Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Izcilība Latvijā un Holivudā

Teātris tikai tad var būt stabils un nesagraujams, ja tas ir starptautiski atzīts. Tā pirms vairākiem gadu desmitiem teica viens no pirmajiem Latvijas multimediju māksliniekiem Jānis Muncis (1886-1955). Sekmīgi darbodamies kā scenogrāfs, režisors, teātra teorētiķis, skatuves pedagogs, gleznotājs un rakstnieks, viņš neapšaubāmi bija pirmais, kas pārliecinoši nesa vēsti par latviešu skatuves mākslas sasniegumiem Eiropā un pasaules līmenī.

Godinot Jāņa Munča veikumu, viņa laikabiedra un kolēģa kādreizējās mājās - LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzejā - vakar tika atklāta izstāde Pasaules elpā. Jānim Muncim - 125.

Oranžā - Dailes krāsa

Līdz ar šīs ekspozīcijas iekārtošanu muzeja darbinieki radīja jaunu izstāžu telpu, kas sākotnēji bijusi noliktava. «Muncim ir negrozāma un neizdzēšama vieta Smiļģa mājā, lai arī cik sarežģītas brīžam bijušas viņu attiecības,» par abiem Dailes teātra dibinātājiem un spēles stila veidotājiem izstādes atklāšanā stāstīja LKA E. Smiļģa muzeja mākslas eksperte Agra Straupeniece. Kopā ar muzeja kolēģi Ritu Rotkali un mākslinieku Jāni Spalviņu veidotajā izstādē akcentēta J. Munča radošā darbība teātra laukā. J. Muncis - gleznotājs - būtu pavisam cita personības šķautne - ir pārliecināti ekspozīcijas iekārtotāji. Konceptuāli izstāde sadalīta pa krāsām. Baltā līnija ar fotogrāfiju starpniecību izseko mākslinieka dzīves līkločiem, pie oranžajiem stendiem piestiprinātas liecības par J. Munča darbību Dailes teātrī. Iepazinis spilgtākās teātra mākslas norises Krievijā un Petrogradā izstudējis V. Meierholda vadītos scēnisko uzvedumu meistarības kursus, J. Muncis kopā ar E. Smiļģi sāka kalt šķietami utopiskus plānus par jauna tipa teātra radīšanu Rīgā. Tapa Dailes teātris, kurā no 1920. līdz 1926. gadam J. Muncis bija scenogrāfs - veidoja skatuves ietērpu ap 100 iestudējumiem. Darbu Dailes teātrī vainagoja spoži panākumi Starptautiskajā dekoratīvās mākslas moderno industriju izstādē Parīzē 1925. gadā, kurā par Dailes teātra izrāžu maketu eksponējumu J. Muncis saņēma Grand Prix.

Zilā krāsa Holivudai

Līdz ar triumfu Parīzē Eiropa sāka izrādīt interesi par Dailes teātri. Par to dabūja zināt arī «dīķa otrā pusē» - Amerikas Savienotajās Valstīs -, kurp 1926. gadā devās J. Muncis. Seši gadi tika aizvadīti, veidojot izrāžu scenogrāfiju Pasadīnas Pilsētas teātrī. Tādējādi J. Muncis uzskatāms par pirmo latvieti, kas darbojies Holivudā. Tur māksliniekam bija iespēja radīt iespaidīga izmēra scenogrāfiskus gleznojumus izrādēm, kurās piedalījās krietns aktieru pulks. Dailes teātris uz šī fona savu nabadzību noslēpt nevarēja, tomēr tā noteikti nebija gara nabadzība. Paralēli J. Muncis lasīja teātra teorijas lekcijas un studēja filozofiju un psiholoģiju Pasadīnas Rietumu koledžā; 1936. gadā viņš ieguva mākslas bakalaura grādu. ASV teātra presē tika publicēti cildinoši J. Munča darbības vērtējumi, savukārt pats J. Muncis ASV medijiem daudz stāstīja par Dailes teātri.

Lieluzvedumiem - sarkanā

Par brīvdabas lieluzvedumiem, ko J. Muncis radīja, atgriezies no ASV, itāļu žurnālisti rakstījuši, ka nekas tāds Eiropā līdz tam nav redzēts. Divi no septiņiem holivudiska vēriena uzvedumiem - Atdzimšanas dziesma un Tev mūžam dzīvot, Latvija! -, tiesa, skiču veidā, Parīzes izstādē 1937. gadā tika novērtēti ar diplomu un zelta medaļu.

Mākslinieka mūžs aprāvās ASV, kurp otrreiz viņš bija devies jau bēgļa statusā. J. Munča pīšļi glabājas Holivudas kolumbārijā līdzās daudzām slavenām kinozvaigznēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?