Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Izcils pirmais eksemplārs

Lai saprastu dažus vīna stilus, manuprāt, vispirms ir jāpagaršo kāds izcils eksemplārs. Tikai tad, kad tas ir izdarīts, es sāku saprast pārējo burvību. Ilgu laiku diezgan skeptiski izturējos pret slavenākā Itālijas vīna Amarone jaunāko brāli Valpolicella Classico. To gatavo no tām pašām vīnogām, tikai Amarone ogas pirms sulas spiešanas vēl pažāvē, bet Valpolicella ražo no svaigām vīnogām.

Šis vīns man likās pārāk vienkāršs, un es tam nepievērsu uzmanību. Taču aptuveni pirms gada manas domas mainījās. Ceļodams pa _Amarone_ vīna darītavām, es nokļuvu _Azieda Agrocola Ca la Bionda_, kur saimnieks pirms ķeršanās pie prestižākiem vīniem piedāvāja nobaudīt 1998.gada ražas _Valpolicella Classico Superiore_. Es biju pārsteigts par tā garšu un kvalitāti, kas nebūt neatpalika no daudz dārgākajiem _Amarone_. Tieši šis vīns man lika nedaudz citādi paraudzīties uz _Valpolicella Classico_.

Šo stāstu atcerējos, kad pirms pāris nedēļām nogaršoju Domini Veneti Valpolicella Classico Superiore 2007 un man atkal iepatikās šī elegantā vienkāršība. Aromātā viegla tabaka, pārgatavojušies ķirši. Garšā maigi mierīgi tanīni, šie paši ķirši un daudz, daudz citu sarkano ogu. Nobeigumā pavīd arī nedaudz krustnagliņu.

Līdzīgi ir arī ar tādu vīna kategoriju kā deserta vīni. Daudzi uzskata, ka jādzer tikai sausie vīni. Saldie nav modē, tāpēc maksāt dārgu naudu par cukurainu vīnu ir neprāts. Te es gribētu iebilst, ka tie, kuri to apgalvo, nav nogaršojuši labu šāda vīna paraugu. Kārtīgam deserta vīnam nav nekāda sakara ar pie mums sastopamajiem saldajiem mājas vīniem. To ražošanas tehnoloģijās ir diezgan būtiskas atšķirības. Mājas vīnam rūgšanas procesā pievieno cukuru, taču klasiskam deserta vīnam to nekad nedara. Viss vīna cukurs ir veidojies ogās. Tieši šī atšķirība, manuprāt, piešķir deserta vīnam garšas bagātību. Mana pieredze rāda, ka cilvēki, kuri nekad nav mēģinājuši deserta vīnus, vienmēr ir bijuši patīkami pārsteigti, kad tos pagaršojuši. Lai saprastu deserta vīnu un lai pirmā tikšanās nebūtu pēdējā, vērts sākt ar kādu labu paraugu. Piemēram, ar Telavi Wine Cellar, Satrapezo Gviani 2006. Lielisks, augsta līmeņa deserta vīns, kas deviņus mēnešus pabijis franču ozolkoka mucās. Aromātā liepziedu medus. Garšā medainas aprikozes, ananasi. Taču pēc maza brīža saldumā parādās nedaudz skābu citrusaugu notis. Tieši šis skābumiņš nobeigumā padara šo vīnu tik interesantu un neatkārtojamu. Neesmu gruzīnu vīnu cienītājs, taču šis konkrētais vīns pierāda, ka, ievirzot darbu pareizā gultnē, Gruzijā iespējams saražot patiesi neatkārtojamus, modernus augsta līmeņa vīnus, kas būtu saprotami arī lielākajai daļai Eiropas patērētāju. Dzirdēju, ka šim ražotājam esot izdevies arī Icewine (ledus vīns). Cerēsim, ka kāda pudele nonāks arī līdz Latvijai, lai arī mēs varētu to novērtēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?