Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Dizains veido identitāti

Nacionālas nozīmes atzinība un pakāpiens nākamajam lēcienam - tā varētu teikt par Latvijas Dizaineru savienības (LDS) balvu dizainā 2016, kam patlaban notiek pieteikšanās. Vienlaikus Latvijas dizaina identitāte tikai veidojas un lielā mērā ir atkarīga no sabiedrības vēlmes dizainu patērēt.

Gūst atgriezenisko saiti

Dienai skaidro LDS valdes priekšsēdētājs Andrejs Broks, balva dizainā tiek pasniegta jau devīto gadu; šī tradīcija aizsākta 2008. gadā. Toreiz sanācis ieņemt būtībā tukšu nišu, taču jebkurai nozarei ir vajadzīgs savs notikums, lai varētu novērtēt paveikto. Konkurss savā ziņā ir līdzeklis, lai būtu iespēja profesionāļiem sanākt kopā, veidot kontaktus ar citiem dizaineriem, uzņēmumiem un patērētāju. Līdzīgi kā izglītība ir jāuztur nepārtrauktā procesā, tāpat ir ar radošo industriju nozarēm. Konkurss, tā ekspozīcija un nozares komercizstāde ir šie nepieciešamie procesa uzturēšanas notikumi.

Jāpiemin, ka balva nav tikai viena vakara pasākums, tās pasniegšana notiek izstādes Design Isle 2016 ietvaros, kas norisinās Ķīpsalā vienlaikus ar starptautisko mēbeļu un interjera izstādi Baltic Furniture 2016. Līdz ar to tur parādās labākie konkursā pieteiktie darbi. Kā Dienai piebilst LDS valdes priekšsēdētāja vietnieks Miks Pētersons, jebkura prece vai pakalpojums tiek novērtēts, to iegādājoties. Ir būtiski, ka dizaineriem ir iespēja satikt savu gala patērētāju. Tā ir arī viena no konkursa un balvas vērtībām - iegūt atgriezenisko saiti. A. Broks kā piemēru min skolu konkursu, kas ir atsevišķa sadaļa. Izstādē šiem darbiem tiek nodrošināta bezmaksas vieta, un tas būtībā ir pārbaudījums praksē - vai produkts apmeklētājus ieinteresēs un tie to sapratīs. Tā ir procesa sastāvdaļa, kas veicina atpazīstamību. Arī iespējas, kas nāk kopā ar balvu un izteikto atzinību, ir vērstas uz attīstību un atpazīstamības veicināšanu, atzīmē M. Pētersons.

Veidojas identitāte

Runājot par to, kā sabiedrība uztver dizainu, A. Broks piebilst, ka diez vai ir kāds, kurš nebūtu par to dzirdējis. Ir telefoni, mašīnas un virkne citu lietu, par kuru dizainu īpaši bieži nerunā. Tādā ziņā problēmu nav, jautājums ir par to, kādā veidā profesionālajā darbībā dizainu iekļaut. Tas nereti ir saistīts ar finansiālajiem resursiem, taču M. Pētersons cer, ka nevienam nav jāskaidro, ka bez laba dizaina uzņēmējdarbība vairs nav iespējama no konkurētspējas viedokļa. Līdz ar to viens no LDS mērķiem ir parādīt, ka tam ir nozīme. Dizains produktam rada pievienoto vērtību, turklāt ļauj izcelties un būt konkurētspējīgam ārpus Latvijas. Dizains ir arī kultūras un vides sastāvdaļa, uzskata A. Broks. Var redzēt, ka cilvēki meklē savu identitāti, izmantojot, piemēram, etnogrāfiskos motīvus tieši dizaina risinājumos.

No otras puses, nevar pilnībā apgalvot, ka ir izstrādājies Latvijas dizains, pēc kura varētu te darinātos produktus uzreiz identificēt ar Latviju. Tas ir izdevies, piemēram, Skandināvijas valstīm. Pēc M. Pētersona domām, viens no svarīgākajiem kritērijiem, lai vispār spētu identificēt, kas ir vai nav Latvijas dizains, ir produktu patēriņš. Ir samērā maza sabiedrības daļa, kas var teikt, ka tai mājās ir Latvijas dizaina preces, - klibo pirktspēja. Ir ļoti labi produkti, bet ne vienmēr tos pērk. Lai vide Latvijā būtu dizaina attīstībai labvēlīgāka, nepieciešams arī valsts atbalsts. Pagaidām, piemēram, pati balva un izstāde ir sociālā dizaina projekta līmenī, darot to uz entuziasma pamata nozares interesēs. Turklāt arī nozares attīstības vēsture vēl ir pārāk īsa, lai varētu to skaidri iezīmēt.

Konkurss tiek rīkots sadarbībā ar Latvijas Republikas Patentu valdi, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT1. Pieteikšanās konkursā notiek līdz 15. augustam, vēl nedēļu pēc tam būs iespēja pieteikties par paaugstinātu maksu. Pēc tam notiks darbu izvērtēšana, un līdz ar septembri tiks publicēti konkursa 2. kārtas darbi. Izstāde no 30. septembra līdz 2. oktobrim būs skatāma Ķīpsalas izstāžu hallē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?