Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Agresīvs dzīvnieks. Ko darīt?

Kā praktizējošs veterinārārsts bieži esmu saskāries ar dzīvnieku agresivitāti. Tagad esmu specializējies darbam ar nikniem dzīvniekiem, iegādājies nepieciešamo inventāru viņu savaldīšanai, fiksācijai un nomierināšanai. Tomēr arī mājdzīvnieku īpašniekiem jāzina, kā vismaz uz laiku praktiski savaldīt satrakojušos suni vai kaķi.

Dzīvnieka īpašniekam jādara viss iespējamais, lai suņa vai kaķa agresija būtu kontrolēta un tiktu novērsti agresijas cēloņi. Piemēram, nevajadzētu atstāt mazus bērnus, kā arī ciemiņus vienā telpā ar dzīvnieku bez pieskatīšanas. Suņa īpašniekam, ejot pastaigā, kaut uz dažām minūtēm, bet regulāri jāuzliek sunim uzpurnis, pieradinot pie tā. Tāpat noderīgi reizi pa reizei veikt tādu kā dzīvnieka izmeklēšanu (ieteicams suņiem un arī kaķiem) - apskatīt acis, atvērt muti, apskatīt un pabakstīt ausis, pataustīt ribas un vēderu, pacelt asti, pacelt un paspiest ķepas. Šīs iemaņas lieti noder, piemēram, kad dzīvnieks nokļūst klīnikā un neparastos apstākļos kļūst agresīvs. Stresa situāciju dzīvniekiem var radīt medikamentu ievadīšana.

Tagad pieejamas barības piedevas un veterinārās zāles ar speciālām, dzīvniekiem patīkamām garšas niansēm ne tikai tablešu, bet arī pastu un sīrupu veidā. Kaķu īpašnieki nereti saskārušies ar grūtībām ievadīt dzīvniekam prettārpu tabletes. Jau vairākus gadus ir pieejams plaša spektra attārpošanas līdzeklis, kuru uzpilina kaķim uz ādas skausta apvidū. Ir līdzekļi dzīvnieku veiksmīgai fiksēšanai, lai ievadītu zāles piespiedu kārtā. Darbojoties ar kaķiem, jāzina, ka bez cimdiem un tīšanas segā pašlaik pieejamas arī speciālas kaķu fiksācijas somas. Tablešu iedošanai kaķiem un mazajiem sunīšiem var izmantot speciālu tablešu ievadītāju. Tas ir ērti un efektīvi lietojams, bet galvenais - nav jāliek pirksti dzīvniekam mutē. Ja tomēr nākas izbaudīt dzīvnieka agresiju uz savas ādas, jācenšas ātri novērtēt situāciju. Vai ir iespējas atkāpties, aizbēgt, paslēpties? Vai ir iespēja agresīvo dzīvnieku iesprostot, lai tas neuzbruktu citiem? Vai radušos situāciju risināsiet pats vai arī sauksiet talkā speciālistu? Ja vien suns nav speciāli apmācīts, tas visbiežāk kodīs rokās, kājās vai dibenā. Mani no sakošanas ir paglābis gan veterinārārsta koferis, gan velosipēds, gan netālu novietota automašīna, gan piparu gāzes baloniņš, gan metiens ar iedomātu akmeni, gan lēciens pāri žogam, gan veikls spēriens pa uzbrūkošā suņa degunu. Svarīgi ir novērst suņa uzmanību, lai viņš neredzētu, nesaprastu, kur kost. Tas dod laiku atkāpties vai sagaidīt palīdzību. Istabā dzīvojošs kaķis, kuram uzkrājies stress, var uzbrukt it kā pat bez iemesla. Tādā gadījumā vajadzētu censties pēc iespējas ātrāk atstāt telpu, iesprostojot kaķi. Ja jātiek istabā pie agresīva kaķa, uzvelciet biezas drēbes, paņemiet rokās slotu. Kaķis uzbruks tai. Parasti dienas vai divu dienu laikā satrakojies kaķis nomierinās.

*Veterinārās klīnikas Mobilvet veterinārārsts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?