Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Sudraba rīklīte

Vienīgā vēstures mācība esot tā, ka no vēstures neviens nemācās, tomēr pagājušajā gada rudenī savas 140.dzimšanas dienas sakarā ar vairākiem rakstiem presē pieminētā Augusta Kirhenšteina liktenis var būt laba mācība tajos vēstures brīžos, kad ārvalstu polittehnologi piedāvā sabiedrībā populāriem un ar godkāri apveltītiem cilvēkiem šķietami vilinošas lomas, kuru vienīgā garoza ir lielāks vai mazāks kompromiss ar sirdsapziņu.

Mazā pirkstiņa atdošana velnam mazas valsts situācijā ir īpaši bīstama tāpēc, ka, atkāpies no skaidriem principiem un uzsācis politisku spēli ar kārdinātāju, tu nevari uzvarēt, jo pret tevi spēlē daudz lielākiem analītiskiem resursiem apveltīts pretinieks. Vienīgais iznākums ir valsts nodevēja gods, ja arī spēlē ielaidies esi varbūt pavisam citu, pašam šķietami cēlāku nolūku vadīts, piemēram, būdams "neapmierināts ar pastāvošo režīmu". Tā arī Latvijas brīvvalsts laikos tautā populārais "vitamīnu profesors" vēsturē palicis vispirms kā formāli lielākais kolaborants valstij traģiskajos 1940.gada notikumos, lai gan neviens vēsturnieks neapgalvo, ka Kirhenšteins būtu bijis pretlatviski vai boļševistiski noskaņots. Viņa zinātnes popularizētāja un organizētāja nopelni atjaunotajā Latvijā ir saglabāti Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta nosaukumā. Taču nekas no cienījamā zinātnieka biogrāfijas nevar izdzēst straujo laika posmu 1940.gada vasarā, kad Kirhenšteins bija kļuvis par komisku personāžu traģiskā spēlē, vispirms uzņemoties okupācijas varas nodiktētās leļļu valdības vadītāja pienākumus un pēc tam, kad arī tiem, kas bija lolojuši ilūzijas par kādu Padomju Savienības protektorāta statusu Latvijai, jau kļuva skaidrs, ka notiks pilnīga aneksija asiņainajā boļševiku impērijā, 5.augustā savā kakla tuberkulozes radītajā komiskajā "sudraba rīklītes" balsī nolasot pazemojošo lūgumu uzņemt Latviju Padomju Savienībā.

Šis Kirhenšteina solis ātri folklorizējās gan pantiņā Pie Staļina durvīm stāv Kirhenšteins bāls, tam lūgumraksts rokā pēc maizes un sāls ar sekojošu Staļina secinājumu Mēs nederam kopā — tu latviets, es krievs, es komunists dūšīgs, tu plutokrāts tievs, gan apgalvojumā, ka kalsnais Kirhenšteins šai lūdzēja misijai izvēlēts speciāli, lai Maskavā redzētu, ka līdz Sarkanās armijas ienākšanai cilvēki Latvijā cietuši badu. Šajā ironijā patiess bija tikai viens apgalvojums — Kirhenšteins tiešām bija izvēlēts no padomju kompetentiem orgāniem. Taču pavisam citu īpašību dēļ.            

Visu rakstu par Augustu Kirhenšteinu lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.

Estonia’s ēnā

1994. gada 1. oktobrī, tātad trīs dienas pēc prāmja Estonia katastrofas, SestDienas smalko aprindu hronika publicēja vienu Klāva Elsberga dzejoli.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata