Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

ASV pastiprinās cīņu pret Al Qaeda Jemenā

ASV svētdien slēdza vēstniecību Jemenā, reaģējot uz starptautiskās teroristiskās organizācijas Al Qaeda vietējā atzara draudiem par iespējamiem uzbrukumiem. Grupējums, kas sevi dēvē par Al Qaeda Arābijas pussalā (AQAP), tiek turēts aizdomās par saistību ar neveiksmīgo mēģinājumu uzspridzināt ASV aviokompānijas Northwest Airlines pasažieru lidmašīnu 25.decembrī nosēšanās laikā Detroitā. Lēmumu par vēstniecības darba pārtraukšanu ASV pieņēmušas dažas dienas pēc tam, kad tika paziņots, ka Vašingtona šogad dubultos finansējumu cīņai pret Al Qaeda aktivitātēm Jemenā.

Nekonkretizē draudus

«ASV vēstniecība Sanā šodien, 2010.gada 3.janvārī, ir slēgta, reaģējot uz AQAP draudiem uzbrukt amerikāņu interesēm Jemenā,» svētdien vēstīja paziņojums vēstniecības mājaslapā. Sūtniecības pārstāvji gan nav atklājuši, kādi tieši ir šie draudi, raksta AP. Visiem vēstniecības darbiniekiem ieteikts palikt savā dzīvesvietā līdz turpmāko instrukciju saņemšanai. Ceturtdien ASV brīdināja amerikāņus, kuri uzturas Jemenā, par «pastāvīgiem teroristu draudiem pret Amerikas pilsoņiem un interesēm visā pasaulē» un aicināja būt modriem un rūpēties par savu drošību. Nav gan zināms, cik ilgi vēstniecība būs slēgta.

AQAP pagājušajā pirmdienā aicināja pastiprināt uzbrukumus Rietumu pārstāvjiem Arābijas pussalā. «Mēs aicinām katru musulmani, kuram rūp viņa reliģija, palīdzēt izskaust draudus Arābijas pussalai, nogalinot katru krustnesi, kas strādā viņu vēstniecībās vai citur,» paziņoja grupējums.

23 gadus vecais nigērietis Umars Faruks Abdulmutallabs, kurš Ziemassvētkos neveiksmīgi mēģināja uzspridzināt lidmašīnu, kas devās no Amsterdamas uz Detroitu, pagājušajā nedēļā pratināšanā pastāstīja, ka uzdevumam apmācīts Al Qaeda kaujinieku nometnē Jemenā.

Drošs patvērums Al Qaeda

Uzbrukumi ASV vēstniecībai Jemenā bijuši vairākkārt, asiņainākais notika 2008.gada septembrī, kad pie ēkas eksplodēja divas ar sprāgstvielām pildītas automašīnas, bojā gāja 19 cilvēku.

Ir bažas, ka tieši nabadzīgākā arābu pasaules valsts varētu kļūt par nākamo drošo Al Qaeda teroristu patvēruma vietu pēc Afganistānas un Pakistānas. Vājās un nepopulārās valdības dēļ vairākus valsts reģionus faktiski pārvalda ekstrēmisti un netraucēti gatavo aizvien jaunus sekotājus.

ASV spēku komandieris Irākā un Afganistānā Deivids Petreuss pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Vašingtona šogad dubultos palīdzības apjomu Jemenai cīņai pret terorismu. 2009.gadā Jemena no ASV šim mērķim saņēma 67 miljonus dolāru (32 miljoni latu). Vairāk saņēma tikai Pakistāna - 112 miljonus dolāru (53,7 miljoni latu), vēsta BBC.

Arī Lielbritānija svētdien paziņoja, ka piebiedrosies ASV, lai kopīgi finansētu pretterorisma policijas vienības izveidi Jemenā.

Tomēr analītiķi uzskata, ka Jemena ir pārāk novājināta, lai pat ar pastiprinātu Rietumu atbalstu spētu veiksmīgi apkarot teroristus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?