Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ērču encefalīta vakcīnas izmaksā ļoti dažādi

Drīz sāksies ērču aktivitātes laiks, tāpēc cilvēki steidz vakcinēties pret ērču encefalītu. Šogad jārēķinās, ka par vienu vakcīnu var nākties maksāt vairāk, jo pieaugusi Austrijā ražotās vakcīnas Ticovac cena. Pētot vakcīnu cenas dažādās medicīnas iestādēs, Diena novēroja, ka pastāv pat vairāku latu atšķirība, tāpēc pirms vakcinēšanās ir vērts izpētīt situāciju.

Pēc Dienas aprēķiniem, ģimenei, kurā ir trīs bērni līdz 12 gadu vecumam un divi pieaugušie, vakcinējoties, piemēram, Zemgales veselības centrā nāktos šķirties no 125 latiem, tomēr, ja vakcināciju veiktu Jelgavas poliklīnikā, jāmaksā būtu 102,8 lati. Savukārt, ja vakcinēties dotos uz Rīgu, Veselības centrā 4 (VC4) būtu jāmaksā 71,87 lati. Šādu cenu atšķirību veido vairāki faktori.

Latvijā ir pieejamas divu veidu vakcīnas - Austrijā ražotā Ticovac un Vācijā ražotā Encepur vakcīna, kuru cena atšķiras par vairākiem latiem. Piemēram, Ticovac vakcīna pieaugušajiem VC4 šobrīd maksā 22,99 lati, savukārt Encepur - 16,45. Līdzīga cenu atšķirība ir arī citās vietās. Līdz ar to katrs var izvēlēties, kura veida vakcīnu viņš vēlas, tomēr jāņem vērā, ka ne visās medicīnas iestādēs ir pieejamas abas. Piemēram, Zemgales veselības centrā pieejama tikai dārgākā vakcīna Ticovac, jo otras vakcīnas tirgū neesot, Dienai norādīja centra valdes loceklis Guntars Polis. Tomēr Zāļu valsts aģentūras pārstāve Ilga Namniece uzsvēra, ka viņai nav ziņu, ka šīs vakcīnas nebūtu. Lai arī vakcīnām ir diezgan liela cenu atšķirība, Vakcinācijas centra vadītāja Ārija Stalbova pastāstīja, ka abām vakcīnām faktiski atšķirības nav.

VC4 Vakcinācijas dienesta vadītāja Una Fjodorova Dienai skaidroja, ka medicīnas iestādes par vienādu cenu iepērk vakcīnas no lieltirgotavām, bet pēc tam uzliek savu uzcenojumu, kuru ietekmē iestādes telpu īre, darbinieku atalgojums un citi izdevumi, tāpēc pakalpojuma cenas var būt tik dažādas. Jelgavas poliklīnikas valdes locekle Anna Zīverte atzīmēja, ka nozīme ir arī tam, vai medicīnas iestāde ir privāta vai pašvaldības iestāde, jo privāta uzņēmuma interesēs ir gūt maksimālo peļņu, savukārt pašvaldības uzņēmumam jābūt pēc iespējas pieejamākam pilsētas iedzīvotājiem un līdz ar to cena ir zemāka. Tāpat var tikt veidotas akcijas cenas.

Jāatgādina, ka no 1. janvāra ir zināms, ka ražotājs paaugstinājis Ticovac cenu, līdz ar to jāņem vērā, ka vairākās medicīnas iestādēs vakcinēšanās cena ir palielinājusies, bet citās izmaiņas tikai gaidāmas.

Lai arī vakcīnām pret ērču encefalītu netiek piemērotas atlaides dažādām iedzīvotāju grupām, par valsts līdzekļiem vakcinē bērnus no viena līdz 18 gadu vecumam, ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā, Dienai pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC)pārstāve Laura Ševčenko. Par šādām vietām atzīti 24 Latvijas novadi, kur vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts, kura pamatprakse ir šajā teritorijā.

Šobrīd vēl grūti spiest, cik liela būs ērču aktivitāte, bet šoziem ērcēm bija ļoti labvēlīgi pārziemošanas apstākļi, Dienai pastāstīja SPKC epidemioloģe Antra Bormane. Viņa arī norādīja, ka vakcinēties ir vērts arī tiem, kas dzīvo lielajās pilsētās, jo ērces var būt sastopamas arī pilsētu parkos. Savukārt Madonas slimnīcas medicīniskā direktore Astrīda Svilāne skaidroja, ka katram pašam rūpīgi jāizvērtē, vai šī vakcinācija nepieciešama, piemēram, ja cilvēks dzīvo pilsētā un uz mežu nedodas, risks saslimt ar ērču encefalītu ir minimāls. Tomēr visi Dienas aptaujātie ārsti atzina, ka vakcinēšanās nav vienīgais veids, kā sevi pasargāt - cilvēks var sevi pasargāt, velkot piemērotu apģērbu, lietojot speciālos izsmidzināmos līdzekļus un vienmēr pārbaudot savu ķermeni pēc atgriešanās no meža.

A. Bormane arī atzīmēja, ka jāsaprot - ērces pašas ar ērču encefalītu neslimo, bet ir šīs slimības ierosinātāju pārnesējas, tāpēc, ja ērce piesūcas cilvēkam, kurš ir vakcinēts pret ērču encefalītu, pašai ērcei nekas nemainās. Tāpat jāatceras, ka ērces var izraisīt triju veidu slimības: ērču encefalītu, Laimas slimību un erlihiozi, bet vakcīnas ir tikai pret ērču encefalītu, pārējās slimības ārstē ar antibiotikām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?