Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Lai prezidents iedvesmotu

No pārdesmit Dienas aptaujātajiem Saeimas deputātiem kultūras darbinieku diskusiju par to, kādam ir jābūt Valsts prezidentam, bija apmeklējuši tikai Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK politiķi, pēc kuru iniciatīvas šāds diskusiju cikls ir aizsākts. Daļa par to nezināja neko, vēl vairāki deputāti bija kaut ko dzirdējuši ziņās. Vairākums uzskata, ka diskusijas ir laba lieta, taču viņu sacītais liecināja, ka sabiedrības viedoklim nākamā Valsts prezidenta izvēlē būs sekundāra nozīme.

Saruna par Valsts prezidenta lomu nedēļas sākumā notika Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā Zirgu pasts, un to tiešraidē varēja vērot interneta žurnāla Satori mājaslapā. Tajā piedalījās radošo jomu pārstāvji Andris Teikmanis, Ilmārs Šlāpins, Jānis Balodis, Ieva Struka, Aigars Bikše, Pauls Bankovskis un Jānis Holšteins. Nacionālās apvienības vadība iecerējusi rosināt līdzīgu tikšanos, iesaistot zinātniekus, bet citu politisko spēku politiķi atzina, ka gribētu uzzināt, ko par Valsts prezidenta lomu domā, piemēram, arī uzņēmēji vai zemnieki. Taču paši sarīkot šādu pasākumu negatavojas.

Daži bija ielūgti

Kultūras darbinieku domu apmaiņa notika pulksten trijos dienā, to ir svarīgi pateikt tāpēc, ka vairāki deputāti savu nezināšanu skaidroja ar dalību Saeimas komisiju sēdēs vai atrašanos ceļā. Tikai retais bija paguvis ierasties mājās arī līdz televīziju ziņu laikam. Vairāki deputāti - arī Jānis Ādamsons no Saskaņas - bija saņēmuši ielūgumus elektroniskajā pastā, bet daži tautas kalpi atzina, ka ik dienu pienāk desmitiem ielūgumu un visus nemaz neatverot, tāpēc nevarēja pateikt, vai bijuši uzaicināti uz šādu pasākumu. Romāns Mežeckis (NSL) un Juris Viļums (LRA) nebija redzējuši diskusiju, bet labprāt to noskatītos, ja tas būtu iespējams, jo politiķi nevarot dzīvot tikai savā vidē un viņiem esot jāzina, ko domā vēlētāji, - šķita, ka abi deputāti neliekuļo.

Ne tik pārliecinoši izklausījās dažu viņu kolēģu apgalvotais, ka, nezinot sabiedrības domas, nākamo prezidentu viņi izraudzīsies pēc intuīcijas. Līdzšinējā prakse gan liecina par kaut ko citu - lēmumu nosaka aizkulišu vienošanās, kas frakciju deputātiem ir jāievēro, bet nevienam nav pienākuma to pamatot. Valsts prezidents ir vienīgā amatpersona, kuru Saeima vēlē aizklāti, vēlēšanas varētu notikt maija beigās.

Pamatot savu lēmumu

Vairāki kultūras cilvēki atzina, ka būtu labi, ja prezidenta kandidātu publiskās debates pirms Saeimas balsojuma būtu ilgāk, lai «šajā laikā kandidāts iemācās runāt un saprast, ko no viņa gaida un - uz ko ir spējīgs», sacīja I. Šlāpins. Vieni domā, ka prezidentu vajadzētu vēlēt tautai, turpretim citi te saskata risku. «Mēs esam naski balsotāji, kas tā sapriecājas, ka iebalsojuši nevis to labāko, bet populārāko, tāpēc man ir bail, kā būtu, ja mēs visi balsotu,» atzina J. Holšteins. Dienu vēlāk pēc tikšanās ar premjeri Laimdotu Straujumu (Vienotība) uz zināmiem riskiem norādīja arī bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kā ziņo aģentūra LETA. «Pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā būtu bīstami, ja Latvijā Valsts prezidentu vēlētu tauta,» uzskata V. Vīķe-Freiberga, kura saskata bīstamību iespējā, ka tiek ieplūdināta ārvalstu nauda un ar tās palīdzību ievēlēti valstij nevēlami kandidāti. Pēc viņas domām, patlaban aktuālas ir sarunas, kurš būtu piemērotākais kandidāts, jo «Latvija ir pelnījusi to labāko, kāds ir iespējams». Pēc astoņiem gadiem šajā amatā V. Vīķe-Freiberga pati neplāno uz to pretendēt.

Vairāki Saeimas deputāti bija gatavi izteikties par inteliģences pārstāvju sacīto. Ivars Brīvers (LRA) nedomā, ka prezidentam svarīgākais ir labi izskatīties un zināt svešvalodas; viņaprāt, galvenais esot, lai prezidents ir Latvijas patriots. «Par Andri Bērziņu daudz ko var runāt, bet atšķirībā no citiem prezidentiem viņš nespēlē prezidentu, bet ir tāds, kāds ir,» sacīja J. Ādamsons. Ainars Latkovskis (Vienotība) varot piekrist, ka Valsts prezidentam ir jāmāk labi runāt latviski, bet «jebkuram līderim ir labi jārunā, jo cilvēki parasti ieklausās tieši valsts augstāko amatpersonu teiktajā». Jebkuram augsta amata pretendentam ir jāspēj uzrunāt cilvēkus, lai varētu izskaidrot savus lēmumus, piebilda A. Latkovskis. Kultūras cilvēki vairākkārt atzina, ka vēlas prezidentu, kurš spēj iedvesmot.

Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pieļauj, ka šādas diskusijas varētu iedrošināt amata pretendentus piedalīties šajā cīņā. Taču interesantāk būtu, ja pie viena galda sēdētu dažādi domājoši cilvēki. Vieni, piemēram, atbalstot juristu Egilu Levitu, bet lauku ļaudis tad varētu pavaicāt, vai viņš vispār ir bijis laukos un zina, kāda tur ir situācija, piebilda politiķis. Radošo jomu pārstāvju uzdevums nebija nosaukt sev tīkamos Valsts prezidenta kandidātus, bet gan pateikt, kādam jābūt šim cilvēkam. Sarunā tomēr izskanēja domas par prezidentiem, netaupot kritiku arī par A. Bērziņu. I. Šlāpins iebilda tiem, kuri uzskata, ka prezidentu kā valsts simbolu nedrīkstētu kritizēt. Taču par A. Bērziņu atradās arī labi vārdi - A. Bikše uzskata, ka A. Bērziņš nav izdarījis nekādas ļaunprātības «un ir rīkojies taisnīgi un godīgi attiecībā pret savu sirdsapziņu».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Andris Teikmanis, Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors: ja Valsts prezidents nebūs mākslu mīlošs un kultūru atbalstošs, viņam nebūs kontakta ar nāciju.

Jānis Balodis, dramaturgs: lai Valsts prezidents iedvesmotu cilvēkus un stāvētu pāri politiskajām grupām, spētu aizstāvēt visas grupas, nenostājoties valdošo pusē.

Ieva Struka, teātra zinātniece: lai, klausoties, kā latviešu valodā runā Valsts prezidents, nevīstu ausis. Pie šīs prasmes nevar nonākt, nemīlot latviešu kultūru. Lai Valsts prezidentam būtu savs viedoklis, un lai viņš spētu to argumentēt.

Jānis Holšteins, dziesminieks: Valsts prezidentam ir jābūt ne tikai valsts, bet arī manam prezidentam. Viņam ir jābūt cilvēkam, kas klausās un ir mums blakus.

Ilmārs Šlāpins, interneta žurnāla Satori galvenais redaktors: Valsts prezidents - tā ir sava veida profesija, un viņam visdrīzāk ir jābūt politiķim, kas ir audzis jau līdz vēlēšanām. Vaira Vīķe-Freiberga izauga prezidenta amatā, Valdis Zatlers arī izauga, līdz pārauga pats sevi. Andris Bērziņš neaug vispār.

Aigars Bikše, mākslinieks: Valsts prezidentam ir jāspēj labi komunicēt starptautiski un radīt sajūtu, ka valstī viss ir kārtībā.

Pauls Bankovskis, rakstnieks: mūsu līdzšinējā pieredze ir bijusi, ka valsts turpina sekmīgi pastāvēt neatkarīgi no tā, ko Valsts prezidents dara.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?