Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Vējonis: Saskaņas rindās darbojas Maskavas troļļi

Vairs tikai četras nedēļas atlikušas līdz 12.Saeimas vēlēšanām. Lai vēlētāji varētu izdarīt pārdomātu izvēli, Sestdiena publicē intervijas ar nozīmīgāko partiju spilgtākajiem politiķiem. Šoreiz uz mūsu jautājumiem atbild aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, kurš ir viens no Zaļo un Zemnieku savienības līderiem.

Saeimas vēlēšanās Vējonis būs ZZS saraksta līderis Latgales vēlēšanu apgabalā; viens no viņa mērķiem ir vājināt Saskaņas pozīcijas šajā reģionā. Vējonis apgalvo, ka pēc vēlēšanām nekāda koalīcija ar Saskaņu nebūs iespējama, jo šis spēks atturējies skaidri definēt savu pozīciju Ukrainas jautājumā.

Fragments no intervijas:

Vai esat pārliecināts, ka Krievijas uzbrukuma gadījumā NATO partneri būs gatavi aizstāvēt Latviju?
Par to esmu pilnīgi pārliecināts. Ja kaut reizi 5.pants netiks iedarbināts, kā tas paredzēts Vašingtonas līgumā, tas nozīmētu NATO beigas. Ziemeļatlantijas alianse ir balstīta uz kolektīvās drošības principu, kas paredz iet palīgā krīzes situācijās. Ja tas nenotiek, var teikt, ka NATO kā lielākā militārā alianse pasaulē beidz pastāvēt.

Taču ir jautājums par 5.panta iedarbināšanas mehānismu. Ukrainas gadījumā mēs redzam, ka Krievija nav oficiāli pieteikusi karu Ukrainai. Tur parādās mistiski zaļie cilvēciņi.
Ukrainā ir cita situācija, jo Ukraina nav ne NATO, ne Eiropas Savienības dalībvalsts. Krimā jau bija Krievijas karaspēka bāze, kas pavēra iespēju dažādām manipulācijām. Kas attiecas uz zaļajiem cilvēciņiem, mūsu dienesti šādām situācijām ir gatavi. Mācībās, kas notiek Latvijas teritorijā, tiek izspēlēti dažādi scenāriji.

Skaidrs, ka par Latvijas drošību vispirms ir jādomā mums pašiem. Taču mēs joprojām nespējam izpildīt savas saistības, atvēlēt aizsardzībai divus procentus no iekšzemes kopprodukta. Kāpēc tas nav izdevies?
Latvijas drošību mēs nodrošinām, vispirms pastiprinot savas pašaizsardzības spējas. Šajā jomā daudzas lietas varbūt nav attīstījušās tik ātri, kā vajadzētu būt. Jāņem vērā, ka pēc neatkarības atgūšanas Latvijas bruņotie spēki sāka attīstīties no pilnīgas nulles, atšķirībā no Polijas, Čehijas un citām Austrumeiropas valstīm, kurām jau bija sava armija.

Eiropa pēc Otrā pasaules kara dzīvojusi relatīvā mierā un bijusi paļaušanās uz to, ka Eiropā vairs nekādiem kariem nevajadzētu būt. Tādēļ arī politiķiem pietrūcis politiskās gribas nodrošināt šos divus procentus aizsardzībai. Tomēr tās ir mūsu saistības, kas jāpilda. Es gribētu, lai divu procentu slieksni mēs sasniegtu agrāk, nevis līdz 2020.gadam. Laiks atdot parādu Latvijas bruņotajiem spēkiem, lai mēs pilnā apjomā varētu nodrošināt savu pašaizsardzību.

Nav noslēpums, ka Latvijas armijā dienē arī daudz krievvalodīgo. Ja gadījumā sāktos bruņots konflikts ar Krieviju, vai viņiem nenotrīcētu roka šaut uz saviem tautiešiem?

Tāpēc jau karavīriem jātrenējas šaut uz cilvēkiem. Mēs šo situāciju pārāk dramatizējam. Ja cilvēks ir citas tautības, uzreiz rodas bažas par viņa lojalitāti Latvijas valstij. Reizēm paši latvieši pret savu valsti ir nelojālāki nekā citas tautības cilvēki. Visi karavīri, kas dienē Latvijas armijā, atbilst noteiktiem kritērijiem. Ja rodas pamatotas bažas par kāda cilvēka lojalitāti, tiek pieņemti attiecīgi lēmumi.

Pēdējā laikā bijuši mēģinājumi uzkurināt situāciju Latgalē, bīdīt separātisma idejas. Jūsuprāt, vai Latgalē ir labvēlīga augsne šādu ideju izplatīšanai?
Manuprāt, šāds uzskats ir Krievijas propagandas rezultāts. Krievija mēģina mums iedvest, ka Latgale ir vispakļāvīgākais reģions, kuru visvieglāk varēs ietekmēt, ka zaļie cilvēciņi vai kāds cits tur varēs ātri pārņemt varu. Es uzskatu, ka Latgales cilvēki nereti ir lielāki Latvijas patrioti nekā citos reģionos. Nevajag koncentrēties tikai uz to, ka Latgalē ir vairāk krievu valodā runājošo.

Ar ko ZZS būs gatava veidot koalīciju pēc Saeimas vēlēšanām? Vai prioritāte būs esošās koalīcijas saglabāšana, vai arī iespējama vienošanās ar Saskaņu?
Vispirms jāsagaida vēlēšanu rezultāti. Viennozīmīgi redzu, ka tagadējai koalīcijai ir iespējas turpināt darbu arī nākamajā valdībā. Ne vienreiz vien esmu teicis, ka sadarbība ar Saskaņas centru nav iespējama.

Kāpēc nav iespējama?
Vispirms jau tāpēc, ka jautājumā par situāciju Ukrainā nevar palikt neitrāls. Tev ir jābūt konkrētam viedoklim, bet Saskaņas centrs tādu nav paudis. Viņi līferē un ietur neitralitāti. Man nepatīk arī tas, ka viņiem ir līgums ar Putina partiju Vienotā Krievija, kas izrāda savu agresīvo ģeopolitisko interesi par postpadomju teritorijām. Viņi arī diezgan sekmīgi iekļāvušies Krievijas propagandas mašinērijā un, manuprāt, brīžiem ar tām ziņām, ko sniedz sabiedrībai, dezinformē un pūš Maskavas taurē. Atsevišķi politiķi ir kļuvuši par Maskavas troļļiem, kas te mēģina Maskavas idejas nogādāt līdz cilvēkiem. Es kandidēju Latgales vēlēšanu apgabalā, un man nav pieņemams, ka Saskaņas kandidāti latgaliešiem stāsta —nevajag balsot par ZZS un Vējoni, jo viņš ar saviem diviem procentiem aizsardzībai atņems naudu izglītībai, veselībai un pensijām. Tā ir apzināta šķeltnieciska rīcība.

Kurš politiķis to stāsta?
Konkrēti zinu, ka Andrejs Elksniņš tā esot izteicies. Tā ir kaitnieciska un šķeltnieciska politika, kas man nav pieņemama. Ja man prasītu, es viennozīmīgi teiktu: valdībai ar Saskaņas centru.

Visu interviju ar Raimondu Vējoni lasiet žurnāla Sestdiena 5.septembra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata