Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Atbildība uz auto īpašnieka pleciem

Latvijā patlaban spēkā esošā transportlīdzekļu zaudējumu atlīdzināšanas sistēma, ko reglamentē Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likums, nosaka, ka šī apdrošināšana (OCTA) piesaistīta konkrētai automašīnai un tās īpašniekam, lai gan daļa autovadītāju uzskata, ka OCTA polises darbība būtu jāpiesaista tikai autovadītājam.

OCTA sistēmas princips ir - gadījumā, ja autovadītājs ar automašīnu, kurai iegādāta OCTA, izraisa satiksmes negadījumu, cietušajam no šīs polises tiek segti zaudējumi.

Tomēr Dienas aptaujātie autovadītāji uzskata, ka sistēma nav pareiza, ņemot vērā, ka OCTA polišu cenas paralēli citiem faktoriem atkarīgas arī no tā, vai ar konkrētam autovadītājam (automašīnas īpašniekam vai turētājam) piederošu auto nav izraisīti satiksmes negadījumi, kādēļ no OCTA veikta apdrošināšanas izmaksa.

«Man nešķiet godīgi, ka gadījumā, ja es aizdodu savu mašīnu draugam, bet viņam gadās izraisīt avāriju, nākamajā apdrošināšanas periodā man mainās Bonus-malus klase, nosakot lielāku risku un līdz ar to arī apdrošināšanas prēmiju,» norāda autovadītājs Valdis un piebilst, ka godīgi tomēr būtu, ja OCTA līdz ar Bonus-malus klašu noteikšanu tiktu piesaistīta konkrētam autovadītājam, kurš uzņemtos visu risku neatkarīgi no tā, vai brauc ar savu vai citai personai piederošu automašīnu. «Es neiebilstu pret Bonus-malus sistēmu, jo tajā iestrādāts loģisks un savā ziņā finansiāli efektīvs soda mehānisms pārgalvīgajiem autovadītājiem. Taču nepiekrītu, ka man jāuzņemas atbildība par trešās personas rīcību. Es taču nedodu savu mašīnu iereibušam cilvēkam vai tādam, kuram nav braukšanas tiesību! Tātad es arī nedošu auto tam, kuram nebūs OCTA, bet šobrīd sanāk, ka sistēma soda mani, ka esmu izpalīdzējis un aizdevis mašīnu draugam, kuram gadījies iekļūt avārijā,» sūkstās Valdis.

Diena apdrošinātāju pārstāvjiem lūdza komentēt - vai būtu tehniski sarežģīti piesaistīt OCTA polišu darbību nevis automašīnas īpašniekam, bet gan konkrētam autovadītājam. Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics norāda: «OCTA likuma izstrādes gaitā tika ņemta vērā lielākajā daļā Eiropas dominējošā prakse, ka OCTA tiek piesaistīta transportlīdzekļa īpašniekam. Turklāt OCTA ietvaros tiks segti jebkura transportlīdzekļa tiesīgā lietotāja nodarītie zaudējumi. Atšķirīga sistēma gan ir Anglijā, kur polise piesaistīta vadītājam un tā lietotajam transportlīdzeklim, līdz ar to konkrēta vadītāja datiem obligāti jābūt fiksētiem polisē. Attiecīgi - konkrētā persona nevar lietot citus transportlīdzekļus, neiegādājoties OCTA uz katru no tiem.»

J. Stengrevics uzsver, ka sistēma, kāda izveidota Latvijā, ir izdevīga pašiem autovadītājiem, jo katram autovadītājam, kuram īpašnieks uztic savu automašīnu, nav nepieciešams iegādāties savu OCTA polisi.

Savukārt BTA Baltic Insurance Company auto apdrošināšanas produktu vadītājs Gunārs Faļkovskis pauda, ka «esam gatavi diskutēt un izvērtēt, ja LTAB piedāvās izmaiņas sistēmai. Tikai detalizēti izvērtējot iespējamās izmaiņas, iespējams konstatēt plusus un mīnusus, tāpēc pāragri teikt, vai cits risinājums būtu labāks.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?