Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Inese Paklone: Topinambūrs

Iegājusi lielveikalā ar konkrētu iepirkumu sarakstu, jau pirmajā atvēsināšanas lādē ieraugu neredzētu kārbu ar uzlīmētu recepšu grāmatiņu. Aha, topinambūra sakņuļi - tādi ingvera sakneņiem līdzīgi, tādi kā punaini kartupelīši. Nopērku tos ārpus saraksta - sentimentālu bērnības atmiņu dēļ. Mūsu privātmāju kvartālos tādus jokus neaudzēja: pat vislielākajam namam teritorija bija kā visiem - seši simti kvadrātmetru, kuros jāievieto māja ar lielu uzzīmētu taureni pie ieejas durvīm, ar vīnogulājiem noaudzēta terase un balkons, pagalms, šķūnis, garāža, Bobis ar būdu, akmeņdārzs ar sudrabeglīti, dzeltenie saldie un tumšsarkanie skābie ķirši, bumbieres, ābeles, ērkšķogu krūmi gar žogu un dažas dārzeņu un garšaugu dobes.

Vienīgā vieta, kur kaut kam neparedzētam ieviesties, - aiz šķūņa, bet tur tika mēģināts ieaudzēt Latvijas aprikozi. Nevienam no lielā bērnu pulka, kas vasarā savācās uz apkārtnes spēli ar skriešanu un slēpšanos, pametot aiz sevis sameklējamus bultu norādījumus, vecāki arī nekādus īpašus dārza jaunumus neizmēģināja. Taču vienreiz augustā, mazā bariņā soļojot uz veco Daugavas pludmali gar mazdārziņiem, viens no mūsu bariņa parādīja tādas kā saulespuķes, kas saaugušas pie izravēto nezāļu čupas. «Topinambūri,» viņš teica. Baigi labie! Un izrāva garo kātu ar sīku, dzeltenu ziediņu vienā un apaļīgu sakņu gumu otrā galā. Gumu noslaucījis gar bikšu staru, izvilka kabatas nazi un katram no mums nogrieza sakneņa gabaliņu. Vēss, kraukšķošs - kā rieksts, tikai mīkstāks. Tiešām baigi labais. Tāpēc arī pērku.

Lielveikala topinambūriem klāt pielīmētajā recepšu grāmatiņā - divi vienkārši salāti un kotletes. Taču salātu kombinācijas ar svaigiem topinambūriem ir milzīgas, ja tos apnīk grauzt tāpat kā burkānus. Tikai jāatceras, ka topinambūri pēc mizošanas strauji nomelnē - tāpēc jāliek ūdenī vai jāapslaka ar citronu sulu. Miza ir plāna, daži to nenokasa, tad šī problēma nerodas. Topinambūrus var lietot arī taisni tāpat kā kartupeļus. Īpaši gardi ir cepeškrāsnī apcepti ar visu mizu - kā jaunie kartupelīši - un biezenī - riekstainās garšas dēļ. Grāmatā par Eiropas Savienības valstu tradīcijām un inovācijām virtuves jomā ar pārsteigumu uzzināju, ka Austrijā topinambūri parādījušies pirms kartupeļiem un arī saukti par zemes āboliem, tāpat kā vēlāk kartupeļi. Austriešu tradicionālā zupa ir topinambūru biezzupa, ko rotā ar caurspīdīgiem rupjmaizes grauzdiņiem un pašu gatavotiem topinambūru čipsiem. Citā biezzupas receptē atradu viltību, kā uzsvērt topinambūra riekstainumu, - zupu šķīvī rotāt ar smalkas riekstu eļļas līnijas zīmējumu. Angļu pavārs Eiropas grāmatā uzstājās ar inovatīvu topinambūru un ābolu sautējumu ar laša ikriem. Par tiem ikriem - nu, ne pārāk iet kopā, bet sautējumos un citos dārzeņu pamatēdienos, arī rīsu pilavos un jebkurās vārītās, sautētās vai ceptās piedevās zivīm vai gaļai topinambūri der lieliski. Man jau beigušies - jāieraksta jaunajā iepirkumu sarakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?