Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Horoskopi

Aktīvās atpūtas sezona ir klāt, un velosipēdisti dodas dabā! Tādēļ Ceļu satiksmes drošības direkcija sadarbībā ar apdrošināšanas sabiedrību ERGO šajā pavasarī kampaņas Pieklājība vieno! ietvaros apkopojusi vienkāršus, bet noderīgus un būtiskus padomus drošai velobraukšanai. Tie aicina satiksmes dalībniekus cienīt citam citu un kopīgi rūpēties par satiksmes drošību - tas atvieglos ikviena autovadītāja, velosipēdista un gājēja ikdienu.

Satiksmes noteikumus, cerams, zina visi. Bet, ja nu kādam šis tas piemirsies, der atcerēties, ka autovadītājiem, veicot labo pagriezienu, jādod ceļš kā kājāmgājējiem, tā arī velosipēdistiem! Ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka priekšroka ir jādod velosipēdistam neatkarīgi no tā, vai viņš brauks taisni vai vēlas griezties pa labi.

Kreisais pagrieziens velosipēdistiem ikdienā var sagādāt ne vienu vien apjukuma pilnu brīdi, tāpēc ir svarīgi saprast visus iespējamos variantus, kā krustojumā veikt kreiso pagriezienu - no pirmās vai otrās braukšanas joslas. Ikvienam ir jāizvēlas savām prasmēm, drošībai un katrai situācijai atbilstošākais nogriešanās veids.

Dzīvojamā zonā māju pagalmos var notikt teju jebkas: spēlēties bērni, pastaigāties dzīvnieki vai iet lēni gājēji. Autovadītājam ir jāatceras, ka gājējiem un velobraucējiem dzīvojamā zonā ir priekšroka. Arī velobraucējiem jābūt uzmanīgiem, jo gājējiem ir priekšroka attiecībā pret velosipēdistiem.

Ja velosipēdists ir uz ietves, visdrīzāk tuvumā nav veloceļa, satiksme uz brauktuves ir bīstama, pārāk blīva vai arī velosipēdists uz brauktuves nejūtas droši! Šajos gadījumos jābūt abpusēji pieklājīgiem: velosipēdistiem jāciena gājēji, un otrādi.

Velobraucējiem jāņem vērā, ka uz ietves gājējam ir priekšroka. Tas nozīmē, ka velobraucējam uz ietves jāievēro drošs ātrums un intervāls. Īpaši uzmanīgiem jābūt, apbraucot bērnus un dzīvniekus.

Ceļu satiksme viennozīmīgi ir drošāka, kad tajā iesaistītie dalībnieki saprot cits citu. Lūk, piemērs: ja velobraucējs paskatās pār plecu, visticamāk, viņš plāno veikt pagriezienu vai apbraukt kādu šķērsli. Autobraucējiem tas būtu jāņem vērā, samazinot braukšanas ātrumu, lai vajadzības gadījumā varētu laikus nobremzēt vai apsteigt velosipēdistu.

Autovadītājam pirms durvju atvēršanas jāpārliecinās, vai auto neapbrauc velosipēdists. Velosipēdistam savukārt jāapbrauc mašīna ar drošu intervālu!

Velosipēdistam jāapbrauc šķērslis ar lēzenu trajektoriju. Asa braukšanas virziena maiņa var radīt avārijas situāciju.

Autovadītājs spoguļos redz daudz, bet ne visu, kas notiek viņam apkārt. Velobraucēj, atceries par aklajām zonām, labāk nogaidi, līdz transportlīdzeklis uzsāk kustību, nekā pārsteidzīgi veic apbraukšanu!

Ikvienam satiksmes dalībniekam ir svarīgi laikus nokļūt galamērķī, tomēr pa ceļam ir jāņem vērā dažādi apstākļi un jābūt gataviem neparedzētām situācijām. Velosipēdists ir mazāk aizsargāts kā auto, un gājējs ir mazāk aizsargāts kā velosipēdists. Jārūpējas citam par citu, lai ceļu satiksme būtu ērta, patīkama un droša un zaļā atpūta vasarā - izdevusies!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?