Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kolektīvo mākslas darbu gads

Gada spilgtākais iespaids ir Dziesmu svētku noslēguma koncerts un tā mēģinājums attiecīgi TV un klātienē. Skaisti, poētiski un grandiozi. Labprāt ietu arī nākamreiz, bet ir sajūta, ka nav tiesību to darīt, jo ir jādod iespēja šādu notikumu kaut reizi piedzīvot pēc iespējas lielākam cilvēku skaitam. Cik man zināms, kaut ko tādu pasaulē ir iespējams izbaudīt tikai Latvijā un Igaunijā. Spilgts notikums bija garā un siltā vasara. Taču tā arī rada bažas. Interesējos par dabaszinātnēm jau kopš agras jaunības, tas palīdz saprast, ka klimata izmaiņas ir ļoti liels drauds. Ir jauki sildīties saulītē, taču, ja pasaule turpinās līdzšinējo kursu, Latvija zaudēs lielu daļu tās teritorijas, pašreizējo galvaspilsētu ieskaitot. Tas notiks gadsimtu laikā, bet notiks, ja saprāts neuzvarēs.

Koka līdzība ekonomikā

Runājot par manu galveno tēmu – ekonomiku –, Latvija nav gluži bagātākā valsts pasaulē, bet es uz to neskatos šādi, ar tās ekonomiku man ir ļoti emocionālas attiecības. Sekojot mūsu tautsaimniecībā notiekošajam jau daudzus gadus, esmu sācis uztvert to kā sava veida kolektīvu mākslas darbu. Tas nav un nevar būt perfekts, taču ir ļoti aizraujošs un interesants.

Šī mākslas darba baudīšana nav viens spilgts notikums, bet process ar aktīvu paša vērotāja iesaisti – ar domāšanu, ceļošanu, iepazīšanos, ar dažādiem interesantiem uzņēmumiem un cilvēkiem, datu pētīšanu. Tā ilgstoša vērošana rada asociācijas ar koka augšanu – tas ne tikai kļūst lielāks un stiprāks, bet tam laiku pa laikam izaug jauni zari, kas sadalās arvien lielākā skaitā mazu zariņu.

Rodas jaunas nozares, apakšnozares, produkti, tirgus iekarošanas stratēģijas. Mainās savstarpējo attiecību kultūra, pieaug zināšanas. Laiku pa laikam kāds zars atmirst, un tas var būt saistīts ar lielu drāmu. Taču, salīdzinot izmaiņas ilgākā laikaposmā, attīstība ir acīmredzama.

Patīkami kļūdīties

Gada sākumā startēju ar IKP pieauguma prognozi (4,2%), kas pārsniedza vidusmēru, bet tomēr izrādījās pārāk piesardzīga, patiesais rezultāts varētu būt ap 4,7%.

Šādi kļūdīties ir patīkami. Svarīgs ir ne tikai lielums, bet arī struktūra, koka vainaga harmonija. Strauji aug tādas gudrās nozares kā mašīnbūve, programmēšana, biznesa pakalpojumi. Labi attīstās tūrisms, kas varbūt nav pati prestižākā nozare, taču padara Rīgas ielas dzīvīgākas, palīdz finansēt skaistu ēku atjaunošanu, tām pārvēršoties par luksusa viesnīcām.

Sajūtas par nākamo gadu nav tieši tikpat optimistiskas, taču Latvijas ekonomika ir parādījusi spēju atrast risinājumus savām problēmām, kas man pašam nevarēja ienākt prātā. Ekonomika ir gudrāka par ekonomistiem, un tas ir patīkami. Esmu pārliecināts, ka šie procesi sniegs spēcīgu intelektuālo stimulu un izklaidi arī nākotnē. Kā tieši, nezinu, bet šī intriga uzrunā.


No Latvijas Bankas vadītāja aizturēšanas, dažāda mēroga skandāliem pašvaldībās un aicinājumam atlaist Rīgas domi līdz nebijuši ilgam valdības veidošanas procesam, strīdiem par Simtgades naudas sadali, sportistu panākumiem pasaulē un grandioziem kultūras notikumiem. Tik raibs un dažāds ir bijis šis - Latvijas Simtgades - laiks. Tāpēc atsevišķu notikumu uzskaitījuma vietā šoreiz SestDiena aicināja dažādu jomu pārstāvjus dalīties īsās pārdomās par iespaidiem, notikumiem un lietām, kas paliks prātā un ko vajag paņemt līdzi, ieejot nākamajā - 2019. gadā.

Top komentāri

Apčidrinskis
A
Ir forši būt "ekonomikas ekspertam"- nekādas atbildības, var droši spriedelēt par "izaugsmi" un IKP. Alga laba. Un spriest kaut ko par kolektīvo darbu- "Rakstnieku savienības vārdi, Komponistu savienības mūzika, izpilda koris!". Nekādas atbildības, tikai tukša spriedelēšana, kas nav saistīta ar reālo dzīvi.
Atņemtā medicīna ...
A
Ekonomikas māksla vai arī pietuvinātu personu parasta nodokļu maksātāju naudas lielos apmēros izzagšana aizsedzoties ar mākslu?
MENGELSONE ar GAVRILOVU
M
nu kapec javelk lauka avizes prieksa sito Strautiņu ekonomikas ekspertu,laiks vinam iet uz Jezusbaznicas ielu un reali iepazities ar ekonomiku un darba meklesanu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata