Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Absolventu pasaule

Latvijas augstskolas katru gadu arvien nopietnāk un mērķtiecīgāk darbojas pie savu absolventu kopienu veidošanas un saiknes saglabāšanas ar viņiem. No tā vesela rinda ieguvumu tiek gan augstskolai, gan tās beidzējiem - sākot no vērtīgu kontaktu tīkla un piederības sajūtas, beidzot ar finansiālu atbalstu ziedojumu veidā, ko no absolventiem saņem universitāte. Savs labums no augstskolas un absolventu sadarbības ir arī tiem, kas attiecīgajā izglītības iestādē studē patlaban.

Latvijas augstskolās absolventu programmas tomēr ir samērā nesens veidojums, tāpēc līdz pasaules labāko universitāšu pieredzei un absolventu kopienu vērienam mums vēl ir visai tālu. Par to varēja pārliecināties arī nesen, augusta vidū, notikušajā ASV Jeila Universitātes (Yale University) bijušo studentu vizītē Rīgas Ekonomikas augstskolā (REA). Rīgā pēc REA aicinājuma viesojās Jeila Globālās absolventu līderības apmaiņas (Yale Global Alumni Leadership Exchange jeb YaleGALE) brīvprātīgie, kuri dalījās absolventu programmu veiksmīgajā pieredzē, kā arī sniedza bezmaksas padomus un konsultācijas saistībā ar absolventu komunikācijas pilnveidi Rīgas Ekonomikas augstskolā.

Pionieru vizīte

«Absolventi ir savu mācību iestāžu visietekmīgākie vēstnieki, absolventu komunikācija ir kļuvusi par stratēģisku augstākās izglītības iestāžu rīku, ar kura palīdzību ir iespējams veicināt savu reputāciju un pilnveidot studentu piesaisti. Rīgas Ekonomikas augstskola vienmēr ir apzinājusies absolventu programmu nozīmīgumu, tāpēc mēs esam ļoti priecīgi par iespēju iegūt jaunas zināšanas no attiecīgā lauka pionieriem. Jeila Universitātes bijušie audzēkņi tiek uzskatīti par absolventu komunikācijas programmu līderiem,» stāsta REA prorektore Diāna Pauna.

Jeila Universitātei sadarbībā ar absolventiem ir krietna pieredzes bagāža. Tā savulaik bija pirmā augstskola, kas iedalīja savus absolventus klasēs, lai organizētu salidojumus un veidotu reģionālos klubus, šī augstskola arī pirmā radīja reprezentatīvu absolventu asociāciju. Savukārt YaleGALE ir Jeila Universitātes Absolventu asociācijas radīta stratēģiskā iniciatīva, kurā brīvprātīgie sniedz īpaši pielāgotus bezmaksas pakalpojumus tālākai absolventu komunikācijas programmu attīstībai. Rīgā viesojās vadībzinību profesors Dr. Linns G. Džonsons, vadības konsultante Sūzena E. Krenca un advokāts Braiens Vinns, kuriem ir ļoti plaša pieredze absolventu programmu izstrādē un pārvaldīšanā. Viņi iesaistīja REA administratīvos darbiniekus, Absolventu asociācijas locekļus un pašus absolventus dažāda veida semināros un radošajās darbnīcās, kopīgiem spēkiem cenšoties rast atbildi uz jautājumu - kā vajadzētu izskatīties absolventu komunikācijai 2021. gadā?

Grib vairāk filiāļu

REA jau ir tīkls ar vairāk nekā 2000 absolventiem visā pasaulē, aktīva absolventu asociācija, kā arī vairāki reģionāli absolventu klubi, tomēr, kā stāsta REA rektors Anderss Palzovs, YaleGALE pārstāvju vizīte ļāvusi gūt atziņas, kā absolventu un augstskolas sadarbību vērst vēl plašāku un aktīvāku. «Mēs strādāsim pie absolventu asociācijas filiāļu veidošanas citās valstīs, kurās ir liels absolventu skaits. Mums jau ir filiāles Baltijas valstīs, Lielbritānijā, Moldovā un Baltkrievijā, bet vēlamies tās veidot arī tādās valstīs kā Zviedrija, Ukraina, Beļģija un ASV, kur arī dzīvo diezgan daudz mūsu beidzēju. Skolas administrācijai un/vai fakultātes pārstāvjiem būtu jāapmeklē šīs filiāles vismaz reizi gadā,» ieceres atklāj A. Palzovs. «Nākotnē es vēlētos piedzīvot aktīvāku filiāļu sadarbību visā pasaulē, kā arī vairāk sabiedrisko pasākumu, kuros varētu tikties dažādu paaudžu absolventi. Visbeidzot, lai gan diezgan daudzi no mūsu absolventiem brīvprātīgi velta laiku skolas atbalstīšanai, būtu jauki, ja dažādās aktivitātēs savā skolā iesaistītos vēl vairāk absolventu.»

Rektors par lielākajiem līdzšinējiem REA Absolventu asociācijas sasniegumiem uzskata Džordža Sorosa auditorijas remontu un pirms pāris gadiem īstenoto līdzekļu vākšanu stipendijām, kad augstskolas absolventi tam radīja novatorisku tiešsaistes platformu, kuras popularizēšanai tika izstrādāta radoša komunikācijas kampaņa. Tas sekmēja REA absolventu kļūšanu par vieniem no lielākajiem savas bijušās mācību iestādes atbalstītājiem starp visām biznesa augstskolām pasaulē.

Tajā pašā laikā A. Palzovs norāda, ka absolventu asociācijas mērķis nav tikai vākt līdzekļus. «Tās nolūks ir veidot tīklu, kas vieno dažādu paaudžu un tautību studentus un piedāvā dažādas kopīgas aktivitātes, turklāt palīdzēt universitātei var ne tikai naudas izteiksmē, bet arī, piemēram, reklamējot studijas, lasot lekcijas vai piedaloties uzņemšanā. Citiem vārdiem sakot, tas ir brīvprātīgs laika un darba ieguldījums,» viņš teic.

Tieši ar brīvprātīgā darba tradīcijām, pēc A. Palzova domām, gan saistās galvenās atšķirības starp Eiropu un Ziemeļameriku, tostarp augstskolu un absolventu komunikācijā. «ASV un Kanādā brīvprātīgais darbs ir raksturīgs ne tikai absolventu apvienībās, bet arī ārpus tām. Savukārt Eiropā (izņemot Lielbritāniju) brīvprātīgā darba tradīcijas nav tik plaši izplatītas. Par to liecina arī ziedojumi,» REA rektors saka un secina, ka Eiropas un Latvijas universitātēm līdz Ziemeļamerikas absolventu kopienu darbošanās modelim vēl ir tāls ceļš ejams. «Bet, lai gan pastāv kulturālas atšķirības, mēs vienalga varam no viņiem mācīties. Īpaši - kā iesaistīt absolventus dažādās aktivitātēs - gan tādās, kas sniedz tiešu labumu universitātei, gan sabiedriskās,» A. Palzovs rezumē guvumu no nesenās tikšanās ar YaleGALE pārstāvjiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?