Šardonē - tādu sviestaini riekstainu? Varbūt. Pavecāku šampanieti ar pārgataviem dzidrajiem buķetē? Jau siltāk. Bet dziļi ieelpojiet vēlreiz un domājiet sarkanvīna virzienā. Jauni un sprigani bordo, kianti, riohas un širazi? Nu nē, par daudz enerģijas, par maz nostalģijas. Rudens gaisam vairāk piestāv nedaudz padzīvojuši pinoti, vecās pasaules Syrah un Nebbiolo ar Barolo un Barbaresco priekšgalā. Pavisam piemirsu. Vecais labais bordo pilnbriedā arī, protams. Šiem cēlajiem sarkanvīniem kaut kādā vecumā piemetas visas neatvairāmās rudens īpašības. Meža, kritušu lapu, sēņu groza, vītušu ziedu, pārturētu ābolu un, piedodiet, slapjas un vecas ādas elegance.
Rudens vīniem ir tikai viena slikta īpašība. Brīdī, kad domās par laisko svētdienas pēcpusdienu ar sprakstošu kamīnu un baraviku mērci jūs veikala plauktā sazīmējat nobrieduša pinota, Nebbiolo, vecās pasaules Syrah, Mourvedre vai, vēl ļaunāk, bordo cenu, apetīte uz rudeni mēdz pāriet. Ir, protams, patīkami izņēmuma gadījumi, teiksim, esat samīlējušies, pacilātā noskaņojumā vai tikko pārdzīvojuši algas dienu. Visos citos gadījumos rudens vīnu cenas var sarūgtināt. Bet var mēģināt izlīdzēties ar rudens vīnu «budžeta» variantiem. Pēdiņās, jo rudens priekiem pat budžeta variantā jārēķinās vismaz ar desmitnieku.
Ko meklēt? Visu pinotu Mekas - Burgundijas nomaļu vīnus, teiksim, no Givry vai Marsannay apelācijām. Neprestižos Bordo apgabalus un klasifikācijas, teiksim, cru bourgeois no Medoc vai Moulis. Pazīstamu vīna namu t. s. otros vīnus, piemēram, Coudoulet de Beaucastel vai slavenu reģionu kā Pjemontes Barolo un Barbaresco «tautas klasi», piemēram, Nebbiolo Langhe vai Barbera d'Alba - lieliskus rudens vīnus par nesalīdzināmi labāku cenu.
Vietti Barbera d'Alba, Pjemonte, Itālija
Lai nemulsina fakts, ka itāļu apziņā Barbera, Pjemontes «tautas klases» vīns, vēsturiski iegājies kā īstens picas vīns - vienkāršs, augļains un neuzbāzīgs. Gadu laikā Barberas kvalitāte un reputācija būtiski mainījusies - tai klāt ķērušies Pjemontes labākie ražotāji, radot vīnu, kas nedarīs kaunu rudens vakariņām. Medījums? Sēņu lazanja? Korķējiet tik vaļā.
Rivetto Langhe Nebbiolo, Pjemonte, Itālija
Langhe Nebbiolo vīnogas audzē ne tik prestižās nogāzēs, tātad īpašumos un zemēs ar ne tik augstu cenu, novāc ar augstāku ražīgumu, saražo lielākos apjomos un salīdzinoši īsāku laiku iztur ne pašās dārgākajās ozolkoka mucās. No turienes tā salīdzinoši labākā cena. Bet runa nav tikai par cenu, protams. Labu Pjemontes reģiona ražotāju, t. sk. Rivetto, vīnu arsenālā «budžeta» Nebbiolo atvēlēta īpaša vieta. Tie rudenīgai baudīšanai paredzēti jau uzreiz pēc nākšanas pasaulē atšķirībā no cēlākajiem brālēniem Barolo un Barbaresco, kuri savam rudens uznācienam briest un vīnmīļiem baudāmi kļūst tikai pieklājīgā, vismaz 6-7 gadu vecumā.