Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Lai sestdien var braukt uz laukiem

Neliela rinda pie vēlēšanu iecirkņa durvīm vakar piecos vakarā vismaz Rīgā nebija retums. Komisiju darbinieki atzīst, ka pat nav gaidījuši tādu interesi un aktivitāti. Uzrunātie rīdzinieki stāsta, ka ieplānojuši sestdienu pavadīt ārpus pilsētas, tāpēc ir priecīgi par iespēju nobalsot savlaicīgi. Atšķirībā no sestdienas, kad aģitācija būs liegta, šobrīd tā vēl notiek visapkārt, taču Rīgas centrā pēc domes pieņemtajiem aģitācijas ierobežojumiem stacionāru reklāmu nav.

Brīdī, kad Rīgas 2. vēlēšanu iecirknī ierodas Diena, tur stāv rinda, taču pēc tam īpaši strauji balsotāji klāt nenāk. Visas trīs iepriekšējās balsošanas dienas aploksnes ar vēlēšanu zīmēm met vienā kastē, bet katru vakaru to aizplombē. Paliela plastmasas kaste ir arī tām balsīm, ko vēlētāji nodos mājās - komisiju darbinieki saka - salīdzinot ar citiem gadiem, šī kaste ir lielāka, smagāka un pārvadāt to būs neērtāk. Otrajā Rīgas iecirknī trīs cilvēki jau pieteikti balsošanai vēlētāja atrašanās vietā, stāsta komisijas priekšsēdētāja Ārija Taurene. Iepriekš ar programmām iepazīties gan neviens neesot nācis. Ā. Taurenes pieredze ļauj prognozēt arī sestdienas - īstās vēlēšanu dienas - scenāriju. Uz septiņiem rītā nākot cilvēki pēc nakts maiņas, tad uzplūdi ir pēc brokastlaika, bet, ja ārā spīd saule, ļoti daudzi nāk pašā vakarā, iedeguši gluži sarkani. Sastaptie vēlētāji min dažādus iemeslus, kāpēc izvēlējušies nobalsot jau trešdien - vienam jābrauc uz laukiem, citam jāstrādā. Kāda vēlētāja zina stāstīt, ka uz ārzemēm strādāt aizbraukušie esot neapmierināti, ka viņiem nav iespēju balsot par savu pašvaldību deputātiem. «Nav pat iemesla atgriezties,» viņa saka. Cilvēki uzdod arī šķietami elementārus jautājumus - vai aploksne jāaizlīmē, vai drīkst svītrot vairākus kandidātus u. c.

Atšķirībā no Saeimas vēlēšanām šajās katram jāzina, kur jābalso. Natālijas Draudziņas vidusskolā, kur atrodas divi iecirkņi, daži vēlētāji nezināja, vai pierakstīti piektajā vai sestajā iecirknī un arī atsūtītais uzaicinājums nebija līdzi. Vēlētāju pieplūdums bija lielāks, nekā prognozēts, tāpēc pusstundu pēc 6. iecirkņa atvēršanas tā vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Ieva Pēce steidza iekārtot vēl vienu balsošanas kabīni. Iepriekš nesarunājot, sastapām arī Centrālās vēlēšanu komisijas locekli Kārli Kamradzi (Vienotība), kuram sestdien būs daudz darba, tāpēc arī viņš balsoja iepriekš. Viņš atzina, ka nācis ne vien vēlēt, bet arī apskatīt, kā norit balsošana. «Aktivitāte ir ļoti laba, jo ir darbdienas vakars, tas ir izdevīgākais laiks,» viņš vērtēja. CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars gan ieteicis ar iepriekšējo balsošanu neaizrauties. «Pārāk liels iepriekšējās balsošanas īpatsvars nes sev līdzi zināmu risku. Balsojuma rezultāti ir jāuzglabā vairākas naktis, lai arī iepriekš nav bijis nepatīkamu precedentu, bažas vienmēr ir,» viņs atzinis Latvijas Radio. Vēlēšanu komisiju pārstāvji apliecināja, ka ar balsošanas kastēm pa nakti nekas nevar notikt, tās būs aizplombētas un apsargātas. Katrā no trim dienām balsošanai noteikts cits laiks, bet sestdien iecirkņi strādās no 7.00 līdz 22.00.

Iepriekšējās balsošanas dienās pilsētā ir atļauta vēlēšanu aģitācija, un televīzijas diskusijas notiks arī piektdienas vakarā, taču pašos iecirkņos aģitācijas aizliegums tiek ievērots. Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš uzskata, ka vairāku dienu aģitācijas ierobežojums būtu pārmērīgs. «Esam jau aizmirsuši, ka kādreiz aģitācija nebija aizliegta arī vēlēšanu dienā, tikai tā nedrīkstēja būt tuvāk par 50 metriem no iecirkņa,» viņš atgādina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?