Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Atklātības faktors

Amerikas Savienoto Valstu Kongresā šodien sāk apspriest prezidenta Baraka Obamas nākamo lielo prioritāti - likumprojektu par atvasināto vērtspapīru tirdzniecības regulējumu. Cita starpā tie tiek vainoti pasaules finanšu krīzes izraisīšanā, kā iznākumā ASV valdībai nācās banku sektora glābšanā ieguldīt 700 miljardus. Debatēm attīstoties, amerikāņu topošais finanšu tirgus regulējums noteikti vēl tiks iztirzāts, bet ir vērts pievērst uzmanību kādai citai parādībai ASV parlamentā, kas raisa pārdomas arī par Latvijas un Eiropas aktualitātēm.

Proti, gatavojoties karstā finanšu uzraudzības temata nonākšanai, kā amerikāņi saka, «uz Pārstāvju palātas grīdas», Kongresu apmeklējuši un savas un klientu intereses un apsvērumus likumdevējiem šai sakarā izklāstījuši 1500 (!) lobiju. Pat ja pieņem, ka viņi runājuši ar katru no 535 priekšstāvjiem (lai gan uzmanība noteikti bija veltīta galvenokārt uzraudzības likumu bīdošajiem demokrātiem un šaubīgajiem no republikāņu vidus), tad uz katru likumdevēju konkrētā likumprojekta sakarā pilnīgi atklāti savu ietekmi gribējuši atstāt trīs lobiji. Pirms pievērsties negācijām, ir jāuzsver šo ļoti svarīgo vārdu - «atklāti».

Lai gan britu sāktais un definētais lobisms ASV pilnā spēkā oficiāli darbojas jau gandrīz pusotru gadsimtu, pret to nebūt ne vienmēr bijusi pozitīva attieksme, un būtiski lobisma noteikumi ar likumu noteikti samērā nesen. Piemēram, Lobisma atklātības likums, kas nosaka, ka sabiedrībai jābūt pieejamai informācijai par to, kas noteiktu likumdošanas iniciatīvu ir virzījis un aizstāvējis, ir spēkā tikai kopš 1995. gada. 90. gadi ir arī laiks, kad lobismu kā nodarbošanos un maizes darbu Amerikā beidzot sāka uzskatīt par cienījamu nodarbi. Šobrīd Vašingtonā Kolumbijas apgabalā vien ir reģistrēti 13740 lobiji - atklāti, oficiāli korporāciju, organizāciju un interešu grupu pārstāvji, kas ar saviem sakariem, pārliecināšanas spēju un arī likumīgā kārtā sniegtiem dāvinājumiem un ziedojumiem skaidri un gaiši nodarbojas ar likumdevēju «smadzeņu skalošanu».

Būtu nekorekti teikt, ka visiem amerikāņiem tas ļoti patīk. Tomēr viņu nepatikai ir blakus iemesli, savukārt pašai lobēšanai - fundamentāla un tūdaļ uzsverama pozitīvā daļa, kuras dēļ lobēšana vispār pastāv un gūst aizvien plašāku piekrišanu. Pirmām kārtām ar likumu reglamentētas lobēšanas gadījumā ir skaidrāks par skaidru, no kurienes vienam vai otram likumprojektam «kājas aug», un to savukārt sauc par caurskatāmu politiku un lēmumu pieņemšanu, pēc kā tik ļoti tiecamies arī Latvijā. Lūk, mūsu pašmāju lēmumu necaurspīdīgums un intrigās nejēdzīgi sapiņķerētā politika vedina caurskatāmību likt pirmajā vietā, lai gan paši brīvie un lepnie amerikāņi par pirmo droši vien stādītu vārda brīvību - ka katram ir tiesības savas intereses izteikt, ieskaitot to izklāstīšanu šīs pasaules varenajiem. Savukārt visiem pārējiem ir tiesības zināt, kurš Miķelis kuram runasvīram kad, cikos un cik ilgi ir klāstījis savu rūpi, lai šā runasvīra rīcība parlamenta sēdē nākamajā dienā neradītu aukstā ūdens spaiņa vai sejā iespļaušanas efektu, kā tas nesen «gadījās» ar Jāņa Maizīša pārvēlēšanas solīšanu, bet nepildīšanu.

Lobēšanas tiesisks regulējums un atklātība cita starpā nāk par labu arī pašiem lobētājiem un interešu bīdītājiem, jo mazina Latvijā pašlaik hroniskās kaites iespēju, kad «solīja, bet pārmeta». Ja lobēšanas fakts ir iegrāmatots un ja lobētājs attiecīgajai partijai vai politiķim (protams, oficiāli) ir samaksājis vai to kaut kā apdāvinājis, tad politiķim vai Saeimas frakcijai būs daudz neērtāk savu labvēli pievilt. Ir saprotams cilvēku aizdomīgums pret lobēšanu, šai sakarā ir svarīgi ņemt vērā, ka lobēšana obligāti nav korupcija, bet korupcija gan ir lobēšana - turklāt vēl tāda, kas ir praktiski nevadāma. Un kādēļ gan, ja varētu bez septiņām vienu par otru melnākām kases grāmatām skaidri, godīgi un cienījami nodarboties ar legālu lobēšanu?

Vērtējot lobēšanas līdzšinējo pieredzi, būtu gan labi mācīties no citu kļūdām. ASV liels satraukums lobēšanas sakarā ir saistīts ar milzīgo naudas lomu politikā, kas arī lobēšanu ierāvusi apburtajā, ļaunajā lokā. Ne velti Obamas alma mater Hārvarda universitātes tieslietu profesors Lorenss Lesigs pat nācis klajā ar iniciatīvu Konstitūcijā noteikt visu politisko kampaņu sabiedrisko finansēšanu. Amerikai tā ir revolucionāra iniciatīva, un daudziem tās nopietna apspriešana izraisītu sirdsklauves, bet Latvija gan varētu beidzot izcelties ar kaut ko jēdzīgu: pieņemt pašlaik aktualizēto partiju publisko finansēšanu un samazināt ziedojumu un priekšvēlēšanu tēriņu griestus. Tad progresīvas politikas pirmrindnieka statusam atliktu vēl pieņemt kārtīgu lobiju likumu, kur viss skaidri, gaiši un ailītēs - kas, kad, kam, cik, par ko un kāpēc.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?