Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ar humoru un optimismu mūžs jau otrajā gadu simtā

«Mēs katrs dzīvojam tādu dzīvi, kādu paši esam sev sagādājuši,» uzskata Marta Melgalve. Pērn, decembra sākumā, kad tikko bija nosvinējusi savu gadsimta jubileju, Marta, acīm dzirkstot, teica: «Es neesmu veca. Esmu ilgdzīvotāja - tā mani sauciet!» Nupat Martas kundze aizvadījusi 101. dzimšanas dienu. Arī šis gads viņas dzīvē bijis spraigs - gan grūtākiem, tomēr arī pacilājošiem mirkļiem pilns.

Mūsu bagātība

Visspilgtākie 2014. gadā Martai Melgalvei bijuši divi notikumi. Akcijā Labā zvaigzne Rīgā 2014, kurā rīdzinieki nominācijām izvirzīja tos cilvēkus, kuri sagādājuši pozitīvas emocijas apkārtējiem, Martai tika piešķirta nominācija Sirds cilvēks. Neraugoties uz ievērojamo gadu skaitu, viņa joprojām darbojas Rīgas aktīvo senioru aliansē RASA.

Otrs spilgtākais notikums simtgadnieces dzīvē saistīts ar Latvijas Nacionālo bibliotēku. Arī Marta šī gada sākumā piedalījusies Grāmatu draugu ķēdē - akcijā Gaismas ceļš, kurā no rokas rokā dzīvajā ķēdē tika padotas grāmatas no vecās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas uz jauno Gaismas pili. Kad Martai taujāju, kas, viņasprāt, 2014. gadā bijis spilgtākais notikums, sirmā dāma mirkli apdomājas: «Esmu lepna, ka Valdis Dombrovskis iecelts Eiropas Komisijas viceprezidenta amatā. Tomēr patiesi liels notikums Latvijā bija Gaismas pils atklāšana. Tas būs paliekošs mantojums nākamajām paaudzēm, ar ko varam lepoties. Mūsu bagātība.» Martas kundzei žēl, ka ar gadiem mazumā gājis acu gaišums. Lasīt viņa vairs nevarot, bet, ja varētu tāpat kā agrāk, Gaismas pils būtu vieta, kur starp grāmatām dvēseli veldzēt.

Dakteri ir vislabākie

Norunātajā tikšanās dienā Marta Melgalve mūs sagaida sapucējusies - pēc intervijas viņa dosies uz klasiskās mūzikas koncertu. Seniore stāsta, ka šogad piedzīvojusi arī nedienas, kas ierobežojušas viņas sabiedriskās aktivitātes. «Gāju, pakritu, lauzu gūžas kaulu. Vairākus mēnešus pavadīju slimnīcās, man veica operāciju, ielika protēzi. Bet nu jau kopš oktobra esmu mājās. Sākumā pārvietojos ar diviem spieķīšiem, bet tagad pati sevi bīdu kustēties un iztikt bez spieķa,» mundri stāsta seniore.

Slimojot viņa pārliecinājusies, ka Latvijā medicīnas personāls strādājot ļoti atbildīgi, ar iejūtību pret pacientiem. «Par dakteriem varu teikt tikai to labāko. Vēl šodien man piezvana slimnīcas sanitārīte, apjautājas, kā iet. Neaizmirst mani. Apkalpojošā personāla attieksme bija vislabākā. Mani katru dienu izveda ārā paelpot svaigu gaisu, pasēdēt saulītē. Atvadījāmies ar humoru - kad bija jādodas mājās, sanitārs jautāja: «Varbūt apdomāsities un paliksiet vēl?» Mans ārstējošais ārsts, kad pati sāku staigāt, teica tā: «Es jūs mājās nelaidīšu, jo jums ar savu enerģiju un optimismu jāpalīdz piecelties kājās istabas biedrenei.» Viņa tika operēta vēl pirms manis, bet no gultas piecelties nespēja. Un ziniet - tajā dienā, kad es devos mājās, arī mana istabas kaimiņiene beidzot sāka staigāt! Ar humoru un optimismu var pievarēt daudzas grūtības.» Marta Melgalve nekad nav bijusi vaidētāja. «Arī man sāp. Bet vieglāk nebūs, ja vaidēšu. No pretsāpju zālēm es atteicos ātri, jo zinu, ka jāsāp ir. Tiklīdz celšos kājās, zinu, man sāpēs. Bet par to nedrīkst domāt.»

Vienīgais darvas piliens

Martai Melgalvei pārvarēt veselības problēmas palīdzējuši arī viņas labie gariņi: «Manas māsīcas dēla sieva Ginta Rutka ir mans labais gariņš, viņa ar ģimeni tik ļoti par mani rūpējas! Gan mājās, gan apciemojot slimnīcā. Labie gariņi ir tie, kas mūs uztur. Tad ir prieks dzīvot. Es cenšos neapgrūtināt nevienu, bet, pateicoties viņiem, esmu nodzīvojusi tik ilgi - jau otrais gadsimts.»

Martas mūžs bijis bagāts un skaists. Protams, piedzīvotas arī smagas dienas. «Ir tāds teiciens: viss pāriet. Pat sāpes izkūst kā sniegs uz delnas. Vienīgi rētas sirdī paliek kā vagas melnas... Bet kuram tad mūžs pagājis bez sirdssāpēm? Un es vienmēr esmu bijusi aktīva, dzīvīga. Spieģelī kad paskatos - vēl nekas es izskatos. Šādi tādi apkārt lec, bet nav neviens, kas īsti prec!» smejot deklamē Marta.

Vienīgais, kā sirmajai kundzei patiesi žēl - ka nav varējusi piedalīties 12. Saeimas vēlēšanās. «Vēlēšanās piedalos vienmēr, bet šoreiz pati aiziet nevarēju. Mana Ginta aizgāja uz vēlēšanu iecirkni un lūdza, lai viņi atbrauc pie manis. Atteica - vajagot ārsta zīmi, kas apliecinātu, ka esmu tik slima, ka iecirkni apmeklēt nevaru. Man jau 101 gads! Vai tad vajag vēl kādu zīmi?! Tas bija vienīgais darvas piliens medus mucā,» bez aizkaitinājuma atceras Marta.

Pērn, kad Martas kundzi intervējām pielikumam Senioru Diena, viņa uzsvēra: «Laba manā dzīvē ir bijis daudz. Esmu laimīgs cilvēks.» Šo attieksmi pret dzīvi 101. dzīves gadā Marta Melgalve nav mainījusi: «Cilvēkiem novēlu labestību vienam pret otru. Dzīvot dzīvi bez skaudības, bez ļaunuma, ar apziņu - katram no mums ir dota tikai viena dzīve. Priecājieties par katru sīkumu, ko Dieviņš jums devis!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?