Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kino fani ciemojas pasaku studijā

Multiplikācijas filmiņu pasaulē ir kaut kas īpašs, kas piesaista bērnu uzmanību neatkarīgi no tā, vai animācija veidota, zīmējot tēlus ar roku, konstruējot ar datora palīdzību vai kustīgām lellēm. Uz iemīļotajiem varoņiem mazuļi ir gatavi skatīties vēl un vēl! Kur slēpjas multeņu burvība? MiniDiena devās to noskaidrot uz Latvijā senāko un pieredzes bagātāko leļļu filmu studiju Animācijas brigāde. Žurnālistu lomās šoreiz lūdzām iejusties bērnus: Jasmīnu (6 gadi), Bruno un Nilu (7 gadi).

Miniatūrā pasaku pasaulīte

Līku loču izstaigājuši garos Rīgas kinostudijas gaiteņus, veram durvis un aiz tām nonākam pavisam citā realitātē! Plauktos, kastēs, uz galdiem un palodzēm rindojas mājas, mašīnas, veselas pilsētiņas, un visriņķī un apkārt ieraugām pazīstamus un iemīļotus animācijas filmiņu varoņus. Te sastopami gan jaunāko multeņu tēli, gan lelles no mūsu bērnības, gan latviešu leļļu kino pirmsākumiem pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados. Visi ir tik dzīvi un īsti, ka šķiet - tūlīt sakustēsies un pamās sveicienu. Dzīvīgums, izrādās, nav datorgrafikas triks - visas detaļas ir izstrādātas līdz pilnībai: māju interjeri ar miniatūrām glezniņām pie sienām, puķotiem traukiem un grāmatām, kas apbrīnojamā centībā pierakstītas ar sīkiem burtiņiem. Nemaz nerunājot par perfekti pašūtajiem leļļu tērpiem! Vidi un lelles darina mākslinieki - leļļu meistari pēc skicēm, ko saskaņojuši ar multenes autoru - režisoru. Animācijas brigādes lelles šad un tad top no plastilīna, bet pamatā tās veidotas, polsterējot stingru, bet elastīgu drāšu karkasu ar porolonu, no kura darina nepieciešamo formu - varonis būs slaids vai tukls u. tml. Tad no putuplasta top galva un izkrāsota seja. Lai filmiņas laikā parādītu dažādas sejas izteiksmes, tēlam tiek izgatavotas dažādas galvas: ar priecīgu izteiksmi, bēdīgu, dusmīgu un citas - pēc nepieciešamības. Kad scenārijs prasa no priekiem nonākt bēdās, varonim vienkārši nomaina galvu! Lai parādītu kustību, lelles ir jākustina ļoti lēni. Divās stundās iespējams uzņemt vien 11 sekundes garu filmiņu. Vienas pilnmetrāžas animācijas filmiņas tapšanai paiet apmēram 2-3 mēneši.

Lelles ar dvēseli

«Galvenais leļļu filmu pievilcības noslēpums ir ieguldītais cilvēka roku pieskāriens. Katrai lellītei ir dvēselīte ielikta. Kaut varētu šķist, ka pieaugušie vairāk gremdējas bērnības atmiņās un tāpēc mīl leļļu filmas, to vairāk pamana un novērtē tieši mazie skatītāji. Protams, arī mēs ejam līdzi laikam, un mūsu filmās parādās aktīvāka darbība, modernizēti foni, kas ir digitāli apstrādāti,» stāsta studijas Animācijas brigāde māksliniece dekoratore Dace Rožlapa. «Leļļu kustinātājus dēvē par animatoriem. Animators nozīmē atdzīvinātājs. Latvijā tapušās leļļu filmas īpaši patīk Francijas, Japānas skatītājiem. Daudzi jau ir pārdzīvojuši digitālo ātrumu, 3D un vēlas atgriezties pie klasikas.» Latvijā tapušās multenes - gan leļļu filmiņas, gan zīmētās - guvušas skatītāju atsaucību visā pasaulē un novērtētas arī nozares profesionāļu vidū, par ko liecina dažādas balvas. Savu jaunāko veikumu - multeni Eži un lielpilsēta - studija Animācijas brigāde 7. februārī vedīs uz festivālu Berlīnē, kur tā piedzīvos pasaules pirmizrādi.

«Stāsti, ko rādām savās filmiņās, ir universāli, saprotami ikvienam skatītājam visā pasaulē, tās ir bez teksta - varoņi murkšķ, ņurd, svilpo, bet galvenokārt efektu panāk ar kustību,» atklāj Dace.

Kas jāprot, lai taptu multene

Animatoram nepieciešama roku veiklība, spēja pacietīgi knibināties, lai sasniegtu vēlamo rezultātu. Kustinot lelli, jāiejūtas - vai tēls ir dusmīgs vai priecīgs, lai skatītājs saprastu, ko ar šīm kustībām viņš grib teikt. Kaut arī Latvijā speciālu animatora izglītību iegūt nav iespējams, šajā nozarē strādā cilvēki, kas apguvuši leļļu teātra aktiera vai režisora profesiju, kā arī mākslinieki ar attīstītu telpisko domāšanu. Arī leļļu kino pionieris Latvijā Arnolds Burovs, kas savu pirmo multeni Kikerigū uzņēma tālajā 1966. gadā, sākotnēji strādāja par režisoru leļļu teātrī. Burova tradīciju mantiniece ir studija Animācijas brigāde, kas pamazām ievieš mūsdienīgākus vaibstus gan multeņu tehniskajos risinājumos, gan stāstāmajos stāstos, - tie kļūst arvien globālāk uztverami, universāli.

Dace Rožlapa atklāj kādu sapni - Burovs savu filmiņu lelles dāvināja draugu bērniem un multeņu faniem. Bet mēs sapņojam atvērt leļļu muzeju! Kolekcija mums ir jau diezgan liela. Gatavojam izstādes, braucam uz festivāliem, paņemam līdzi ne tikai pašu filmu, bet arī lelles. Francijā, Spānijā, Itālijā mazie skatītāji bija sajūsmā!

Sajūsmā ir arī MiniDienas mazo žurnālistu komanda, un, devies mājās, Bruno ķeras pie režijas darbiem. Filmiņai ar lego varoņiem galvenajās lomās tapušas jau vairākas sērijas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Esi režisors!

No fotogrāfijām īsu filmiņu vari izveidot ar Windows movie maker palīdzību vai meklē programmas vietnē www.stopmotionpro.com. Ja esi iPad vai iPhone lietotājs, adresē appsnuke.com atradīsi 7 aplikācijas filmiņu veidošanas programmām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?