Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izredzētā Baltija

Gan pirms divdesmit pieciem gadiem, kad Baltijā ilgstošā vizītē atradās pāvests Svētais Jānis Pāvils II, gan šogad rudenī, kad reģionā viesosies pāvests Francisks, ģeopolitiskā situācija ir sarežģīta, un abos gadījumos vizītei ir dziļi simboliska nozīme.

To, ka deviņdesmito gadu sākumā notikusī pāvesta Jāņa Pāvila II vizīte Latvijai bija garīgi nozīmīga un deva iedrošinājumu risināt tobrīd grūto un nedrošo situāciju pēc neatkarības atgūšanas, noliegs vien retais. Ir pagājis ceturtdaļgadsimts. Šoruden, kad Latvija, Lietuva un Igaunija svin simtgadi, Baltijā atkal viesosies Romas pāvests.

Nav gluži tā, ka pāvests atsaucas visiem ielūgumiem, – gaidītāju saraksts ir patiešām garš. Arī Latvija ielūgumu Romas pāvestam izteica pirms vairākiem gadiem. Tāpēc, runājot Rīgas arhibīskapa metropolīta Zbigņeva Stankeviča vārdiem, esam izredzētie.
 

Romantisma pārņemti

Noskūpstot latviešu zemi – salijušu lidlauka asfaltu – uzreiz pēc nokāpšanas no lidmašīnas trapa, savu vizīti Latvijā pirms divdesmit pieciem gadiem sāka pāvests Svētais Jānis Pāvils II. Viņš bija pirmais Romas pāvests, kas apmeklējis mūsu zemi. Arī toreiz vizīte – līdzīgi kā šogad septembrī gaidāmā pāvesta Franciska viesošanās – norisinājās visās trīs Baltijas valstīs. Tolaik Latvijā gan bija pavisam cits politiskais fons – vēl atmiņā esošais atmodas laiks un svešas valsts armija tikko atgūtajā brīvajā valstī. Kopīgais – vēlēšanu tuvums. Toreiz tās bija tikko notikušas, tagad – vēl būs priekšā.

"Mēs visi bijām ļoti labestīgi cits pret citu, saviļņoti, romantiski noskaņoti, un tādā jūtoņā mēs arī gaidījām pāvesta vizīti, jo tad, kad šeit pāvests ieradās, ielas taču bija pārpildītas ar cilvēku pūļiem! Blakus latvietim stāvēja krievs un citu tautību cilvēki, pareizticīgie, luterāņi un katoļi. Tas bija viens vesels kopums," daloties atmiņās, saka bijusī diplomāte un Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Vatikānā Aija Odiņa.

Pāvestam bijusi saprotama mūsu vēsturiskā situācija, jo viņa paša saknes ir saistītas ar Poliju, un viņš priecājies, ka Latvija atkal ir brīva. Savukārt Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas Romas katoļu draudzes prāvests Andris Kravalis SestDienai uzsver, ka Baltijas apmeklējums tolaik bija "personīga pāvesta iniciatīva un pastorālā stratēģija".

"Neviens nenoliegs viņa ieguldījumu austrumu mūra sabrukšanā un šīs padomju iekārtas satricināšanā," norāda priesteris un piebilst, ka daudziem pāvesta vizīte bija pagrieziena punkts dzīvē.

Vatikāns bija viens no pirmajiem, kas atzina Latvijas Republiku 1918. gadā un nekad nav atzinis Latvijas okupāciju.

Odiņa stāsta, ka par pāvesta vizīti vēlāk saņemti daudzi atzinības vārdi, un pēc tās drīz vien sekoja arī Latvijas prezidenta atbildes vizīte Vatikānā. Abas bija pirmās un vēsturiski nozīmīgas vizītes abu valstu attiecībās.

Kardināls Jānis Pujats, atminoties vēsturisko vizīti, raidījumam Vertikāle minējis, ka pirmo reizi ar tolaik vēl tikai nākamo pāvestu viņš ticies jau 1975. gadā Romā, gaidot audienci pie toreizējā pāvesta Pāvila VI. Tolaik kardināls iznācis no pāvesta apartamentiem un garīdznieku delegācijai jautājis, vai Baltijas ļaudis vēl cer, ka viņi dzīvos neatkarīgā valstī.

"Mēs palikām atbildi parādā, jo tajā laikā Padomju Savienība bija tik stipra, ka mums nebija pat domas, ka mēs varētu kaut ko izdarīt pret tādu pārspēku. Bet viņš jau tad domāja par šīm lietām."


Visu rakstu lasiet žurnāla SestDiena 16. - 22. marta numurā! Ja ir vēlme žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Top komentāri

Neslāvs
N
Jā , mēs bijām izredzētie. Žīdu pasakas un teikas atnāca līdz mums kā pie pēdējiem Eiropā.
Amulets
A
Cik tiesam maz ir vajadzigs Latvanijas sektantiem, ja atbrauc kads kulaka dracitajs, jo vini tacu nevar ar sievietem parodies, ta atseviski Latvanijas kretini platas, ka Baltija ir izredzeta, kaut gan 27. gadu laika Latvijas valsts ir izlaupita un latviesu tauta ta iznicinata un pazemota ka vel nekad tas pastavesanas vesture. Sektantismis Latvija plaukst un zel, pareizticiga sekta nekaunas vel pieprasti lai Latvanijas 100 idioti pienem veca kalendara(Julijana kalendara) dzives stilu un ta atzisanu saja terirtorija.
reptilis
r
Nav skumjāka stāsta par šo - pāvesta amatā pamuļķis likts:)))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata