Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Cilvēks ar ļoti svarīgu īkšķi

Rīgas domes sēdēs ierasta ir aina, ka pašā zāles centrā pirms balsojuma sinhroni gaisā pašaujas divi īkšķi, kas pieder galvaspilsētā valdošo partiju frakciju vadītājiem Maksimam Tolstojam (SC) un Vjačeslavam Stepaņenko (GKR). M. Tolstojam šis sasaukums sācies ar jaunu pienākumu uzņemšanos - viņam uzticēts vadīt nozīmīgo Pilsētas attīstības komiteju. Toties viņam nācies atteikties no dāsni atalgotiem valdes locekļa amatiem pašvaldības uzņēmumos Rīgas satiksme un Rīgas karte, jo tos turpmāk liegs ieņemt likuma normas par amatu savienošanas aizliegumu.

Uzticams Ušakovam

Aplūkojot Saskaņas centra rezultātus 2009. gada vēlēšanās, nevar nepamanīt, ka Maksims Tolstojs nebūt nav atradies saraksta augšgalā - viņš kandidējis ar necilo 31. numuru un ar plusu palīdzību pacēlies uz 19. vietu. Šogad aina ir gluži cita - M. Tolstojam bija trešais kārtas numurs SC un GKR sarakstā tūlīt pēc Nila Ušakova un Andra Amerika, taču vēlētāju izdarītās atzīmes biļetenos bija nobīdījušas viņu uz 10. pozīciju. Partijas iekšienē viņa loma ir pietiekami nozīmīga. «Viņš ir viens no spēcīgākajiem, ļoti izaudzis, frakcijā viņu ciena,» saka Rīgas mērs Nils Ušakovs, atgādinot, ka par frakcijas vadītāju M. Tolstojs kļuva pēc negadījuma, kad medībās tika sašauts Nikolajs Zaharovs. Tolaik M. Tolstojs viņu aizstāja, tomēr palika amatā arī pēc N. Zaharova atgriešanās domē. M. Tolstojs ir viens no diviem partijas Saskaņa Rīgas pirmorganizācijas vadītājiem.

Vjačeslavs Stepaņenko, kurš vada GKR frakciju, par kolēģi saka tikai labu - strādājot ļoti produktīvi un spējot risināt jautājumus operatīvi. «Viņš zina, ka man var piezvanīt 24 stundas diennaktī, un es viņam tāpat,» izteicās V. Stepaņenko un, pats būdams arī komitejas vadītājs, atzinīgi vērtēja M. Tolstoja piemērotību komitejas priekšsēdētāja amatam, esot tikai jāiemācās tīri tehniskas lietas, piemēram, kādus cilvēkus uzaicināt uz sēdēm, lai jautājums nebūtu jāatliek.

No opozīcijas skatpunkta M. Tolstoju vērtē iepriekšējā sasaukuma Vienotības frakcijas vadītājs Olafs Pulks: «Viņš ir Nilam Ušakovam tuvs cilvēks. Var redzēt, ka vienaudži Ušakovam ir daudz tuvāki nekā vecāka gadagājuma politiķi. Tolstojs ir un būs Ušakovam uzticams, bez viņa pilnīgi bezpalīdzīgs. Var tikai brīnīties, ka šāda persona, kas nav personība, nonāk amatos. Acīmredzot soliņš ir ļoti īss.» Par iemesliem, kāpēc no SC frakcijas padzītā Vadima Jerošenko vietā šajā sasaukumā Pilsētas attīstības komiteju pārņēma M. Tolstojs, O. Pulks min iespēju, ka varētu tikt pieņemts jauns pilsētas teritorijas plānojums un šai komitejai ir ļoti nozīmīga loma. Līdzīgi izsakās arī V. Jerošenko - viņš nekomentē M. Tolstoja piemērotību amatam, taču norāda, ka līdz ar Attīstības plāna izstrādi tieši šī komiteja kļūs par svarīgāko domē, jo plāns nosaka, cik stāvu ēkas var būvēt un kurās pilsētas daļās kādus objektus attīstīt. Komiteja arī pieņems lēmumus par lielajiem projektiem, piemēram, Ziemeļu šķērsojumu. Konkrēti nenosaucot uzvārdus, V. Jerošenko Dienai izteicās, ka ekonomisko toni pašvaldībā nosakot galvenokārt GKR frakcija un esot «daži uzņēmēji ārpus deputātu saraksta», kuru interesēs tiek pieņemti lēmumi.

Daudz saņem, dāsni ziedo

Pērn, strādājot dažādās darbavietās un amatos, M. Tolstojs nopelnījis Ls 62 400. Vaicāts, vai šāds atalgojums nav pretrunā ar dalību sociāldemokrātiskā partijā, par kādu sevi uzskata partija Saskaņa, N. Ušakovs brīdi klusē, tad atbild: «Viņš šo naudu ir pelnījis.» Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ziedotāju datubāzē Maksima Tolstoja vārds pirmoreiz parādās 2007. gadā, un kopš tā laika viņš vispirms Tautas saskaņas partijai, pēc tam sociāldemokrātiskajai partijai Saskaņa un visbeidzot Saskaņas centram ziedojis kopumā Ls 25 785. Šogad viņa ziedojumi gan ir mazāk dāsni - tie ierakstīti kategorijā «manta vai pakalpojums», un divas reizes ziedojuma summa ir identiska - Ls 99,66, vienreiz - Ls 241,17.

Lielais atalgojums neliedz M. Tolstojam piedalīties, piemēram, Alfrēda Rubika organizētajā darbaļaužu mītiņā Grīziņkalnā, kur viņš bija manīts 2012. gadā. Viņš politisko aktivitāti izrādījis arī, ar parakstu atbalstot referenduma ierosināšanu par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai. Savdabīgs vaibsts M. Tolstoja biogrāfijā ir strādāšana par naktssargu divos pašvaldības bērnudārzos, ar to viņš nodarbojās līdz 2010. gada nogalei - arī tad, kad jau ieņēma nozīmīgus amatus domē. Stājoties deputāta amatā 2009. gada 1. jūlijā, M. Tolstojs amatpersonas deklarācijā norāda, ka ir sargs Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā, kā arī SIA BestTour komercmenedžeris. Aģentūras LETA arhīvā var atrast visai juceklīgus bērnudārzu vadītāju skaidrojumus, vai šāds cilvēks strādā vai nestrādā par sargu konkrētajās iestādēs.

Par citiem ieņemtajiem amatiem gan šaubu nav. M. Tolstojs ir bijis valdes loceklis gan SIA Rīgas satiksme, gan SIA Rīgas karte, kas apkalpo e-talonu sistēmu, un sākumā bija paredzēts, ka viņš būs arī SIA Rīgas acs valdē. Kā zināms, šis Rīgas satiksmes meitasuzņēmums tomēr neizveidojās tāds, kāds bija paredzēts sākumā. Lēcienveidīgi audzis M. Tolstoja atalgojums nodibinājumā Rīgas Tūrisma attīstības birojs, kurā viņš, pēc N. Ušakova teiktā, «veiksmīgi strādā Krievijas virzienā» - nieka 377 lati 2009. gadā, deklarācijā par 2011. gadu parādās Ls 8400, bet pērn atalgojums piepeši audzis līdz Ls 22 240. Darbu nodibinājumā viņš var turpināt, jo uz to neattiecas amatu savienošanas ierobežojumi. M. Tolstoja kā Rīgas satiksmes valdes locekļa atalgojums pērn bija Ls 29 759 un Rīgas kartē - Ls 4500.

Tā kā ar M. Tolstoju sazināties neizdevās, Dienas rīcībā ir tikai publiski pieejamā informācija par viņa ģimenes stāvokli. Amatpersonas deklarācijā par 2010. gadu vēl uzrādīta sieva Irina Jegorova un dēls Ivans Tolstojs. I. Jegorovas (Tolstajas) vārds 2010. gadā parādījās skandalozās ziņās par iespējamām SIA BestTour mahinācijām ar aviobiļetēm. Deklarācijā par 2011. gadu arī minēta sieva, bet jau cita - Jeļena Jakovļeva. Pašā jaunākajā deklarācijā parādās arī meita Svetlana Tolstaja. J. Jakovļeva ir SIA Rīgas namu pārvaldnieks valdes locekle un kopš 2010. gada augusta SC ziedojusi kopumā Ls 12 000.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?