Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Itālijas izlasi no miega iztraucē policisti

Pusseptiņos no rīta Itālijas izlases treniņbāzi, kurā futbolisti gatavojas gaidāmajam Eiropas čempionātam, apmeklēja policija. Pirmdienas rītā kratīšana tika veikta 19 ar futbolu saistītu cilvēku dzīvesvietās. Zināms, ka ticis aizturēts Romas Lazio komandas kapteinis Stefano Mauri. Kratīšana veikta arī Itālijas izlases aizsarga Domeniko Krišito un Turīnas Juventus galvenā trenera Antonio Kontes mājvietā.

Vienpadsmit no 19 aizdomās turētajām personām ir valsts četru augstāko līgu futbolisti. Lai arī aizdomas ir par futbolistu nelikumīgām darbībām Itālijas čempionātā, tiek iztaujāts arī Sanktpēterburgas Zenit aizsargs Krišito, kuram tiek paredzēta vieta valstsvienības sastāvā dalībai Euro 2012. Viņš pagājušā gada maijā restorānā ticies ar savu kādreizējo komandas biedru Genoa rindās Džuzepi Skulli, divu kluba radikāli noskaņoto līdzjutēju grupējumu vadītājiem un kādu bosnieti ar kriminālu pagātni. Iepriekš izmeklētāji prasījuši tiesas atļauju Skulli aizturēšanai, taču lūgums ticis noraidīts. Policija gan norāda, ka no Krišito cer iegūt vērtīgu informāciju par citiem vaininiekiem.

ANSA pirmdienas rītā ziņoja, ka 14 personas tikušas aizturētas, trijām piemērots mājas arests, bet divām pavēlēts ierasties policijas iecirknī. Futbolisti tiek turēti aizdomās par kukuļu ņemšanu no Singapūrā bāzētiem totalizatoru sindikātiem, kuri sarunāto spēļu rezultātā esot nopelnījuši ap 2,5 miljoniem ASV dolāru. Tiesa, pagaidām vēl nav skaidrs, vai kratīšana ir saistīta ar jauniem likuma pārkāpumiem, vai turpinās izmeklēšana par vecajiem grēkiem. Kopš pagājušā gada jūnijā aizturētas 16 personas, kopumā aiz restēm pabijuši jau vairāk nekā 30 cilvēku.

Tostarp arī Latvijas līdzjutējiem labāk pazīstamais itāliešu aizsargs Alesandro Dzamperīni, kurš 2009./2010. gada sezonā pārstāvēja Ventspils komandu. Viņš tika apcietināts pagājušā gada novembrī. Dzamperīni esot piesolījis 200 tūkstošus savam bijušajam komandas biedram Roma rindās Simonem Farinam, lai tas nodrošina Gubbio komandas rezultātu Itālijas kausa spēlē ar Cesena. Farina atteicās un nodeva informāciju policijā, kļūstot par nacionālo varoni. Par Farinas godīgumu Itālijas izlases galvenais treneris Čezāre Prandelli apbalvoja aizsargu ar izsaukumu uz valstsvienības treniņnometni.

Ir arī aizdomas, ka vērienīgā kratīšana varētu notikt bez argumentēta pamata. Raugi, līdz šim skaļākais spēļu sarunāšanas skandāls Itālijas futbolā vainagojies ar izciliem sportiskiem panākumiem. Tas notika 2006. gada Pasaules kausa finālturnīra priekšvakarā, un togad Itālija kļuva par pasaules čempioni, bet bargi sodītā AC Milan nākamajā sezonā izcīnīja UEFA Čempionu līgas trofeju…

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ar Itāliju saistīti spēļu sarunāšanas skandāli

2000. gada oktobrī Itālijas Futbola federācija pirmoreiz atzina par vainīgiem spēļu sarunāšanā futbolistus. Trīs vainīgie spēlēja A sērijas komandā Atalanta un pieci B sērijas klubā Pistoiese. Slavenākie vaininieki bija Kristiano Doni, kurš 2001. gadā debitēja Itālijas izlasē, un pašreizējais AC Milan galvenais treneris Masimiljāno Alegri.

2005. gadā B sērijas komanda Genoa sezonas pēdējā spēlē piekukuļoja savus pretiniekus Venezia. Dženovieši uzvarēja spēli ar 3:2, kas garantēja komandai iekļūšanu A sērijā. Tā vietā Genoa tika nosūtīta «lejā» uz C1 sēriju.

2006. gada maijā tika atklāts vērienīgākais skandāls Itālijas futbolā un viens no visu laiku vērienīgākajiem sporta vēsturē. Turīnas Juventus komandai atņēma 2005. un 2006. gada A sērijas čempionu titulu, Itālijas futbola ikona un izlases kapteinis Džanluidži Bufons tika apsūdzēts totalizatora spēlēšanā. Juventus tika nosūtīts uz B sēriju, Fiorentina, Lazio, Reggina un AC Milan tika liegts spēlēt UEFA eirokausos un atņemti punkti A sērijā. 19 personas tika sodītas, soda naudas iekasējumi mērāmi desmitos miljonu eiro.

2008. gadā Kanādas žurnālists Deklens Hils grāmatā The Fix apraksta triju spēļu sarunāšanu PK finālturnīrā Vācijā. Divās no tām piedalījās Itālijas izlase. Argumenti - aizdomīgi liela aktivitāte Āzijas totalizatoros.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?