Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Dalkia piesola zelta kalnus

Lielākā centralizētā siltumapgādes uzņēmuma Eiropā piedāvājumu Rīgas pašvaldība uzņēmusi atplestām rokām. Tā grasās bez konkursa uzticēt monopoluzņēmuma Rīgas siltums (RS) vadības grožus tā mazākuma akcionāram Dalkia, pretī saņemot 14 miljonus latu un solījumus veikt ieguldījumus infrastruktūrā, tajā skaitā - uzstādīt individuālos siltuma skaitītājus rīdzinieku dzīvokļos.

Taču plašais vēriens un milzu investīcijas dara piesardzīgus ekspertus. «_Dalkia_ varbūt ir gatava salikt arī zelta caurules, bet par tām kādam būs jāsamaksā,» saka Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas vadītājs Ģirts Beikmanis un ir pārliecināts, ka norēķināsies tieši iedzīvotāji.

Gandrīz droši paredzams, ka vienošanās starp pusēm tiks slēgta, lai arī Konkurences padome uzsver, ka pašvaldībai partneris būtu jāizvēlas konkursa ceļā. Pagājušajā nedēļā savu piekrišanu darījumam jau deva domes Mājokļa un vides komiteja. Tās vadītājs un vienlaikus arī RS padomes priekšsēdis Vjačeslavs Stepaņenko (LPP/LC) Konkurences padomes iebildumus nekomentē un iesaka tos nosūtīt domei rakstiski: «Jebkura likuma prasība tiks ievērota.»

Grib justies komfortabli

Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC) jau no pērnā gada rudens mēģina rast dažādus ceļus, lai pārņemtu kontroli RS. Sākotnēji pašvaldība prasīja valstij atdot tai piederošās uzņēmuma akcijas bez maksas, vēlāk - izteica gatavību tās nopirkt, taču Ekonomikas ministrija (EM) atteica.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) noraidījumu no valsts puses pamato ar neskaidrajiem domes argumentiem, kādēļ izmaiņas ir nepieciešamas: «Neesam ieguvuši atbildes, kā tikai to, ka viņi pārstāvot to iedzīvotāju intereses, kuri siltumu patērē.» Pēc A.Kampara domām, RS strādā labi un dalībnieku struktūra ir optimāla, jo galvenais siltuma piegādātājs - Latvenergo - pieder valstij.

Turpretim pilsētas vadība ir pārliecināta, ka uzņēmuma attīstību kavē tas, ka nevienam no akcionāriem nav vairākuma. Dome pat apsvēra iespēju pirkt Dalkia piederošos 2% akciju, taču tā priekšlikumu noraidīja un izteica savu piedāvājumu. Tas paredz, ka Dalkia un pašvaldība dibina kopuzņēmumu, kas tādējādi iegūst 51% RS akciju. Līdz ar to Francijā bāzētā kompānija būtu atbildīga par siltuma piegādātāja pārvaldīšanu un 100 miljonu lielās investīciju programmas izpildi.

Lai arī Dalkia vēlas vairākumu kopuzņēmuma daļu, V.Stepaņenko uzsver, ka pašvaldība grib saglabāt kontrolpaketi. «Tā ir mūsu pozīcija, tāpēc pašreiz viss ir atkarīgs no Dalkia labvēlības.»

Taču tai šāds scenārijs, šķiet, ir pieņemams. «Neiet runa tik daudz par procentiem. Ja mums prasa uzņemties atbildību par investīcijām, tad mums jābūt drošiem, ka vēlāk nebūs politiskās svārstības un nauda netiks apdraudēta. Ja varēs atrast citus risinājumus kā piemēram, vadības līgumus, lai mēs justos pietiekami komfortabli, vienošanos var panākt,» saka Dalkia Latvija vadītājs Guntars Kokorevičs. Viņš uzskata, ka piedāvātais risinājums ir ļoti izdevīgs domei un apmierinošs Dalkia. Labprātāk tā vēlētos uzņēmumu privatizēt, ko tā neveiksmīgi mēģināja izdarīt pirms vairākiem gadiem.

Būs jāiekļūst dzīvokļos

Akcionāru ietekmes maiņas iespaidā siltumenerģijas tarifs Rīgā nekāps, jo to nosaka nevis pats RS, bet gāzes cenas, sola G.Kokorevičs un apliecina, ka Dalkia ir gatava uzstādīt individuālos siltuma skaitītājus, kas tieši ļaus iedzīvotājiem samazināt siltuma rēķinus par 10-15%. Katra dzīvokļa iemītniekiem tiks dota iespēja pašiem regulēt radiatoru temperatūru un maksāt tikai par reāli patērēto apkures apjomu.

Dalkia ierosinājumu atbalsta Dzīvokļu īpašnieku savienības vadītāja Laimdota Šnīdere, norādot, ka «tas ir pirmais darbs, ar ko jāsāk». Taču vienlaikus viņa uzsver, ka sistēmas rekonstrukcija, termoregulatoru un patēriņa uzskaites mēraparātu uzstādīšana ir viens no grūtāk realizējamajiem energoefektivitātes pasākumiem, jo, veicot šos darbus, RS būs jāiekļūst dzīvoklī un jāvienojas ar patērētājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ar ko vērtīgs Rīgas siltums?

Rīgas siltums (RS) pārvada un sadala 76% no visas siltumenerģijas, kas nepieciešama Rīgai
Trīs ceturtdaļas no tās tiek izmantotas dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai
Uzņēmuma īpašumā atrodas 74% no visiem pilsētas siltumtīkliem
Galvenās siltumenerģijas ražotājas Rīgā ir Latvenergo piederošās koģenerācijas stacijas. Pārējais tiek saražots RS piederošajos siltumavotos - piecās siltumcentrālēs, kā arī vairākos desmitos mazu un vidēju katlumāju
Uzņēmuma apgrozījums 2008.gadā bija 10,9 miljoni latu, peļņa - 3,7 miljoni latu.
Eksperti noteikuši, ka pašvaldībai piederošo RS akciju tirgus vērtība ir 28,57 miljoni latu
Avots: Dienas apkopotā informācija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?