Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Sasildīt ezeru ziemā

Sports vai drusku ekstremāls hobijs? Sestdien Liepājā notika pilsētas atklātais ziemas peldēšanas čempionāts, kā arī Latvijas ziemas peldēšanas čempionāta posms garajās distancēs. Sacensību un iespēju sevi parādīt arī starptautiskā mērogā Latvijas aukstummīļiem ir gana daudz. Tomēr daudz vairāk nekā sacensības ziemas peldēšana jeb roņu kustība ir dzīvesveids.

Drošība pirmajā vietā

Kurā brīdī ielēkšana āliņģī kļūst par ziemas peldēšanu? Izrādās, ka lēkšana aukstā ūdenī pēc pirts neskaitīsies. "Roņi" no sākuma peld un pēc tam, ja ir iespēja, iet pirtī. Strauja ielēkšana ūdenī nepavisam nav vēlama. Jelgavas roņi savā āliņģī ievietojuši arī trepes, lai biedri ērti un rāmu garu var iekāpt ūdenī līdz krūtīm un tad lēnām ieslīdēt apmēram desmit metru garajā āliņģī. Sarma Kočāne gan atceras, ka padomju laikā ziemas peldētāji lēkuši ūdenī no tramplīna, bez šodien tik pašsaprotamās siltās cepures. Mūsdienās visā pasaulē sacensībās šādu pieeju vairs nepraktizē. Ziemas peldētāji peld tā, lai galva paliktu sausa. Piemērotākais peldēšanas stils ir brass. Galvā ir jābūt siltai un ērtai cepurītei, kam pāri var pārvilkt arī gumijas peldcepuri. Būtiski uzreiz pēc peldēšanās arī apģērbt pēdas. Galva un pēdas var atdzist visstraujāk. Sarma vēl piebilst, ka, līdzīgi kā vasarā, arī ziemā nevajadzētu iet peldēt vienam. Uz ledus var paslīdēt, un nebūtu ieteicams palikt guļošam uz ezera vāka vienās peldbiksēs. Savukārt jūrā ziemā ūdens ir tumšs, un tajā nevar saskatīt, piemēram, no kuģiem noskalotus dreifējošus koka baļķus vai citus objektus.

Jāņem vērā, ka jūras dibenu arī var klāt dažādi ledus gabali. Ja tiek cirsts āliņģis un tā ir publiska peldvieta, Sarma iesaka pēc tam ledū izcirsto eju kaut kā norobežot, iezīmēt. Citi var nezināt, ka citādi gana biezajā ledus kārtā nesen ir izcirsts caurums.

 

Metri kā kilometri

Gan Valentīnu, gan Sarmu nebiedē īpaši zemas temperatūras. Piemēram, aukstākā temperatūra, pie kuras peldējusies biedrības Latvijas ronis vadītāja, ir -34 grādi, kad 2004. gadā aiz polārā loka piedalījusies pasaules čempionātā Somijā un peldējusi 300 metru distanci. Ass vējš esot nepatīkamāks. Starptautiskās sacensībās gan aukstums tiek ņemts vērā, un, jo siltāka ir gaisa temperatūra, jo garākas peldēšanas distances ir pieļaujamas. "Tieši ilgāka atrašanās ūdenī, kā arī strauja lēkšana ūdenī ir tie riskantākie momenti, ar ko nevajadzētu aizrauties," SestDienai paskaidro Valentīns. Katrā ziņā pret ziemas peldēšanu vajadzētu izturēties nopietni.

Sarma pieļauj, ka 50 metru peldējumu ziemas apstākļos brīvā dabā ķermeņa slodzes ziņā varētu pielīdzināt triju kilometru skrējienam. Viņa gan atkal atgādina, ka zinātnisku pētījumu par to nav, taču šāds pieļāvums ir ļoti izplatīts "roņu" vidū.

Iespēja norūdīties, šķiet, ir biežāk minētais ziemas peldēšanas pluss. Neviens no aptaujātajiem gan nav pārlasījies sazvērestības teorijas par tēmu "ko ārsti tev nestāsta" un šad tad arī saslimst, taču visi min, ka slimošana norisinās vieglāk un ātrāk, ja salīdzina ar laiku, pirms sākuši peldēt ziemā. Valentīns vēl piebilst, ka, kopš sācis nodarboties ar ziemas peldēšanu, vairs neslimo ar hroniskām iesnām, tomēr vienlaikus piemetina, ka "tas nav dzīvesveids, kas ir visiem jāizmēģina".

 

Ezera sildītāju biedrība

Aukstumu mīl ne vien "roņi", bet arī Māra Žunda vadītā Rūdīšanās skola. Kustība esot dzimusi pirms trim gadiem. Māris uzskata, ka ir apguvis īpašu – Vima Hofa – metodi, lai mācītu rūdīties arī citiem. Ar šo metodi varot iemācīt cilvēkam kontrolēt savu ķermeni un to, kā tas tiek galā ar aukstumu. "Es varu jebkuru cilvēku sagatavot kļūšanai par "roni", taču ne visi "roņi" pilda elpošanas vingrinājumus," akcentē Māris. Viņaprāt, elpošana ir visbūtiskākais.

 

Visu rakstu lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena! 

Top komentāri

Un sasaldēt vasarā.
U
Citādi, VIENU jau ceturto dienu meklē. Kas SILDĪJA.
SUPER!
S
"nebūtu ieteicams palikt guļošam uz ezera vāka vienās peldbiksēs. " Ja nu tas tomēr ir noticis ( vēlams uz vēdera) neraujiet viņu tūliņ augšā, bet "izcērtiet viņu" ar visu ledus gabalu, tad saudzīgi atkūsiniet, lai necieš pats svarīgākais- bez cepurītes. Par foto: saskaņotie aksesuāri liecina par sagatavi, ka viņus fotogrāfēs. Nu notika, nu un tālāk? Kāmdēļ tie divi slāj projām uzgrieztām mugurām, žokļi vairs neveras kolektīvam smaidam?
Toms
T
It ka jau katris cilveks var darit ko grib ar savu miesu, tacu berni ir paklauti vecaku valdijumam, un ja ir idiots tad ari alingi, ledainaja udeni peldeties, tacu Latvijas valstij nebutu jatere no nodoklu maksataju naudas neviens santims sadu idiotu arstesanai un ari vinu bernu arstesanai, ja vecaki vinus gruz alingi peldet, pa sniegu plikiem staigat.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata