Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Dimants atgādinās par sevi

Bijušais Nacionālās elektroniskās plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs Ainārs Dimants nav samierinājies ar Saeimas lēmumu viņu atbrīvot no darba padomē un ir noslēdzis līgumu ar advokātu, lai aizstāvētu savas intereses administratīvajā rajona tiesā. Vienlaikus Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) apsver iespēju vērsties pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, jo ar Saeimas lēmumu ir pārkāptas neatkarīga regulatora pilnvaras.

«Tas ir Satversmes pārkāpums, jo neatkarīgai iestādei nevar būt politiskā atbildība,» Dienai skaidroja A. Dimants un uzsvēra, ka ar viņa personu šajā gadījumā neesot nekāda sakara.

Savas tiesības uz labu reputāciju, kas debatēs par A. Dimanta atbrīvošanu Saeimas sēdē jūlija sākumā bija minēts kā iemesls neuzticības izteikšanai, A. Dimants aizstāvēs administratīvajā procesā. Viņš norādīja, ka Saeimas lēmumā vispār nav minēts tā pamatojums. Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (NA) toreiz sacīja, ka tas ir politisks lēmums. A. Dimants uzskata, ka viņu varēja atbrīvot tikai tad, ja Saeima norāda uz konkrētiem apstākļiem, kas liegtu viņam ieņemt minēto amatu, kā to nosaka likums. NEPLP priekšsēdi izraugās padome no sava vidus, savukārt Artusa Kaimiņa (LRA) sagatavotajā iesniegumā, kuru parakstīja arī Vienotības, Zaļo un Zemnieku savienības un partijas No sirds Latvijai līderi, bija lūgts atbrīvot četrus padomes locekļus, atsaucoties uz Valsts kontroles atzinumu, kurā bija konstatēts, ka NEPLP nav efektīvi izlietojusi finanšu līdzekļus. NEPLP lēmumus pieņem koleģiāli, tomēr Saeima izšķīrās atbrīvot tikai A. Dimantu.

Latvijas Žurnālistu asociācijas priekšsēdētāja Sanita Jemberga Dienai apstiprināja, ka ir plānots lūgt tikšanos ar Valsts prezidentu R. Vējoni un aicināt viņu ar konstitucionālo sūdzību vērsties Satversmes tiesā, ko asociācija pati nevar izdarīt. LŽA norāda, ka A. Dimanta atbrīvošana notikusi sasteigti, neizvērtējot padomes darbu. NEPLP ir sabiedrisko mediju kapitāldaļu turētāja, un to var uztvert arī kā spiedienu pret sabiedriskajiem medijiem, uzskata asociācija. Valsts prezidenta kancelejas Preses dienesta vadītājs Oskars Volfs Dienai sacīja, ka Valsts prezidents uzklausīs asociācijas viedokli, ja būs izteikta tāda vēlēšanās, un Valsts prezidenta kancelejas juristi izvērtēs iesniegto pamatojumu. Taču runa, visticamāk, būs ne tik daudz par atsevišķu gadījumu, bet gan par amatpersonu iecelšanas un atbrīvošanas procedūras izvērtēšanu un pilnveidošanu, sacīja prezidenta pārstāvis. Šonedēļ pēc tikšanās ar premjeri Laimdotu Straujumu (Vienotība) R. Vējonis žurnālistiem atzina, ka neatbalsta lēmumus, kas vērsti pret preses brīvību vai izteikšanās tiesību ierobežošanu, ziņo aģentūra LETA.

Cita žurnālistu organizācija - Latvijas Žurnālistu savienība (LŽS) - uz A. Dimanta atbrīvošanu neplāno reaģēt. LŽS priekšsēdētājs Juris Paiders atgādināja, ka nedaudz vairāk kā pirms pusgada Žurnālistu savienība reaģēja uz kādu citu notikumu, kas bija izraisījis lielu rezonansi, - sabiedrībai un arī Latvijas Radio darbiniekiem neizprotamā veidā NEPLP nomainīja Latvijas Radio valdi, tās priekšsēdētāja Jāņa Sikšņa vietā izraugoties citu valdi, par kuras priekšsēdētāju kļuva Aldis Pauliņš. Toreiz pie valsts augstākajām amatpersonām un arī Latvijas Žurnālistu savienības vērsās vairāk nekā 150 radio darbinieku. Tiesa, ne Saeimas sēdē, ne Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē, vērtējot deputātu ierosinājumu atbrīvot NEPLP, neviens vairs kaislības ap Latvijas Radio valdes konkursa rezultātiem neatgādināja. J. Paiders tos vēl atcerējās un sacīja: «Šādi nerīkojas kārtīgs un rūpīgs saimnieks. Taču politisko ielikteņu rotācija ne pasliktinās, ne uzlabos preses brīvības situāciju Latvijā.»

Deputātu ierosinājumā par padomes atbrīvošanu bija norādīts arī uz necenzētas leksikas lietošanu Latvijas Radio 5 - Pieci.lv. Uz pieļauto pārkāpumu izvērtēšanas laiku Latvijas Radio valde no programmas direktora pienākumu pildīšanas šonedēļ atstādinājusi Latvijas Radio 5 - Pieci.lv direktoru Kārli Dagili, ziņo LETA. Pārbaude ilgs līdz jūlija beigām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?