un tā, viņa iegriezusies viesnīcas Gūtenbergs restorāna zālē un ieraudzījusi, ka slavenās dziesmas autors izklaidē viesnīcas viesus, klusi "dungodams" uz klavierēm. "Kāpēc neesi krastmalā, tur tavu dziesmu patlaban dzied!" pārsteigumā izsaukusies Zemzare, un Stabulnieks atbildējis: "Man neviens neteica."

Visu rakstu par komponistu Uldi Stabulnieku lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Dauku sevī meklējot

Brīžam šķiet, ka tik tiešām viss mūsdienu pasaulē atduras pret drošību. Latvijā pavisam konkrēti tā tiek izteikta naudas formā, veidojot valsts budžetu, kur drošība nešaubīgi nolikta prioritāšu ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata