Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ziemeļu naftas drudzis

Amerikāņu rakstnieks Džeks Londons iedvesmu saviem romāniem smēlās no XIX gadsimta beigu "zelta drudža" Klondaikā, kur piedzīvojumu meklētāji iesaistījās riskantā un dažkārt pat nāvējošā sacensībā, lai apdzītu konkurentus un ātrāk piekļūtu zelta atradnēm. Ja izcilais rakstnieks dzīvotu mūsdienās, Londons varētu aprakstīt XXI gadsimta "melnā zelta drudzi": cīņu par naftas atradņu apgūšanu Arktikā.

Kamanu suņu un primitīvu darbarīku vietā tagad ir ledlauži un modernākās ģeoloģiskās izpētes tehnoloģijas, bet kaislības, ko izraisa solītā milzu peļņa, ir tikpat lielas kā Klondaikas drudža laikā. Vides aizsardzības organizācijas pieprasa apturēt vērienīgos projektus, kas apdraud trauslo ekoloģisko līdzsvaru Arktikas reģionā, tomēr lielvalstīm un starptautiskām enerģētikas kompānijām ir pārāk liels kārdinājums iegūt daļu no Arktikas energoresursu pīrāga.

Ziemeļu Ledus okeāns ilgu laiku bija novārtā pamests pasaules nostūris, kam bija minimāla nozīme ģeopolitikas spēlēs. Taču pēdējos gados stāvoklis ir strauji mainījies, un pārmaiņu galvenais cēlonis bija globālā sasilšana. Arktikas ledāju kušana turpinās arvien straujākā tempā; daļa zinātnieku uzskata, ka dažu gadu desmitu laikā pat Ziemeļpols vasarās būs pavisam brīvs no ledus. Tā būtu traģēdija leduslāčiem un citām ziemeļu dzīvnieku sugām, kuru izdzīvošana būtu apdraudēta. Vienlaikus ciestu arī vietējo iedzīvotāju kopienas, kas klimata pārmaiņu dēļ nevarēs nodarboties ar medībām un zaudēs tradicionālo iztikas avotu.

Taču ledāju izkušana radītu arī virkni ieguvēju, kam šis process nodrošinātu labu peļņu. Piemēram, piepildīsies kuģotāju senais sapnis par ledus brīvu kuģu ceļu Ziemeļu Ledus okeānā. Šāda kuģu ceļa izveidošana ļautu ievērojami (par vairākiem tūkstošiem kilometru) saīsināt ceļu starp Āzijas un Eiropas ostām. Tomēr galvenā Arktikas balva ir milzīgās naftas un gāzes atradnes, kuru apgūšana palīdzētu apmierināt arvien augošo pieprasījumu pēc energoresursiem. Uz ziemeļiem no polārā loka patlaban atrasts vairāk nekā 400 lauku ar gāzi un naftu, un būs vēl daudzi citi. Saskaņā ar ASV Ģeoloģijas dienesta datiem tur iespējams iegūt 90 miljardus barelu naftas. Šis apjoms atbilst visas Eiropas Savienības patēriņam 17 gadu laikā. Tam vēl jāpieskaita liels daudzums gāzes.

Šajā situācijā lielākās ieguvējas ir valstis, kuru teritorija robežojas ar dabas resursiem bagāto Arktikas reģionu. Saskaņā ar starptautisko tiesību normām uz daļu no Arktikas naftas atradnēm var pretendēt Krievija, Kanāda, ASV, Norvēģija un Dānija (kā Grenlandes pārstāve). Katrai no valstīm savā piekrastē ir tiesības apsaimniekot 200 jūras jūdžu (ap 370 km) plašu ekonomisko zonu. Precīzas robežas starp dažādu valstu teritorijām Arktikas reģionā ilgu laiku bija galvenokārt teorētisku diskusiju objekts bez jebkādas praktiskas nozīmes, taču tagad robežām ir daudz lielāka nozīme, jo radusies iespēja piekļūt miljardiem dolāru vērtām naftas un gāzes atradnēm. Ne velti attiecīgās valstis cenšas palielināt savu militāro klātbūtni šajā reģionā. Pirms dažiem gadiem Krievija pat nosūtīja zemūdens ekspedīciju uz Ziemeļpolu, kur jūras dibenā novietoja Krievijas karogu. Aktīvu interesi par Arktikas dabas resursiem izrāda pat Ķīna, kurai nav tiešas robežas ar šo reģionu. Ķīnieši apgalvo, ka Arktikas dabas resursi ir "visas cilvēces mantojums", tādēļ meklē iespējas, kā iesaistīties Arktikas resursu iegūšanā.

Vairāk par naftas ieguvi Arktikā un ar to saistītām problēmām lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Dauku sevī meklējot

Brīžam šķiet, ka tik tiešām viss mūsdienu pasaulē atduras pret drošību. Latvijā pavisam konkrēti tā tiek izteikta naudas formā, veidojot valsts budžetu, kur drošība nešaubīgi nolikta prioritāšu ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata