Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Bīstamā atslēgšanās

Astoņdesmito gadu vidus. Dodos no darba uz mājām Čiekurkalnā, klausoties savu pirmo kasešu pleijeri, ko tēvs ir atvedis no ārzemēm.

Salīdzinot ar mūsdienu miniatūrajiem MP3 pleijeriem, pie jostas piestiprināts diezgan pamatīgs klucis, un arī austiņas - tādas ar izliektu metāla stīpu pār galvu un ausu poroloniem, kas mēdz krist nost. Bet tik un tā mūzikas klausīšanās, kaut kur ejot, ir ekskluzīvs jaunums.

Pilnā skaļumā skan Depeche Mode albums Construction Time Again. Tieši brīdī, kad tuvojos dzelzceļa sliedēm, austiņās dzirdama dziesma Pipeline, kur tiek ritmiski sists pa dzelžiem. Mūzika ievelk sevī, un viss apkārt notiekošais liekas kā pavisam cita pasaule, gandrīz kā sprādzieni zemeslodes karstajos punktos televīzijā vai zvaigžņu kari uz lielā kino ekrāna.

Šķērsojot sliedes, dzirdu, ka ierastajiem dziesmas trokšņiem pievienojies jauns, iepriekš nedzirdēts - vilciena signāls - un pēc mirkļa arī sliežu klaudzieni, bet mugurā iesitas salts vējš… Paskatoties atpakaļ, bailēs jāsaraujas, jo pavisam tuvu garām joņo īsts vilciens.

Viņa nedzirdēja

Cita epizode. Braucu ar divriteni un klausos mūziku. Pārvietojos pa ielas malu, jo ietve šaura un ļaužu pilna, bet šajā ielā veloceliņš vēl nav izbūvēts. Skan tā kā taure, bet dziesmu klausos pirmoreiz. Varbūt tur tādam jābūt? Nē - draudīgi tuvu garām pabrauc automašīna, kuras vadītājs pavēris logu un kaut ko klaigā, urbjot ar rādītājpirkstu sev deniņos.

Trešā, pavisam īsā epizode. Austiņās klausoties mūziku un ejot pa ielu, pieķeru sevi, ka droši dodos pāri, luksoforā degot sarkanajai gaismai. Ne jau aiz nekaunības, bet tās pašas iepriekšminētās bezrūpīgās atslēgšanās dēļ...

Šī gada februārī līdzīga epizode traģiski beidzās septiņpadsmitgadīgajai Karīnai Kubanovai, kas bija Latvijas jaunā cerība akadēmiskajā airēšanā. Meitene, klausoties austiņās mūziku, gāja bīstami tuvu dzelzceļa sliedēm Dzintaru stacijā un garāmbraucošais vilciens viņu aizķēra... Citi jaunieši, kas bijuši tuvumā, aiz muguras klieguši, lai uzmanās, jo nāk vilciens, bet viņa to neebija dzirdējusi, tāpat kā mašīnista trauksmes signālu.

Sildošas, dizainiskas

Austiņām piemītošais apkārtējās skaņas slāpējošais efekts pazīstams sen, un tas arī ticis praktiski izmantots. Speciālas austiņas, kurās nekāda mūzika neskan, lieto rūpnīcās un celtniecības darbos, lai pasargātu strādnieku ausis. Festivālos un koncertos nereti par brīvu tiek dalīti īpaši ausu aizbāžņi, lai klausītāji ar jutīgāku dzirdi neizjustu diskomfortu, atrodoties ļoti tuvu skatuvei, kur piekļūt gribas, lai labāk redzētu mūziķus. Ziemā lielākas austiņas ar mīkstiem polsteriem, kurās iebūvēti jaudīgāki skaļruņi, ne vien ļauj baudīt mūziku kvalitatīvākā skanējumā pilnīgā izolācijā no apkārtējiem trokšņiem, bet arī pasargā ausis no nosalšanas.

Austiņu klāsts ir plašs, cenas no viena lata kāpj uz augšu līdz pat vairākiem simtiem - tāda mēdz būt profesionālām studijām un dīdžeju vajadzībām paredzēto austiņu cena. Arī šeit darbojas senā patiesība «skopais maksā divreiz»: austiņas, kas maksā zem desmit latiem, mēdz apklust jau pēc vienas dienas lietošanas - vadi lielākoties ir nekvalitatīvi un neiztur slodzi, ja tiek mazliet pastaipīti - kontakts pazūd.

Protams, kā jau katram plaša patēriņa produktam, arī austiņām vari izvēlēties sev pieskaņotu krāsu un dizainu. Beļģijas mūzikas festivāls Pukkelpop pērn līdzās krekliņiem un nozīmītēm kā vienu no suvenīriem piedāvāja arī īpašas austiņas.

Būs bezvadu ballītes?

Kaut jau kopš audioaustiņu parādīšanās ārsti brīdināja, ka to lietošana dzirdi bojā vairāk par visu pasaulē, tagad ausīs iebāžami skaļruņi ir gandrīz katram. Mobilo telefonu jaunajos modeļos gandrīz vienmēr ir pleijeris vai radio, komplektā līdzi nāk austiņas, kas apvienotas ar hands free sistēmu.

Vēl viens faktors, kas padarījis mūzikas klausīšanos «kustībā» tik populāru: mūzika pārsvarā izplatās digitālajos failos, kurus ērti un diezgan lielā daudzumā var pārlādēt pleijeros. To piedāvājums ir lielāks nekā jebkuram citam produktam, cenas svārstās no desmit līdz vairākiem simtiem latu atkarībā no katra vēlmēm.

Nav, protams, īpašas receptes, kura jāievēro, lai šī priekšrocība - iespēja baudīt mūziku ceļā -, nebeigtos bēdīgi. Austiņas ir brīnišķīgs izgudrojums, kas ļauj baudīt mūziku, netraucējot apkārtējos, kamēr tās tiek izmantotas bez pārspīlējumiem. Un arī tie var būt dažādi. Lūk, viens no nekaitīgākajiem. Notiek ballīte, kur visi mūziku klausās bezvadu austiņās, kas ar laiku, jādomā, kļūs par normu. No malas izskatās pavisam dīvaini, ka bars cilvēku pilnīgā klusumā dejo! Bet varbūt tāda ir mūsu nākotne, kad līdzīgi smēķēšanas aizliegumam, lai nebūtu cilvēktiesību aizskāruma, sabiedriskās vietā saizliegs arī trokšņot?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?