Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Armijas mācības netraucē

Militārie poligoni kļūst arvien nozīmīgāki dabas vērtību saglabāšanā, un, ja to teritorija tiks saprātīgi izmantota militārajām mācībām, arī dabas vērtības tajā atradīs sev vietu, tomēr daudzos militārajos poligonos dabas daudzveidība ir apdraudēta militāro mācību intensitātes mazināšanās ietekmē vai arī to specifikas maiņas dēļ.

Par šiem jautājumiem tika diskutēts starptautiskajā konferencē No traucējumiem atkarīgu sugu un dzīvotņu apsaimniekošana militārajos poligonos. Konference šogad noritēja Latvijas Kara muzejā, un tajā ar savas valsts pieredzi dalījās eksperti no Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Vācijas, Francijas, Somijas, Dānijas un Šveices.

«Lai kompensētu militāro mācību traucējuma samazināšanos, lietā tiek liktas tādas pašas metodes, kādas izmantojam Ādažu poligonā, - ciršana, pļaušana, dedzināšana, augsnes norakšana, spridzināšana, kā arī nelielu lokālu dīķīšu veidošana abinieku aizsardzībai, ganīšana, ravēšana, dažādu struktūru būvēšana sikspārņu vai citu vietējo mazo zīdītāju sugu vajadzībām. Liela uzmanība tiek pievērsta arī pareizai plānošanai, lai neradītu traucējumu vietās, kur tas dabai būtu bīstams,» skaidro Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra Apsaimniekošanas departamenta Vides nodaļas LIFE+ projekta vadītāja Laura Jukāme. Ornitologs Viesturs Ķerus gan uzsver, ka dažādi pētniecības darbi Ādažu teritorijā tiek veikti jau ilgu laiku. Runājot tieši par dabas aizsardzības plānu, izpētes mērķis ir noteikt teritorijas funkcionālo zonējumu (katrā zonā ir atšķirīgas dabas aizsardzības prasības), izstrādāt individuālo aizsardzības un izmantošanas noteikumu melnrakstu un nepieciešamo pasākumu sarakstu. Šī mērķa sasniegšanai tiek veikta iespējami visaptveroša teritorijā sastopamo sugu un biotopu inventarizācija. Patlaban tā ir gandrīz pabeigta, bet daži no iesaistītajiem ekspertiem, konkrēti - putnu, mežu un saldūdeņu speciālisti, vēl turpina savus lauka darbus.

Sabiedrībā ir priekšstats, ka dabas aizsardzība nozīmē izveidot liegumu un atstāt dabu mierā, taču, lai gan tas ir ļoti svarīgi citām dabas teritorijām, tieši no traucējumiem atkarīgajām dabas vērtībām šāda pieeja nozīmētu drīzu izzušanu, novērojusi L. Jukāme. Tāpēc, lai veicinātu no traucējumiem atkarīgo dabas vērtību aizsardzību un saglabāšanu, būtisks darbs ieguldāms sabiedrības izglītošanā, ka daba atrodas nepārtrauktā attīstībā, kuru veicina periodiski traucējumi. Daba vienmēr atrodas pastāvīgā attīstībā, pat degšana var būt dabisks un nepieciešams process. Ādažu poligonā ir ļoti piemēroti apstākļi, lai ar konkrētiem piemēriem stāstītu par dabas attīstības cikliem, veselīgiem procesiem, kas kādā no stadijām var izskatīties biedējoši un postoši, taču nākotnē nes dzīvību un daudzveidību, uzskata dabas eksperti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?