Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kaimiņu upuris

Biedēšana ar pasaules galu nav bijusi tukša runāšana. Astronomi izskaitļojuši, kad un kā sitīs Zemes pēdējā stundiņa. Par laimi, tas notikšot ne agrāk kā pēc miljards gadiem, liecina jauna datorsimulācija par planētas orbītas izmaiņām. Ironiski, ka mūsu mājvietu piebeigs vai nu daudz apdziedātā sieviešu aizbildne Venera vai vīriešu aizbildnis Marss, vai arī Saules sistēmas mazākā planēta Merkurs.

Parīzes observatorijas pētnieki Žaks Laskārs un Mikaēls Gastino pārbaudīja divarpus tūkstošus Saules sistēmas nākotnes scenāriju un tikai 25 novēroja, ka pastāv sadursmes iespēja. Visos vainīga bija Merkura orbītas izstiepšanās.

Vairākumā katastrofas scenāriju Saules sistēma izdzīvo, jo Merkurs ietriecas vai nu Saulē, vai Venerā. Tikai uz roku pirkstiem saskaitāmos gadījumos cieš arī citas planētas. Viens no scenārijiem noteic, ka pēc 3,3 miljardiem gadu Merkura orbītas pārveidošanās pilnībā destabilizēs Saules sistēmas iekšējo reģionu un tā dēļ saskriesies Merkurs, Marss, Venera un Zeme.

«Vispārsteidzošākais iznākums ir Zemes un Venēras orbītas destabilizēšana,» vortālam LiveScience stāstīja Ž. Laskārs. Rezultātā abas planētas sašķaidīs viena otru. «Vispirms Jupitera gravitācijas ietekme sašūpos Merkuru. Tas varētu destabilizēt Marsu, kurš rezultātā pietuvosies ļoti tuvu Zemei. Tikai tad abas varēs izsist no orbītas Veneru un izraisīt sadursmi ar Zemi,» apgalvoja franču zinātnieks.

Marsa un Zemes satuvināšanās piecos scenārijos noveda pie Marsa izmešanas no Saules sistēmas, bet 48 gadījumos paredzēta sadursme.

Ja Marss un Venera patiešām ietrieksies Zemē, no mūsu planētas nekas daudz pāri nepaliks. «Tas būs absolūti iznīcinoši,» nākotni iztēlojās Ž.Laskārs, «planētas tuvosies ar ātrumu 10 kilometri sekundē, kas ir desmitreiz ātrāk par lodi, vienīgi Marss, protams, ir daudz lielāks par lodi.»

Ja bēdīgākais pavērsiens būs Merkura ietriekšanās Venerā, Zeme daudz necietīs. «Ja pēc aptuveni miljards gadiem kāds vēl būs palicis, tas redzēs debesīs gaismas uzliesmojumu, un divas planētas saplūdīs. Jaunā planēta būs mazliet lielāka par Veneru, un Saules sistēma pēc sadursmes būs sistemātiskāka, taču Zemes orbīta necietīs,» saka Ž.Laskārs.

«Šie ir pirmie aprēķini, kas patiešām atbild uz jautājumu par Saules sistēmas ilgtermiņa stabilitāti,» vortālam Space.com atzīst Kalifornijas universitātes pētnieks Gregorijs Loflins. Viņš uzsver, ka franču kolēģi ir pirmie, kuri nav balstījušies tikai uz planētu kustību, bet arī ņēmuši vērā ārējos spēkus, kā citu objektu radīto gravitāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?