Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Cilvēkiem bīstamākā ērce, mājdzīvniekiem - knislis

Lai arī šonedēļ lauku iedzīvotājus satraukusi vēsts, ka no knišļu kodumiem gājuši bojā jau vismaz 13 mājdzīvnieku - 10 govis Jēkabpils pusē un vēl trīs Līvānu novadā -, cilvēkiem no knišļiem nav jābaidās. To uzsver Latvijas Entomoloģijas biedrības pārstāvis, Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes asociētais profesors Voldemārs Spuņģis.

Knislis ir sīks - tikai 3-4 milimetrus garš - divspārņu kārtas asinssūcējs kukainis, kas ārēji līdzīgs mušiņai, entomologu vidē pazīstams ar latīnisko nosaukumu Simulium equinum L. Mājdzīvniekam knišļu kodumu rezultātā asinīs nokļuvušie toksīni lielā koncentrācijā izraisa nāvi, bīstams nav viens knišļa kodums, bet daudzu knišļu vienlaicīgs uzbrukums vai arī ilgstoša atrašanās knišļu koncentrācijas vietā, saņemot citu pēc citu daudzus regulārus kodienus, skaidro zinātnieks.

«Cilvēkiem knišļi mēdz iekost, dažiem knišļa kodums var izraisīt alerģisku reakciju, bet entomologiem nav zināms neviens gadījums, kad cilvēks no knišļa koduma būtu miris,» mierina V. Spuņģis.

Viņš piebilst, ka arī Latvijā izplatīto odu un dunduru kodumi cilvēkam var izraisīt diskomfortu, jo koduma vietai raksturīgs apsārtums un nieze, bet smagas veselības problēmas no tiem nedraud. No Latvijā sastopamajām sīkbūtnēm visbīstamākā cilvēkiem ir ērce, brīdina entomologi, uzsverot, ka ērce gan nav uzskatāma par kukaini, bet zirnekļveidīgo. «Ērce ir vienīgā Latvijā sastopamā sīkbūtne, kura pārnēsā cilvēkam bīstamu slimību, respektīvi, ērču encefalītu,» norāda V. Spuņģis. Turklāt ērces piesūkšanās rada risku saslimt ar Laimas slimību. Traumējošs veselībai var izrādīties lapsenes un bites dzēliens, ja cilvēkam tas izraisa alerģisku reakciju, skaidro Latvijas Dabas muzeja vecākais entomologs Jānis Dreimanis un piebilst, ka alerģiska reakcija sastopama bieži, tomēr gadījumu ar letālām sekām nav daudz.

Lai pasargātu liellopus no bīstamo knišļu uzbrukuma, valsts mērogā vajadzētu izveidot prognožu sistēmu, kas ļautu noteikt, kad un kuros reģionos paredzamas vislielākās knišļu briesmas, iesaka V. Spuņģis un uzsver, ka arī ikvienam lopkopim vajadzētu knišļu draudus uztvert nopietni un nepakļaut lopus kukaiņu uzbrukumam. «Knišļi uzbrūk mājdzīvniekiem tikai tad, ja tie atrodas ārā, ganībās, bet nekad - kūtī. Nevajadzētu lopus laist ganībās mākoņainā laikā, agri no rīta un vakaros, jo tad knišļi ir visaktīvākie,» iesaka Entomoloģijas biedrības pārstāvis, norādot, ka īpaši jāuzmanās saimniecībām Latvijas austrumu daļā - Daugavas un to pieteku apkārtnē un Aiviekstes upes tuvumā. Konsultējoties ar veterinārārstu, pirms dzīvnieku izlaišanas ganībās ieteicams tos apstādāt ar speciāliem līdzekļiem, kas paredzēti kaitēkļu atbaidīšanai, atgādina Pārtikas un veterinārais dienests.

Mājdzīvniekiem bīstams var būt arī kukainis miģele, jo pārnēsā liellopu «zilās mēles slimības» izraisītāju vīrusu, brīdina V. Spuņģis, gan mierinoši piebilstot, ka šobrīd Latvijā nav zināms neviens «zilās mēles slimības» gadījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?