Maijā, viesojoties kādā Austrijas vīna darītavā, mani pārsteidza, ka ļoti sausais (lasi - ļoti skābais) vīns no Sauvignon Blanc vīnogām, kura garšā var viegli atpazīt zaļās ērkšķogas un ko parasti iesaka lietot kopā ar baltajām zivīm, austerēm, mīdijām vai cita veida jūras veltēm, lieliski sader ar žāvētu cūkas šķiņķi. Iespējams, pie vainas bija tas, ka šis bija Austrijas Sauvignon Blanc, bet šīs zemes virtuvē cūkgaļa ir ļoti populāra. Lai nu kā, es guvu lielisku mācību un jaunu pieredzi ēdienu un dzērienu saderībā.
Vēlāk, jau būdams Latvijā, sāku meklēt kaut ko līdzīgu. Neraugoties uz to, ka veikalos ir pietiekami daudz Sauvignon Blanc vīnogu vīnu, no Austrijas nākušo atradu tikai vienā vietā - Jūrmalā. Necilā vīna veikalā Jomas ielā bija Tschermonegg Sauvignon Blanc Oberglanzberg 2008. Garšā eksotiskie augļi, zaļas ērkšķogas minerāli un nedaudz sarkanie pipari. Pieļauju, ka tieši šī sarkano piparu garša ir atbildīga par saderību ar gaļu.
Lai veiksmīgi pārdotu dzērienu, ir nepieciešams ne tikai labs produkts. Ārkārtīgi svarīgs ir dzēriena iepakojums un etiķete. Ja patērētājs plauktā nepamanīs īsto un vajadzīgo pudeli, tad viss vīndara ieguldītais darbs būs veltīgs. Un te nu ir īstais vārds pieminēt kādas vīnogas nosaukumu, kas ilgus gadus mani atturēja no pirkšanas. Runa ir par ļoti klasisku un populāru Itālijas vīnogu šķirni - Primitivo. Šis nosaukums man asociējas ar vārdu «primitīvs». Likās, ka kāds gribētu teikt - primitīvs vīns, nav vērts pirkt. Tomēr šādam vīnogu nosaukumam nav nekāda sakara ar pašu vīnu. Vienkārši šī vīnogu šķirne nobriest ātrāk nekā pārējās jeb primativus vai primaticcio, no kā arī ir cēlies šis nosaukumus. Itālijā šo vīnogu šķirni var atrast gandrīz jebkurā reģionā, tomēr vispopulārākais audzēšanas reģions ir Apūlija, kas atrodas Itālijas zābaka papēdī. Tomēr arī šeit ir savs Primitivo gran cru reģions, kurā top labākie vīni. Tas atrodas Mandūrijas pilsētas apkārtnē, un tas nu gan nav nekāds primitīvais vīns. To lieliski apstiprina Hieron Primitivo di Manduria 2013. Aromātā spēcīgas, žāvētas plūmes, tabaka un šokolāde. Garšā pārgatavi tumšie ķirši, mellenes, kazenes. Pēcgaršā nedaudz pipari un žāvētas ogas. Spēcīgs, labi strukturēts vīns, kas tā vien prasās pēc brieža gaļas cepeša.