Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Attālinātā darba ēnas puse

Elastīgs darba laiks ļauj pašam darbiniekam noteikt savas darba dienas sākumu un beigas, kā arī to, kad viņš strādā birojā un kad no mājām vai jebkuras citas vietas. Šis modelis sniedz daudzas priekšrocības gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem un, pateicoties mūsdienu tehnoloģiju iespējām, uzņēmumos gūst arvien lielāku popularitāti un izplatību.

Tomēr tam ir arī ēnas puse. Piemēram, strādājot elastīga darba laika režīmā vai no mājām, daudzi nekad tā pa īstam no darba «neatslēdzas». Taču šāda strādāšanas kultūra, ko varētu dēvēt par «vienmēr ierindā» stāvokli, stresa un citu iemeslu dēļ var slikti iespaidot veselību un izraisīt darba kavējumus.

Attālināts darbs var izolēt strādājošos no sociālajiem klātienes kontaktiem un karjeras izaugsmes iespējām, bet sekmēt viņos «ganīšanas» instinktu, kas uztur pastāvīgi augstu stresa līmeni, britu medijam The Guardian norāda vairāki veselības speciālisti. Strādājot attālināti, cilvēki mēdz atbildēt uz darba zvaniem un e-pastiem arī ārpus darbam atvēlētajām stundām un paralēli savas privātās dzīves aktivitātēm, domāt par darbu, iespējams, uztraukties par to, tāpēc viņu iekšējā «strādāšanas sistēma» nekad neizslēdzas pavisam un organisms nedabū pienācīgi atkopties, uzsver Bredfordšīras Universitātes arodveselības psiholoģe Geila Kinmena. Aizejot gulēt, miegs nav ciešs un spirdzinošs, mazinās organisma aizsargspējas, toties palielinās vēlme relaksēties paātrinātā veidā - piemēram, ar alkoholu, jo lēnākiem veidiem - hobijiem, sportam, veselīgām ēdienreizēm - darba dēļ laika palicis ļoti maz. Darba psiholoģiskajiem apstākļiem ir arī saistība ar sirds slimībām. Daļai cilvēku tieši neskaidrās darba un mājas dzīves robežas izraisa paaugstinātu stresu, turklāt attālināta strādāšana var iet rokrokā ar sliktiem darba apstākļiem, varbūt pat aizvainojumiem kolēģu starpā, jo modelis, kas paģēr sasniegt darba un privātās dzīves līdzsvaru, daļu darbinieku noslogo pārāk intensīvi, bet otru daļu nodarbina pārāk maz.

Attālināts darbs nav iespējams bez tehnoloģijām, un pētījumi rāda, ka šodien pieaugušie ikdienā vairāk laika pavada, lietojot tehnoloģiju ierīces, nekā guļot. Tehnoloģijas arī ir padarījušas darbu daudz intensīvāku un ļāvušas vai pat likušas cilvēkiem strādāt ātrāk, paveikt vairāk un nemitīgi pildīt vairākus uzdevumus paralēli (multitāskings), norāda G. Kinmena, kura arī izpētījusi, ka arvien izplatītāka kļūst strādāšana, arī esot mājās slimam.

Lai gan elastīgs darba laiks tiek dažādi veicināts, kļūst arvien skaidrāks, ka šāds strādāšanas modelis ir efektīvs vienīgi tad, ja darbinieki to var izvēlēties paši un ja tas nāk komplektā ar efektīvu kontroli un menedžmentu no uzņēmuma vadības puses. Atsevišķi uzņēmumi jau ķērušies pie eksperimentiem, kuros, ļaujot saviem darbiniekiem strādāt attālināti, liedz viņiem pieeju darba e-pastam un dokumentiem pēc biroja darba laika beigām, tādējādi cenšoties nodrošināt, ka elastīgs darba laiks darbiniekiem tiešām ļauj labāk sabalansēt darbu un privāto dzīvi, nevis ka darbs un domāšana par to pamazām gūst virsroku arī pār mājas dzīvi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?